to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:56 | 20.09.2022

Κοινωνία

Παραπέμπουν σε δίκη την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ διότι «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις»

Κύμα αντιδράσεων προκαλεί η κλήση της προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου, ως κατηγορούμενης για παράβαση του νόμου περιορισμού των διαδηλώσεων - Πρόκειται για την πρώτη δίκη με βάση τον αυταρχικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη


(INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Ανεπιστρεπτί έχει περάσει, όπως όλα δείχνουν, η εποχή η κυβέρνηση Μητσοτάκη που χειροκροτούσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τον αγώνα τους κατά της πανδημίας. Τώρα, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο απέναντί τους σέρνοντας σε δίκη την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος – (ΟΕΝΓΕ) με εργαλείο τον νόμο Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου δικάζεται στις 28 Νοεμβρίου, κατηγορούμενη ότι στη συγκέντρωση των υγειονομικών μπροστά από το υπουργείο Υγείας, στις 24/9/2020 αρνήθηκε «να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις» των αστυνομικών όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κλητήριο θέσπισμα. Η κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο Υγείας είχε πραγματοποιηθεί με αίτημα τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της  ζωής του λαού μέσα στην πανδημία.

«Πρόκειται για την πρώτη δίκη με βάση τον αντιδραστικό και αυταρχικό νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ. «Ο χρόνος που μεθοδεύεται μια τέτοια δίκη προφανώς δεν είναι τυχαίος. Επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα τρομοκράτησης και “συμμόρφωσης” των εργαζομένων και του λαού απέναντι σε μια πολιτική που τον συνθλίβει καθημερινά. Στο στόχαστρο βρίσκονται συνδικαλιστές, πρωτοπόροι εργαζόμενοι που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους με στόχο να επιβληθεί “σιγή νεκροταφείου”» σημειώνει.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, δεν είναι τυχαίο ότι παράλληλα με την παραπομπή σε δίκη της Αφροδίτης Ρέτζιου είναι σε εξέλιξη προανάκριση σε βάρος και άλλων μελών της Ομοσπονδίας. «Έχουν συρθεί για να δώσουν “εξηγήσεις” στον εισαγγελέα τόσο ο τέως πρόεδρος Κώστας Αθανασίου και ο τέως γραμματέας Γάζος Έκτορας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας (νυν πρόεδρος της Ένωσης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ) όσο και η τέως πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα (νυν γραμματέας) επειδή διέπραξαν “το έγκλημα” να καλούν σε συμμετοχή στις συμβολικές κινητοποιήσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου το 2020» αναφέρει.

«Η κυβέρνηση που στέλνει τις δυνάμεις κρατικής καταστολής να δέρνει τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, τους μελλοντικούς μας συναδέλφους, να συλλαμβάνουν τους απεργούς της Μαλαματίνας και να φυλάνε την επιχείρηση του αφεντικού τους, που μας ανακοινώνει ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει υπό παρακολούθηση, τώρα αρχίζει να στήνει και “διαδηλωτοδικεία”» υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ. Ξεκαθαρίζει ότι η τρομοκράτηση των εργαζομένων και της νεολαίας, και η ποινικοποίηση των αγώνων δεν θα περάσει και απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτωβρίου και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοεμβρίου, καθώς και για αγωνιστικό παρών την ημέρα της δίκης 28/11/2022 στα δικαστήρια.

Την παραπομπή σε δίκη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει και καταδικάζει από την πλευρά της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Επειδή και στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ την τελευταία πενταετία έχουν υποστεί ποινικές διώξεις ως επικίνδυνοι για το δημοκρατικό πολίτευμα έχουν προσδιοριστεί δίκες και αναμένεται και ο προσδιορισμός νέων, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το υγειονομικό κίνημα δεν φοβάται, δεν τρομοκρατείται. Συνεχίζουμε τη δράση μας, τις κινητοποιήσεις για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και των εργαζομένων» τονίζει σε ανακοίνωσή της.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη δίκη με βάση τον αντιδραστικό και αυταρχικό νόμο, που τότε αξιοποιήθηκε για την απαγόρευση και καταστολή κινητοποιήσεων των υγειονομικών και άλλων εργαζομένων για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Την κλήση καταγγέλλουν επίσης η ΑΔΕΔΥ και πλήθος ακόμα σωματείων και φορέων. 

Ανδ. Ξανθός: Ο πραγματικός στόχος είναι ο εκφοβισμός και η «προληπτική καταστολή» κάθε κοινωνικής διαμαρτυρίας

Η δήλωση  του Ανδ. Ξανθού, τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ:

Σε μια περίοδο που η υγειονομική κρίση είναι σε εξέλιξη και το περιβάλλον στο ΕΣΥ είναι δυστοπικό, με πλήρη αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών  και εξάντληση των αντοχών του προσωπικού, η κυβέρνηση επιλέγει την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας και τη   δίωξη γιατρών  του ΕΣΥ επειδή άσκησαν το συνταγματικό τους δικαίωμα να διαδηλώνουν. Με πρόσχημα την παραβίαση των  περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στον αυταρχικό της κατήφορο, σέρνοντας στα δικαστήρια συνδικαλιστές γιατρούς που τόλμησαν να αντισταθούν στην απαξίωση του ΕΣΥ και στην καταστροφική για τη Δημόσια Υγεία πολιτική της.

Η δίωξη της Προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος ( ΟΕΝΓΕ)  κας Α. Ρέντζιου, στην οποία έχει ασκηθεί δίωξη που θα εκδικαστεί 28/11/2022, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο πραγματικός στόχος είναι ο εκφοβισμός και η «προληπτική καταστολή» κάθε κοινωνικής διαμαρτυρίας. Η πρωτοφανής αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια και το όργιο επιθέσεων των ΜΑΤ ακόμα και σε συναυλίες, είναι στην ίδια κατεύθυνση και συνηγορούν για την καταστρατήγηση  κάθε έννοιας Κράτους Δικαίου στη χώρα.

Αυτό που παραγνωρίζει η κυβέρνηση είναι ότι με τις διώξεις αυτές και την κρατική καταστολή,  δεν κάμπτεται το φρόνημα των υγειονομικών ούτε υποχωρεί ο αγώνας  για τη στήριξη και αναβάθμιση  του δημόσιου  συστήματος  υγείας, για την καθολική  και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας, για μόνιμες προσλήψεις και μισθολογική αναβάθμιση όλου του υγειονομικού προσωπικού, για την αξιοπρέπεια  τόσο των εργαζομένων στο ΕΣΥ, όσο και των ασθενών.

tags: ΟΕΝΓΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)