to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 13.09.2022

Κοινωνία

Δίκη Φιλιππίδη: Ο Σπ. Μπιμπίλας κατέθεσε ότι του ζήτησε να αποτρέψει καταγγελία

«Πέτρο, βρες τη δύναμη να ζητήσεις συγγνώμη από αυτά τα κορίτσια», είπε στην κατάθεσή του ο πρόεδρος του ΣΕΗ


«Με καλούσε για να μάθει αν υπήρξαν και άλλες καταγγελίες σε βάρος του, αφού έγιναν οι τρεις πρώτες επώνυμες καταγγελίες» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας που καταθέτει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στη δίκη του συναδέλφου του, Πέτρου Φιλιππίδη για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των ηθοποιών κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος για σεξουαλική βία κατά τριών γυναικών συναδέλφων του, του ζήτησε μετά τις πρώτες καταγγελίες να αποτρέψει γυναίκα να προχωρήσει σε καταγγελία σε βάρος του. «Πάρε την να μη μιλήσει» μου είπε. Τότε απογοητεύθηκα από αυτόν», είπε ο Σπ. Μπιμπίλας ο οποίος συνδεόταν με στενή φιλία με τον κατηγορούμενο και τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Πέτρος Φιλιππίδης ήταν άτομο εξουσιαστικό που «τσιλιμπούρδιζε», γεγονός που, κατά τον Σπ. Μπιμπίλα, ο ίδιος ο θιασάρχης θεωρούσε φυσιολογικό.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του, που διεξάγεται σε κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, ο Σπ. Μπιμπίλας τόνισε πως βρίσκεται σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση εξαιτίας της πολυετούς φιλίας που τον συνέδεε με τον κατηγορούμενο, ενώ προέτρεψε τον Πέτρο Φιλιππίδη να ζητήσει συγγνώμη: «Παρακαλώ τον Πέτρο, αν έχει δύναμη, να σηκωθεί να πει ένα συγγνώμη σε αυτά τα κορίτσια», είπε ο μάρτυρας.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις τόσο του κατηγορούμενου όσο και της συζύγου του μετά τις καταγγελίες που έγιναν ο πρόεδρος του ΣΕΗ είπε: «Έχω πολύ μεγάλη αγάπη για αυτόν τον άνθρωπο και δεν το κρύβω, όμως αυτά που έμαθα μετέπειτα, με απογοήτευσαν παρά πολύ και επηρέασε την αγάπη που είχα για τον Πέτρο και για την Ελπίδα».

Ο μάρτυρας κατέθεσε για τη σχέση που είχε με την πρώτη καταγγέλλουσα, η μητέρα της οποίας ήταν στενή του φίλη. «Την ξέρω από παιδί. Με τη μητέρα της είμαστε φίλοι όσο ήμουν και με τον Πέτρο. Δεθήκαμε με μια μεγάλη αγάπη μέχρι σήμερα και πήγαινα τακτικά στο σπίτι της. Δεν είχαν προβλήματα με το σύντροφό της. Γνώρισα τη μητέρα της πρώτης καταγγέλλουσας στον Πέτρο. Το 2003 ή 2004 πήγα στον Πέτρο και του είπα να γνωρίσει μία φίλη μου (την καταγγέλλουσα) αλλά του έκανα επισήμανση “πρόσεχε μην της την πέσεις”. Είχε αυτή την τάση να τσιλιμπουρδίζει δυστυχώς... Αφού γνωρίστηκαν της είπε να ξαναέρθει μαζί με τον σύντροφο της, γνωστό τραγουδιστή…Το 2010 η μητέρα της και η Ελπίδα Νίνου ήρθαν κατά σύμπτωση στην ίδια παράσταση και η Ελπίδα μάς είπε ότι θέλει να μας μιλήσει. Στο αυτοκίνητο μας είπε ένα απίστευτο: ότι η καταγγέλλουσα ενοχλεί τον Πέτρο, ότι έχει σχέση μαζί του… Με εξέπληξε… Την ρώτησα πού το ξέρει και μου είπε ότι είχε δει τα μηνύματα της».

Πρόεδρος: Το 2010 η Ελπίδα Νίνου σας ανέφερε ότι έστελνε μηνύματα στον σύζυγό της η καταγγέλλουσα;

Μάρτυρας: Όλα αυτά τα χρόνια είχα καταλάβει ότι παρακολουθούσε ο ένας τα κινητά του άλλου. Και της είπα είναι δυνατόν; Αφού ξέρεις ότι κολλάει σε κορίτσια. Και γιατί δεν πήρε τη μάνα της κατευθείαν ο Πέτρος αν ενοχλείται; Αν ο Πέτρος δεν ήταν εντάξει - για αυτό και έχω στεναχωρηθεί παρά πολύ - θα έπρεπε να πάρει τη μητέρα της να της πει ότι η κόρη σου μου ασκεί σεξουαλική πίεση. Το αντίθετο έγινε. Δεν έγινε τίποτα. Δεν μπορώ να θυμάμαι επακριβώς τι ειπώθηκε. Θυμάμαι τη λέξη «διείσδυση» [...] ότι η Ελπίδα ενοχοποιούσε το παιδί και της έλεγα εγώ ότι «τον ξέρεις, πώς είναι δυνατόν να το πιστεύεις αυτό;». Η μικρή φαντάζομαι δεν το είπε γιατί φοβόταν.

