to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:52 | 15.09.2022

Πολιτική

Μπάχαλο με τον «προσωπικό γιατρό» - Ερώτηση Ξανθού στη Βουλή

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός για το κυβερνητικό “μπάχαλο” με τον προσωπικό γιατρό και την ακύρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - «Κάτοικοι των πόλεων αναγκάζονται (υπό την απειλή των μεγάλων οικονομικών επιβαρύνσεων στα φάρμακα και στις εξετάσεις) να δηλώσουν προσωπικούς γιατρούς που υπηρετούν σε δομές της επαρχίας ή σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής, με τους οποίους δεν πρόκειται να συναντηθούν ποτέ»


Ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνει:

Πριν λίγες μέρες στη ΔΕΘ η κυβέρνηση σχεδόν πανηγύρισε για το «μπάχαλο» με το νέο θεσμό του προσωπικού  γιατρού, που από τα πρώτα του βήματα έδειξε ότι δεν ήρθε να βελτιώσει αλλά να ακυρώσει πλήρως μια μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ (ΤΟΜΥ, οικογενειακός γιατρός, ομάδα υγείας) που ήταν σε εξέλιξη και είχε αξιολογηθεί θετικά από τους πάντες (ΠΟΥ, ΕΕ, ομάδα εξωτερικών αξιολογητών, υγειονομικό προσωπικό, εξυπηρετούμενοι πολίτες).
Η εικόνα από όλη τη χώρα είναι αποκαρδιωτική για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας . Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού κ. Πλεύρη περίπου 3200 γιατροί έχουν ανταποκριθεί (2200 γιατροί των ΚΥ-ΤΟΜΥ και 1000 ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί), ενώ 3,1 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μέχρι στιγμής εγγραφεί  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προσωπικού Γιατρού.

Η διαδικασία φαίνεται να έχει «βαλτώσει», καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σε πολλές περιοχές της περιφέρειας οι μόνοι διαθέσιμοι γιατροί είναι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και των ΠΙ.

Αυτό σημαίνει ότι κάτοικοι των πόλεων αναγκάζονται (υπό την απειλή των μεγάλων οικονομικών επιβαρύνσεων στα  φάρμακα και στις εξετάσεις) να δηλώσουν προσωπικούς γιατρούς που υπηρετούν σε δομές ΠΦΥ της επαρχίας ή σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής, με τους οποίους δεν πρόκειται να συναντηθούν ποτέ. Προσωπικός γιατρός χωρίς προσωπική επαφή με τον ασθενή !

Εκεί οδηγεί το αδιέξοδο ενός μοντέλου που βασίστηκε στην εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών και όχι στη στήριξη και  ανάπτυξη των δημόσιων δομών ΠΦΥ, όπως είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση λογάριαζε «χωρίς τον ξενοδόχο», προβλέποντας στη συνδρομή των φιλικών προς αυτήν Ιατρικών Συλλόγων. Αντί γι’ αυτήν, ο ΠΙΣ έχει καταθέσει ήδη  3 προσφυγές στο ΣτΕ εναντίον του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Επιβεβαιώνοντας ότι οι αλλαγές στην ΠΦΥ και η στροφή στην πρόληψη-προαγωγή υγείας-κοινοτική φροντίδα πρέπει να έχουν ως βάση το ΕΣΥ, τις δομές και τους επαγγελματίες υγείας (όχι μόνο τους γιατρούς) της δημόσιας περίθαλψης.

Μετά από 3 χρόνια απραξίας στην ΠΦΥ και εγκατάλειψης των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ,  το σχέδιο της κυβέρνησης εξελίσσεται σε «ναυάγιο». Προηγήθηκε η -αποτυχημένη λόγω δεσμεύσεων της χώρας έναντι ευρωπαϊκής χρηματοδότησης- προσπάθεια να κλείσουν οι 127 νέες δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ), έμειναν στο «αέρα» οι περίπου 1,8 εκ. εγγεγραμμένοι πολίτες το 2019 σε 3000 περίπου οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους (ΤΟΜΥ-ΚΥ-συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) και υιοθετήθηκε μια τελείως ιατροκεντρική αντίληψη που δεν έχει καμιά σχέση με τη φιλοσοφία της ολοκληρωμένης, διεπαγγελματικής και τομεοποιημένης φροντίδας στην κοινότητα, όπως  είναι η ουσία της ΠΦΥ σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Το σύστημα του κ. Πλεύρη  όχι μόνο δεν συνοδεύεται από καμιά ενίσχυση του ΕΣΥ στην ΠΦΥ με γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό, αλλά δεν προβλέπει ούτε καν οικογενειακό παιδίατρο.​


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα ανασχεδιαστεί ο προβληματικός θεσμός του προσωπικού γιατρού, με προτεραιότητα στις προσλήψεις υγειονομικών στις δημόσιες δομές, στην ανάπτυξη νέων ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και στην ένταξη τους στο ΕΣΥ;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)