to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:23 | 16.09.2022

Κοινωνία

ΕΠΔΑ προς Μηταράκη: «Το κράτος δικαίου δεν υπόκειται στα καπρίτσια κάθε περαστικού υπουργού»

Με ανακοίνωσή της η παράταξη Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή καταγγέλλει την προσωπική στοχοποίηση δικηγόρου από το υπουργείο Μετανάστευσης και την παρεμπόδισή της να ασκήσει το λειτούργημά της


Δικηγόρος που έχει αναλάβει πρόσφυγες από την ομάδα των Σύριων της πρόσφατης υπόθεσης της νησίδας του Έβρου και της μητέρας του 5χρονου κοριτσιού που έχασε τη ζωή του στη νησίδα βρέθηκε αντιμέτωπη με απαγόρευση εισόδου στη Δομή Φιλοξενίας Δράμας. 

Η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη, παρά το ότι είχε την απαραίτητη νομιμοποίηση, παρεμποδίστηκε στη συνάντηση με τους εντολείς της από τους υπεύθυνους της δομής. Και παρόλο που την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, κατάφερε να συναντηθεί μαζί τους στην είσοδο της δομής, την επομένη και παρά την έγγραφη εξουσιοδότηση ενημερώθηκε ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απαγόρευσε την είσοδό της εκ νέου. Το γεγονός καταγγέλλει η παράταξη στον ΔΣΑ Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΔΑ 

«Προγραφές δικηγόρων από το Υπουργείο Μετανάστευσης – Η άσκηση δικηγορίας υπό διωγμό

Με προφορική εντολή του Υπουργείου Μετανάστευσης, χθές Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, απαγορεύθηκε η είσοδος εντός της Δομής Φιλοξενίας Δράμας στην δικηγόρο Αθηνών Ευγενία Κουνιάκη, πληρεξούσια δικηγόρο προσφύγων από την ομάδα των Σύριων της πρόσφατης υπόθεσης της νησίδας του Έβρου, ανάμεσά τους και της μητέρας της 5χρονης θανούσας στη νησίδα του Έβρου.

Η είσοδος της συνηγόρου εντός της δομής (που σημειωτέον δεν αποτελεί κέντρο κράτησης) παρεμποδίστηκε αρχικά την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, αλλά, μετά και από οχλήσεις συμβούλων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, κατέστη εφικτή η συνάντηση με τους εντολείς της δικηγόρου στην είσοδο της δομής και η παροχή έγγραφης (πέραν της ήδη δοθείσας προφορικά) εξουσιοδότησης. Ωστόσο, παρά την ύπαρξη πλέον και έγγραφης εξουσιοδότησης, το Υπουργείο έδωσε σήμερα, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, εκ νέου στον Διοικητή της Δομής προφορική εντολή απαγόρευσης εισόδου της συνηγόρου κατόπιν πρότερης έγγραφης ενημέρωσης για προσέλευση στη Δομή που η ίδια απέστειλε. Η εντολή αυτή δόθηκε κατά παράβαση του Κανονισμού Λειτουργίας Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Δομών Προσωρινής Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών (Υπουργική Απόφαση 23/13532 - ΦΕΚ 5272/Β/30-11-2020) που προβλέπει ρητά: “Άρθρο 14, Διαδικασία εισόδου επισκεπτών, 1. Η είσοδος στη Δομή επιτρέπεται, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Διοίκησης της Δομής υπό τους κάτωθι ανά περίπτωση όρους:… β) Για τη νομική συνδρομή των παραμενόντων, έχουν πρόσβαση στις Δομές, οι εξουσιοδοτημένοι νομικοί σύμβουλοι ή δικηγόροι των παραμενόντων”. Η συνήγορος έχει αιτηθεί την προσκόμιση εγγράφως της εντολής απαγόρευσης από το Υπουργείο, προκειμένου να πληροφορηθεί την αιτιολογία τής απαγόρευσης εισόδου της στη Δομή, αλλά μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτή η ανακοίνωση τέτοια έγγραφη απάντηση δεν έχει δοθεί.

Από τα πραγματικά περιστατικά και τις προφορικές εξηγήσεις που έχουν δοθεί, προκύπτει ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης έχει προβεί σε προγραφή της συγκεκριμένης συνηγόρου, με μοναδική αιτία την από μέρους της άσκηση του υπερασπιστικού λειτουργήματος και την παροχή νομικής συνδρομής σε συγκεκριμένους εντολείς, όπως είναι η μητέρα της 5χρονης θανούσας στη νησίδα του Έβρου. Πρόκειται για πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, καθώς παρεμποδίζεται το έργο εξουσιοδοτημένου δικηγόρου και η πρόσβασή της σε δημόσιες δομές κατά παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και συγκεκριμένα του άρθρου 29 παρ. 3 (“Όλες οι δικαστικές και άλλες αρχές οφείλουν να δέχονται και να διευκολύνουν κάθε δικηγόρο κατά την άσκηση του λειτουργήματός του, με την επίδειξη της δικηγορικής του ταυτότητας”) και του άρθρου 34 παρ. 2 (“Η είσοδος στα Υπουργεία και στα δημόσια καταστήματα επιτρέπεται ελεύθερα στους δικηγόρους με επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό”).

Θυμίζουμε ότι η απόκτηση της ιδιότητας του δικηγόρου και ο διορισμός του πραγματοποιείται με την έκδοση σχετικής απόφασης διορισμού από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ά. 23 παρ. 3 ΚΔ). Ως εκ τούτου, η Διοίκηση (στην περίπτωσή μας το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής) δεν δύναται να αφαιρεί κατά βούληση τη δικηγορική ιδιότητα και να απαγορεύει την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 του Κώδικα Δικηγόρων “Ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός. Το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου”, ενώ κατ’άρθρο 2: “Ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης. Η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της”.

Ενημερώνουμε τον κύριο Μηταράκη ότι το κράτος δικαίου δεν υπόκειται στα καπρίτσια του κάθε περαστικού Υπουργού.

Η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή καταγγέλλει την προσωπική στοχοποίηση της δικηγόρου Ευγενίας Κουνιάκη και θα απευθυνθεί άμεσα στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για την κινητοποίησή του. Τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες, θα κοινοποιήσουμε την παρούσα τόσο στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσο και σε ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις δικηγόρων και δικαιωμάτων. Οι δικηγόροι υπερασπιστές των δικαιωμάτων στην Ελλάδα στοχοποιούνται με μοναδική αιτία την άσκηση του υπερασπιστικού λειτουργήματος. Μετά και την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και τις καταγγελίες των παράνομων επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές, το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι πλέον ζητούμενο προς κατάκτηση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)