Πρόεδρος: Η γυναίκα αυτή έχει καταγγείλει το 2008 δυο περιστατικά βιασμών. Πώς το κρίνετε που το 2010 λέει ότι τον βλέπει σαν πατέρα;

Ο κ. Μπιμπίλας κατέθεσε πως ο κατηγορούμενος πολύ συχνά είχε σχέση με κάποια «από τα κορίτσια σε κάθε παράσταση», συμπληρώνοντας πως «η Ελπίδα ήξερε ή προσπαθούσε να μάθει ποια ήταν. Δεν χρειαζόταν να μου το πει κάποιος. Το είχε ως φυσιολογικό πράγμα στη ζωή του ότι ο ίδιος είχε σχέσεις με παρά πολλές γυναίκες».

Ως έναν οξύθυμο με ακραίες συμπεριφορές χαρακτήρα, που το «γυναικείο φύλο χρησιμοποιήθηκε για τις ορέξεις του Πέτρου», περιέγραψε τον Πέτρο Φιλιππίδη ο πρόεδρος των Ελλήνων ηθοποιών.

Ο μάρτυρας που ανέφερε ότι είχε συνδεθεί φιλικά με τον κατηγορούμενο συνάδελφο του επί τριάντα χρόνια, περιέγραψε την προσωπική ζωή του Πέτρου Φιλιππίδη δίνοντας εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη που είχε μεταφέρει στο δικαστήριο η σύζυγος του θιασάρχη, για την οποία είπε πως: «Η Ελπίδα είχε φτιάξει στο μυαλό της μια κατάσταση ότι οι γυναίκες τον κυνηγούσαν. Εμείς καταλαβαίναμε ότι ο Πέτρος τις κυνηγάει».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο ηθοποιός είχε εξάρσεις θυμού και ουσιαστικά «δεν έλεγχε τον εαυτό του». Όπως ανέφερε: «Γινόταν θηρίο όταν είχαμε διαφορετική άποψη. Έσπαγε έπιπλα. Μια φορά πήγε να με χτυπήσει και με έσωσε ο Καπετάνιος και κρύφτηκα σε ένα καμαρίνι. Υπήρχαν άλλες στιγμές που με είχε στην αγκαλιά του σαν τον καλύτερό του φίλο. Είναι δυο πλευρές του Πέτρου, αντίθετες. Δεν έλεγχε τον εαυτό του. Ήταν σαν να έβγαινε έξω από τον εαυτό του».

Κατά αντιπαράσταση εξέταση του προέδρου του ΣΕΗ με τη σύζυγό του θα ζητήσει από το ΜΟΔ ο κατηγορούμενος

Αίτημα προκειμένου να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας με τη σύζυγό του Ελπίδα Νίνου θα υποβάλλει ο Πέτρος Φιλιππίδης κατά την αυριανή συνεδρίαση του ΜΟΔ.

Αυτό ανακοίνωσε λίγο πριν τη διακοπή της σημερινής συνεδρίασης ο συνήγορος του κατηγορούμενου θιασάρχη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, προκειμένου να τεθούν συγκεκριμένα ζητήματα που προέκυψαν από την κατάθεση του προέδρου των ηθοποιών η οποία θα συνεχιστεί αύριο.

Ο κ. Μπιμπίλας δέχθηκε ερωτήσεις από τους συνηγόρους των θυμάτων, που του ζήτησαν να περιγράψει τον χαρακτήρα του κατηγορουμένου ηθοποιού αλλά και για τους φίλους του κατηγορούμενου. «Υπήρχαν κατά περιόδους φίλοι και μετά έφευγαν. Οι κουμπάροι του έκοψαν κάθε σχέση εδώ και δέκα χρόνια για παράδειγμα» ανέφερε ο μάρτυρας.

Πολιτική Αγωγή: Είναι ένας άνθρωπος που τον άφησαν όλοι στη δύσκολη στιγμή;

Μάρτυρας: Είδαν ίσως κάποια πράγματα ή ήρθαν σε ρήξη στο θέατρο. Ούτε εγώ είχα στο τέλος αυτή την τόσο στενή σχέση.

Πολ. Αγωγή: Άφηνε κόσμο (που δεν συμμετείχε στην παραγωγή) στις πρόβες;

Μάρτυρας: Σπάνια αλλά άφηνε όσους ήθελε. Αν θέλαμε εμείς κάποιον να πάει έπρεπε να τον ενημερώσουμε.

Πολιτική Αγωγή: Το έργο για το οποίο κλήθηκε η δεύτερη καταγγέλλουσα ήταν οι "Κουζίνες" και την κάλεσε η βοηθός του Φιλιππίδη. Υπήρχε περίπτωση εν άγνοια του να το κάνει; Να την κάλεσε;

Μάρτυρας: Αποκλείεται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)