to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:42 | 12.09.2022

Πολιτική

37 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Εκτός ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών μένουν χιλιάδες παιδιά

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), ΚΔΑΠ ΑμεΑ, Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών, προχώρησαν 37 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων των ωφελούμενων της Δράσης «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής
απασχόλησης», περιόδου 2022-2023, δημιουργεί τεράστια απογοήτευση, καθώς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα μένουν εκτός
προγράμματος, παρά το γεγονός ότι πληρούν όλα τα κριτήρια και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ, ο αριθμός των έγκυρων αιτήσεων για την δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ είναι 253.445 και voucher χορηγείται μόνο σε 169.256 παιδιά, αποκλείοντας από το πρόγραμμα 84.189 παιδιά, αριθμός που ανήκει αποκλειστικά στα ΚΔΑΠ. Στον νομό Ηρακλείου ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, ο αριθμός των αποκλεισμένων παιδιών είναι 1.318.

Αντίστοιχα, υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών και βρεφικών σταθμών στον νομό Ηρακλείου,  αν και έχουν λάβει voucher, διότι δεν έχει γίνει τίποτα για την αύξηση των θέσεων. Το ίδιο ισχύει και για τα vouchers των ΚΔΑΠΑμεΑ, αφού δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις για να φιλοξενηθούν τα ανάπηρα παιδιά.

Όπως επισημαίνει ο Σ. Βαρδάκης, «Η ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως προς στην άσκηση αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής, επηρεάζει δραματικά την ελληνική οικογένεια, η οποία δεδομένης της ακρίβειας και των αλλεπάλληλων κρίσεων, χρειάζεται τη στήριξη του κράτους, πιο πολύ από ποτέ. 

Ο ρόλος των ΚΔΑΠ, των ΚΔΑΠ ΑμεΑ, των Βρεφικών και Παιδικών σταθμών, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες φύλαξης, ανατροφής, διαπαιδαγώγησης, αλλά και πολιτισμού, αθλητισμού, καλλιτεχνικής παιδείας, ενισχυτικής διδασκαλίας, σε παιδιά δεκάδων χιλιάδων οικογενειών ανέργων, εργαζόμενων χαμηλόμισθων».

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν με ποιον τρόπο σκοπεύουν να διασφαλίσουν αφενός τη συμμετοχή, όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών, στα ΚΔΑΠ του Νομού Ηρακλείου και αφετέρου την υλοποίηση των vouchers των παιδιών  στους Παιδικούς και Βρεφικούς σταθμούς, καθώς και στα ΚΔΑΠΑμεΑ του Νομού Ηρακλείου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)