to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:35 | 20.09.2022

Πολιτική

Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μισθολογικά ζητήματα των εργαζομένων στα Philos I & II

Τροπολογία κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού κα θέμα: «Μισθολογικά ζητήματα εργαζόμενων στο πρόγραμμα «ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση»


Στην αιτιολογική τους έκθεση οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

  • Η υλοποίηση του προγράμματος «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» (“PHILOS I & II”) έχει ως αντικείμενο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών
  • Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο απασχολούνται περίπου 670 άτομα όλων των ειδικοτήτων (υγειονομικοί και διοικητικό προσωπικό).
  • Ειδικότερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το 2017 κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
  • Εντούτοις από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα ακολουθούνται κυβερνητικές πολιτικές απαξίωσης και υποβάθμισης τόσο του ίδιου του προγράμματος, όσο κυρίως των εργαζόμενων, οι οποίοι βιώνουν ένα συνεχές καθεστώς εργασιακής επισφάλειας – ως προς την ανανέωση ή μη της εργασιακής τους σχέσης- ενώ ταυτόχρονα υφίστανται  αδικαιολόγητες και αυθαίρετες μειώσεις μισθών οι οποίες υπερβαίνουν το 45%.
  • Ως προς το μισθολογικό καθεστώς των εργαζόμενων γιατρών - οδοντιάτρων υπάρχουν ρητές και σαφείς νομοθετικές προβλέψεις.
  • Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαδοχικές νομοθετικές προβλέψεις, οι οποίες ισχύουν  μέχρι σήμερα στους εν λόγω εργαζόμενους και δικαιούχους καταβολής μηνιαίως ενός επιπλέον μισθού, από τον Δεκέμβριο του 2021 - η καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων αποδοχών έχει περικοπεί αδικαιολόγητα, απροειδοποίητα και παράνομα.

Η προσθήκη – τροπολογία που προτείνουν είναι η εξής:

Άρθρο 1ο

  1. Η αληθής έννοια των διατάξεων: i) της περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 99 του Ν.4486/2017 (Α΄115), όπως ισχύει, ii) της περ. α΄ της παρ. 9 του άρθρου 50 του Ν.4633/2019 Α᾿ 161) όπως ισχύει, είναι ότι καταβάλλεται σε μηνιαία βάση ένας (1) επιπλέον μισθός της κατηγορίας στην οποία ανήκει το εν λόγω προσωπικό, σύμφωνα µε τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στις σχετικές διατάξεις.
  2. Ἡ αληθής έννοια των διατάξεων:  i) της περ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 99 του ν.4486/2017 (Α΄115), ii) της περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 123 του ν. 4549/2018 (Α'105), όπως ισχύει, είναι ότι καταβάλλεται σε μηνιαία βάση ένας (1) επιπλέον μισθός ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου, όπως καθορίζεται στην παρ.3 του άρθρου 138 του Ν.4472/2017, σύμφωνα µε τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στις σχετικές διατάξεις.

Άρθρο 2ο

  1. Θεωρούνται νόμιμες αναδρομικώς οι πάσης φύσεως δαπάνες που καταβλήθηκαν έως τη δημοσίευση του παρόντος για πραγματική απασχόληση των πάσης φύσεως εργαζομένων του προγράμματος «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» (“PHILOS I & II”) που προσλήφθηκαν και απασχολήθηκαν στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (Προ.Κε.Κ.Α.), στα   Κέντρα   Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών (ΚΦΠΜ) και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Επικράτειας, κατά το χρονικό διάστημα από 17.12.2019 έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος, εφόσον καταβλήθηκαν για πραγματική απασχόληση αυτών, κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε αντίθετης προς αυτό διάταξης και ανεξαρτήτως των όρων της σύμβασης εργασίας τους.
  2. Χρηματικά ποσά που εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο της παρ.1 δεν αναζητούνται από τους εργαζόμενους.
  3. Χρηματικά ποσά που εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο της παρ.1 δεν καταλογίζονται σε βάρος των Διευθυντών ή των µελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. και δεν επιβάλλονται σε αυτούς ποινικές ἡ διοικητικές κυρώσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)