to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:28 | 18.09.2022

Διεθνή

«Στοπ» στα σχέδια της ΕΕ να περιορίσει κεφάλαια προς την Ουγγαρία λέει πως θα βάλει η Πολωνία

Η Βαρσοβία θα αντιταχθεί σε «οποιοδήποτε διάβημα» των Βρυξελλών που θα έχει στόχο να στερηθεί η Βουδαπέστη ευρωπαϊκά κεφάλαια


Η Πολωνία διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα αντιταχθεί σε «οποιοδήποτε διάβημα» των Βρυξελλών που θα έχει στόχο να στερηθεί η Ουγγαρία 7,5 δισεκ. ευρώ ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων εξαιτίας ανησυχιών για τη διαφθορά στη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε σήμερα «παρατυπίες» και «ελλείψεις» στις ουγγρικές διαδικασίες κατακύρωσης δημόσιων συμβολαίων, την «αφύσικα» υψηλή αναλογία μοναδικών υποψηφιοτήτων για τα συμβόλαια αυτά, καθώς και την απουσία ελέγχου για συγκρούσεις συμφερόντων και για δικαστικές διώξεις σε περιπτώσεις που υπάρχουν υποψίες για απάτη.

«Η Πολωνία θα αντιταχθεί με όλη τη δύναμή της σε οποιοδήποτε διάβημα των ευρωπαϊκών θεσμών με στόχο να στερηθεί κεφάλαια ένα κράτος μέλος, στην προκειμένη περίπτωση η ουγγαρία, με απολύτως μη εγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο επικεφαλής της εθνικιστικής-λαϊκιστικής πολωνικής κυβέρνησης, ο οποίος βρίσκεται κι αυτός σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες που τον κατηγορούν για μη σεβασμό του κράτους δικαίου, υπενθύμισε ότι ο ούγγρος ομόλογός του και σύμμαχος Βίκτορ Ορμπάν έχει ήδη ετοιμάσει «ένα σχέδιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η Κομισιόν έχει δώσει προθεσμία μερικών εβδομάδων στη Βουδαπέστη για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Η Επιτροπή έχει προτείνει στο Συμβούλιο, το θεσμό που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη και στον οποίο εναπόκειται η τελική απόφαση, να αναστείλει το 65% των κεφαλαίων τριών προγραμμάτων που συνδέονται με την πολιτική συνοχής, ποσοστό που αντιπροσωπεύει ποσό 7,5 δισεκ. ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ (AFP)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)