to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Ούρσουλα, ο Μπουρλά, και η συγκάλυψη Κομισιόν για τη «σκιώδη» συμφωνία-μαμούθ με τη Pfizer

Κωλύματα στην έρευνα του Ελεγκτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. σχετικά με την τρίτη συμφωνία εξαγοράς 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer (στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο η Ούρσουλα φορ ντε Λάιεν), βάζει η Κομισιόν, αρνούμενη να παραχωρήσει το περιεχόμενο των προσωπικών μηνυμάτων που είχε ανταλλάξει η πρόεδρος της Επιτροπής με τον διευθύνοντα σύμβουλο της πολυεθνικής του φαρμάκου, τα οποία μάλιστα διαπιστώθηκε ότι διέγραψε.


Οι κινήσεις σε επίπεδο κορυφής της ευρωπαϊκής ηγεσίας για το θέμα φέρνει στο μυαλό πολλών το γνωστό ρητό ότι το «ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι», αφού στην προκειμένη δημιουργείται το εύλογο ερώτημα για τον ρόλο που διαδραμάτισε η πρόεδρος της Κομισιόν στο «κλείσιμο» μιας συμφωνίας για την οποία δεν ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία της Ένωσης. Αντίθετα, υπήρξαν και εξωθεσμικές «συνεννοήσεις» σε κορυφαίο επίπεδο με φόντο τους πόρους και τις υγειονομικές ανάγκες εκατομμυρίων πολιτών των χωρών μελών.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Politico αναφέρει ότι το Ελεγκτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. δημοσίευσε έκθεση, κατηγορώντας την Επιτροπή πως αρνείται να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον προσωπικό ρόλο της προέδρου της Ούρσουλα στις συνομιλίες. Η εποπτική αρχή του προϋπολογισμού διαπίστωσε ότι η επικεφαλής της Ε.Ε. παρέκαμψε το «πρωτόκολλο» για να πετύχει μια προκαταρκτική συμφωνία με την αμερικανική πολυεθνική του φαρμάκου, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή μιας τρίτης σύμβασης για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού, τον Μάιο του 2021.

Μία ιδιαίτερη λεπτομέρεια που προκαλεί προβληματισμό στην όλη υπόθεση είναι ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο συμφωνίες για εμβόλια Covid που συνήφθησαν από την ΕΕ μεταξύ 2020 και 2021, στις οποίες υπήρχε μια κοινή ομάδα αποτελούμενη από αξιωματούχους από την Επιτροπή και επτά χώρες μέλη με σκοπό τη διεξαγωγή διερευνητικών συνομιλιών με τους προμηθευτές, η συγκεκριμένη συμφωνία ήρθε έτοιμη στο τραπέζι της Ε.Ε. προς επικύρωση. Συγκεκριμένα, η συμφωνία παρουσιάστηκε σε ένα διοικητικό συμβούλιο εμβολίων αποτελούμενο από εκπροσώπους και των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. που την υπέγραψαν.

Τον Μάρτιο του 2021 είχαν προηγηθεί προκαταρκτικές συζητήσεις της Ούρσουλα προσωπικά με τον Άλμπερτ Μπουρλά, με ένα προσχέδιο συμφωνίας να προκύπτει στη συνέχεια και να παρουσιάζεται στο αρμόδιο ΔΣ τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, μια προγραμματισμένη συνάντηση επιστημονικών συμβούλων, που οργανώθηκε για να συζητηθεί η στρατηγική εμβολίων της ΕΕ για το 2022, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, επισημαίνει το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Το συμβόλαιο της ΕΕ με τη Pfizer ήταν σημαντικό τόσο σε ποσότητα όσο και σε τιμή προϊόντος. Σύμφωνα με λεπτομέρειες που διέρρευσαν, η κάθε δόση κόστισε 15,50 ευρώ, που σημαίνει ότι το συμβόλαιο αντιστοιχεί σε μέγιστη αγορά 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Είναι η μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων για τον COVID-19 που υπέγραψε η Επιτροπή και θα κυριαρχήσει στο χαρτοφυλάκιο εμβολίων της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2023», σημειώνει το Συμβούλιο. Η Pfizer δεν απάντησε σε αίτημα του Politico για σχόλιο σχετικά με την υπόθεση.

Τον Οκτώβριο, ο Μπουρλά πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον του Ευρωτουοινοβουλίου στο πάνελ για την COVID-19. Η πρόεδρος της επιτροπής, η Βελγίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Κάθλιν φαν Μπρεμπτ, είπε ότι σκοπεύει επίσης να ζητήσει από το Ελεγκτικό Συμβούλιο να παρουσιάσει τα ευρήματά του. Μιλώντας στο Politico, η φαν Μπρεμπτ είπε ότι κατανοούσε ότι, μετά το «ναυάγιο» με την AstraZeneca στις αρχές του 2021, η Κομισιόν βρισκόταν υπό τεράστια πίεση.

«Επομένως βασιζόμασταν στην Pfizer, η οποία είχε καταφέρει να προωθήσει ορισμένες από τις παραδόσεις της στην ΕΕ. Κατανοώ ότι υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν σημαντικό για την κ. φον ντερ Λάιεν να συνεργαστεί απευθείας με τον κ. Μπούρλα», είπε ο ευρωβουλευτής.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν είχε παραμερίσει τις κοινές διαπραγματευτικές ομάδες για μια συμφωνία που θα εξασφάλιζε εμβόλια μόνο για την επόμενη χρονιά, τη στιγμή που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είχαν ήδη εμβολιαστεί. Το μέγεθος της παραγγελίας αποτέλεσε από μόνο του πρόβλημα, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να διαμαρτύρονται νωρίτερα φέτος ότι δεσμεύτηκαν να αγοράσουν υπερβολικό αριθμό δόσεων που δεν χρειάζονται οι πληθυσμοί τους.

Η έλλειψη διαφάνειας, εξάλλου, ενισχύει την αντίληψη ότι η ΕΕ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών της και αντίθετα δρα με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών, γράφει το Politico. «Απλώς κοιτάξτε την εικόνα: έχετε μια Πρόεδρο της Κομισιόν που συνάπτει προσωπικά μια συμφωνία με έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο της Big Pharma και οποία στη συνέχεια αρνείται να αποκαλύψει τα μηνύματα που οδήγησαν σε αυτή τη διαπραγμάτευση», είπε ο φαν Μπρεμπτ.

Ένα ερώτημα που προκύπτει για τους ευρωβουλευτές που ζητούν αυξημένη διαφάνεια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια είναι εάν οι παρασκευαστές εμβολίων άσκησαν οποιαδήποτε πίεση στους κορυφαίους Ευρωπαίους πολιτικούς με σκοπό να μπλοκάρουν τα αιτήματα για άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που θα επέτρεπε στις φτωχότερες χώρες να παράγουν τα δικά τους εμβόλια, λέει το Politico.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος της Κομισιόν αντιμετωπίζει προβλήματα με «εξαφανισμένα» SMS. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, μια κοινοβουλευτική έρευνα για «χρυσές» συμφωνίες με εξωτερικούς συμβούλους διαπίστωσε ότι μια υπάλληλος της Ούρσουλα είχε κατά λάθος σβήσει SMS από το επίσημο τηλέφωνό της φον ντερ Λάιεν, η οποία στη συνέχεια διέγραψε επίσης τα ίδια μηνύματα από την προσωπική της συσκευή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)