to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:29 | 12.09.2022

Πολιτική

Θ. Φωτιου: Εμπαιγμός των νέων οι προτάσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Επιτείνουν τη στεγαστική κρίση οι προτάσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Εμπαίζει τους νέους οδηγώντας τους στον εφιάλτη των κόκκινων δανείων και χαρίζει δημόσιο χρήμα και δημόσια περιουσία σε μεγαλοεργολάβους με την κοινωνική αντιπαροχή», τονίζει σε δήλωση της η Θ. Φωτίου


Αναλυτικά η δήλωση της Θ. Φωτίου:

Οι προτάσεις Μητσοτάκη για τη στέγη επιτείνουν τη στεγαστική κρίση στην οποία βρίσκεται 1 στα 2 νοικοκυριά της χώρας που πληρώνουν πάνω από το μισό εισόδημά τους για νοίκι η δάνειο, λογαριασμούς ηλεκτρικού-νερού θέρμανσης και κοινόχρηστα.

Κανένα μέτρο για τα αδύναμα νοικοκυριά που ήδη βρίσκονται σε επισιτιστική κρίση και ενεργειακή φτώχεια.

Κανένα μέτρο για τον κίνδυνο αδύναμων και μεσαίων νοικοκυριών να χάσουν την ακίνητη  περιουσία τους λόγω πτωχευτικού νόμου που ενεργοποιείται με 350.000 πλειστηριασμούς μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Αντίθετα, με τα στεγαστικά δάνεια για τη νέα γενιά φέρνει τον εφιάλτη των κόκκινων δανείων και του πτωχευτικού νόμου στους νέους.

Χωρίς να λαμβάνει μέτρα ρύθμισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb) πριμοδοτεί τη φούσκα ακινήτων επιδοτώντας τους μεγαλοεργολάβους με τη σκανδαλώδη παραχώρηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας (οικόπεδα και παλαιά κτίρια)  για ανέγερση κατοικιών. Το πρωτοφανές σύστημα «κοινωνικής αντιπαροχής» τα χαρίζει όλα στον εργολάβο που δεν επιστρέφει τίποτε στο κράτος.

Εμπαίζει τους νέους με τις προτάσεις του που αφορούν ελάχιστους οι οποίοι :

     α) ήδη έχουν ιδιόκτητη στέγη (20.000) ή

     β) έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν με δάνειο νέα κατοικία (10.000).

Γι αυτές τις δύο περιπτώσεις σπαταλά 775 εκ. € από τον κρατικό π/υ.

Επιχειρεί να αντιγράψει το πετυχημένο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» του ΣΥΡΙΖΑ για τους πρόσφυγες που αφορούσε 17.000 κατοικίες συρρικνώνοντάς το σε 1.000 κατοικίες για ευάλωτα νοικοκυριά.

Επιδοτεί 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων για ενεργειακή ανακαίνιση με την προϋπόθεση ότι μπορούν οι ίδιοι να καλύψουν το 60% του κόστους,  χωρίς δέσμευση για το ύψος του ενοικίου μετά. Άνθρακες ο θησαυρός.

Πρόκειται για μεγάλη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και δημόσιας περιουσίας.

Μοναδική απάντηση στη στεγαστική κρίση αποτελούν οι προτάσεις που εξήγγειλε  ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιούλιο του 2022 για: α) αντιμετώπιση της νέας ανθρωπιστικής κρίσης β) κατάργηση του πτωχευτικού νόμου, γ) έλεγχο του airbnb, δ) δημιουργία τράπεζας στέγης 50.000 ακινήτων για να κάνει το κράτος τη νέα στεγαστική του πολιτική για κοινωνική κατοικία με νέους όρους και ε)  τέλος, ενίσχυση της αυτόνομης και ανεξάρτητης διαβίωσης των νέων με επιδότηση ενοικίου για 400.000 νέους έως 40 ετών με 140 € μήνα /άτομο έως 350 €/μήνα/ζευγάρι με δύο παιδιά.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)