to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ιστορίες μη συνταξιοδοτικής τρέλας

Ας σπάσουμε τη σιωπή μας. Να μάθουν όλοι την πραγματικότητα


Πόσα ψέματα άραγε μπορούν να μας λένε οι κυβερνώντες;

Και για πόσο καιρό;

Και πόσοι άνθρωποι - συνταξιούχοι και μη - μπορεί να τους πιστεύουν;

Ας σπάσουμε τη σιωπή μας. Να μάθουν όλοι την πραγματικότητα.

Με συνεχή ψέματα τροφοδοτούν την κοινή γνώμη πρωθυπουργός, υπουργοί, υφυπουργοί λέγοντας κάθε τόσο πως οι συντάξεις πλέον θα βγαίνουν άμεσα.
Αρχικά θυμάστε πως παρέλαβαν το 2019, περίπου 120.000 αιτήματα συντάξεων που δεν είχαν ικανοποιηθεί και κατάφεραν με «επιτελικό» τρόπο να τις κάνουν 300.000 περίπου μέχρι το 2021, απολύοντας τους προσωρινούς υπαλλήλους τους ΕΦΚΑ και διορίζοντας υψηλόμισθα διευθυντικά στελέχη.

Μετά μας υποσχέθηκαν άμεση έκδοση συντάξεων, με την «πιστοποίηση» ιδιωτών που θα έβγαζαν γρήγορα τις συντάξεις. Απέτυχαν οικτρά, οι συντάξεις που εκδόθηκαν με αυτό τον τρόπο ήταν ελάχιστες και με λάθη.

Τον Απρίλη του 2022 και κάτω από την πίεση που δημιουργεί το αυξανόμενο χρέος της πολιτείας προς τους αναμένοντες να συνταξιοδοτηθούν (και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πιέσεις για λύση του προβλήματος) νομοθετούν τις περίφημες «fasttrack»συντάξεις. Υποσχέθηκαν αρχικά ότι όλες οι εκκρεμότητες θα τελειώσουν και θα εκδοθούν συντάξεις μέχρι τέλος Ιουλίου, προθεσμία που πήρε όμως παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου, που πήρε ήδη παράταση μέχρι τέλους του χρόνου και που πιθανόν με αυτούς τους ρυθμούς να ξαναπάρει παράταση μέχρι τις εκλογές και βλέπουμε…..

Παράλληλα βλέπουν το φως της δημοσιότητας,πάρα πολλές περιπτώσεις λαθών στις συντάξεις που εκδίδονται με αυτό τον τρόπο. Σε άλλους δεν υπολογίζονται τα χρόνια του ιδιωτικού τομέα, σε άλλους χρόνια από την υπηρεσία τους ως αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικοί, σε άλλους γίνονται αυθαίρετα περικοπές από αγροτικά εισοδήματα που δεν υπάρχουν κ.ά.
Το αποτέλεσμα αυτών των λαθών είναι να οδηγούν τους συνταξιούχους σε χρονοβόρες ενστάσεις για να βρουν το δίκιο τους, ή σε ακόμα πιο χρονοβόρες προσφυγές στο ελεγκτικό συνέδριο. Σε αρκετές δε περιπτώσεις, τους ζητείται ακόμη και η επιστροφή χρημάτων από την προσωρινή σύνταξη(!!), ενώ όταν δίνονται τα αναδρομικά των χρόνων της αναμονής, αυτά φορολογούνται ληστρικά.

Και για να μην νομίζετε πως λέω γενικότητες, δημοσιεύω στοιχεία από την προσωπική μου περίπτωση. Στη θέση μου ή και σε ακόμη χειρότερη, είναι χιλιάδες συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Παραιτήθηκα το Μάρτη του 2021 (όπως προβλέπει ο νόμος για τους εκπαιδευτικούς). Στην 1/9/2021 βγήκα  στην σύνταξη. Η υπηρεσία μου (η Β΄ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας) έκανε την ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησής μου στις 30/11/21  δηλ. τρείς μήνες μετά(!!).

Από το Δεκέμβρη του 2021 λαμβάνω προσωρινή σύνταξη 744 ευρώ. Δηλαδή μετά από 42 έτη εργασίας, λαμβάνω περίπου το μισθό ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού.

Πότε όμως η ίδια υπηρεσία (που ας σημειωθεί είναι στην εκλογική περιφέρεια ενδιαφέροντος της κας Ν.Κεραμέως) έστειλε το φάκελο στο ΓΛΚ και στα επικουρικά ταμεία; Στα τέλη του Μαρτίου 2022, δηλαδή 7 ολόκληρους μήνες μετά την συνταξιοδότησή μου (!!), με αποτέλεσμα να καθυστερούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες συνταξιοδότησής μου. Επιτελικό κράτος στα καλύτερά του.

Δεν θέλω καθόλου να υποθέσω ότι αυτό γίνεται για λόγους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς και τιμωρούμαι για τη δράση μου με εντολή Κεραμέως και υλοποιείται από τον διορισμένο εκλεκτό της Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Β΄ΔΔΕ Αθήνας.  Είναι δε προφανές πως δεν φταίνε οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, στους οποίους ρίχνουν οι υπεύθυνοι πάντα το φταίξιμο, αλλά οι προτεραιότητες τωναρμοδίων.

Αναρωτήθηκα μετά από όλα αυτά, σε τι πορεία βρίσκεται η έκδοση της σύνταξής μου; Το ΓΛΚ και οι υπηρεσίες του μου απάντησαν (σε πρόσφατη επίσκεψή μου) ότι η αίτησή μου δεν φαίνεται να υπάρχει στα υπό έκδοση αρχεία και δεν έχει χρεωθεί σε κανένα για επεξεργασία!

-Και ποιος κάνει την είσοδο των στοιχείων τωνσυντάξεων στο σύστημα για να βγουν οι συντάξεις με το σύστημα fasttrack, για να τον επισκεφθώ να δω την πορεία της σύνταξής μου;
-Απάντηση: την είσοδο των data στο σύστημα την κάνειιδιωτική εταιρεία (Ιντρασόφτ), δεν γνωρίζουμε την πορεία της και δεν μπορείτε σεις να πάτε στην ιδιωτική εταιρεία!!
-Α, «ωραία». Γιατί έχουν εκδοθεί τότε συντάξεις που έπονται χρονολογικά σε σχέση με μένα;

-Ε,δεν ακολουθείται η χρονολογική σειρά ξέρετε…..

-Τότε με ποια κριτήρια βγαίνουν οι συντάξεις;

- Πιθανόν οι πιο «εύκολες» προηγούνται.

Δηλαδή στις μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση συντάξεων προστίθεται τώρα και η  πλήρης αδιαφάνεια για την πορεία έκδοσής  τους, αλλά και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος.

Λέτε το επιτελικό κράτος, εκτός όλων των άλλων, να αναβιώνει την ιστορική μέθοδο των γνωριμιών «δια υπόθεσή σου» προκειμένου να βγει μια σύνταξη στην ώρα της;
Κράτος αρίστων!! Εύγε!!

Αντιστεκόμαστε στα ψέματα και στις αθλιότητες, στη σκόπιμη αδιαφάνεια και στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος.
Αντισταθείτε, που λέει και ο ποιητής.

Αθήνα, 19/9/22

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)