to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:12 | 13.09.2022

Διεθνή

«Όλοι οι στόχοι μας έχουν εκπληρωθεί» λέει το Μπακού, μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις

Για στρατιωτικούς στόχους που εκπληρώθηκαν κάνει λόγο το Μπακού, έπειτα από τον νέο πολύνεκρο κύκλο εχθροπραξιών - Εχθρικές κινήσεις που συνεχίζονται καταγγέλλει από την πλευρά του το Γερεβάν. Τουλάχιστον 99 στρατιώτες (49 Αρμένιοι και 50 Αζέροι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις) έχασαν τη ζωή τους στις τελευταίες συγκρούσεις.


Το απόγευμα της Τρίτης «η κατάσταση παρέμενε εξαιρετικά τεταμένη», σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, παρά την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε η Μόσχα με ισχύ από τις 09:00 ώρα Ελλάδας, η οποία όμως δεν έχει προσώρας επιβεβαιωθεί, ούτε από το Μπακού ούτε από το Γερεβάν.

«Οι προκλήσεις από τις αρμενικές δυνάμεις στα σύνορα των δύο χωρών αποκρούστηκαν, όλοι οι στόχοι έχουν εκπληρωθεί», ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν οι μάχες συνεχίζονται ή όχι.

«Παρά τη σημαντική μείωση της έντασης των βομβαρδισμών, ο εχθρός εξακολουθεί τις προσπάθειες προώθησης», ανέφερε λίγο νωρίτερα το αρμενικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση.

Ο νέος κύκλος βίας σημειώνεται ενώ η Μόσχα, που ανέπτυξε στην περιοχή ειρηνευτική δύναμη μετά τον πόλεμο του 2020, είναι απασχολημένη με τη δική της στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

«Αυτήν την ώρα, έχουμε 49 (στρατιώτες) νεκρούς και δυστυχώς αυτός δεν είναι ο τελικός αριθμός», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν στη Βουλή στο Γερεβάν.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δύο αντίπαλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου, αντιπαρατέθηκαν σε δύο πολέμους τα τελευταία τριάντα χρόνια για τον έλεγχο της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τον τελευταίο να ξεσπά το 2020.

Οι νέες συγκρούσεις, που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας, δείχνουν πόσο εκρηκτική παραμένει εκεί η κατάσταση.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για την έναρξη αυτού του νέου κύκλου εχθροπραξιών. Το Γερεβάν κατηγόρησε τα αζερικά στρατεύματα ότι προσπάθησαν να «προωθηθούν» σε αρμενικό έδαφος.

Το Αζερμπαϊτζάν, που ανακοίνωσε πως είχε 50 νεκρούς στρατιώτες στο πλαίσιο των τελευταίων συγκρούσεων, κατηγορεί από την πλευρά του την Αρμενία ότι έπληξε δικές του θέσεις με ολμοβόλα.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Πασινιάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει. Ο ίδιος είχε συνομιλίες με ξένους ηγέτες: μεταξύ αυτών και με τους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να μπει τέλος στις εχθροπραξίες και ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα έχει συζητήσεις και με τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν «εμπλέκεται ο ίδιος προσωπικά» και καταβάλλει «κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συμβάλει στο να μειωθούν οι εντάσεις».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως ανησυχεί μήπως η Ρωσία προσπαθήσει να «ταράξει τα νερά» στη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας.

«Το κατά πόσον η Ρωσία θα προσπαθήσει με κάποιον τρόπο να ταράξει τα νερά, για να αποσπάσει την προσοχή από την Ουκρανία, είναι κάτι που μας ανησυχούσε πάντοτε», είπε ο Μπλίνκεν μιλώντας σε δημοσιογράφους σε εκδήλωση στην Ιντιάνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)