to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 08.09.2022

Πολιτική

Σκουρλέτης προς Μενδώνη: «Δίνετε τα καλύτερα επιχειρήματα στους αρχαιοκάπηλους»

«Με όρους αδιαφάνειας, ερήμην των υπηρεσιών, κινηθήκατε» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την υπουργό Πολιτισμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κύρωσης της σύμβασης για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες. «Θέλατε να αιφνιδιάσετε την Βουλή. Ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της διαδικασίας, πέρα από το να υποθέσουμε ότι υπάρχουν κάποια άλλου είδους συμφέροντα από πίσω; Αυτό καλύπτετε και για όλα αυτά είστε υπόλογοι» και κατέληξε: «Η σύμβαση αυτή πρέπει να αποσυρθεί. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να την ακυρώσουμε σε περίπτωση που περάσει».


Με πολύ σκληρή γλώσσα απευθύνθηκε στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πάνος Σκουρλέτης στην ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της συμφωνίας σχετικά με τις 161 αρχαιότητες των Κυκλάδων από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Π. Σκουρλέτης εγκάλεσε την υπουργό όχι μόνο για την αδιαφάνεια των διαδικασιών, την κάλυψη αρχαιοκάπηλων και λαθρανασκαφέων, αλλά και για την επίθεσή τους στους αρχαιολόγους, και δη στους συνδικαλιστές και την αλαζονεία της απέναντι στην κοινωνία, ίδιον ευρύτερα της κυβέρνησης.

Αναλυτικά η ομιλία του Π. Σκουρλέτη:

Κυρία υπουργέ, επιτρέψτε μου ορισμένες εισαγωγικές παρατηρήσεις, όχι μόνο από τη σημερινή συζήτηση, αλλά και από αυτήν η οποία έγινε στην Επιτροπή. Νομίζω ότι είναι εντελώς ανάρμοστη η αναφορά σας σε «λεγόμενους» αρχαιολόγους. Τι αμφισβητείτε; Την επιστημονική τους ιδιότητα; «Λεγόμενους» αρχαιολόγους. Γιατί τέτοια απαξίωση; Γιατί τέτοια βεντέτα με τους ανθρώπους που υπηρετούν εδώ και χρόνια τη Δημόσια Διοίκηση; Για ποιο λόγο; Και συνεχίζετε τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ιδιαίτερα για αυτούς οι οποίοι συνδικαλίζονται. Ωραία δημοκρατική αντίληψη για τη Δημόσια Διοίκηση! Ο συνδικαλισμός δεν είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και στο Δημόσιο; Αυτή η ιδιότητά τους παραγράφει την επιστημονική τους διάσταση;

Βεβαίως, είστε μια υπουργός η οποία έχετε μπλέξει κατ’ επανάληψη σε γκρίζες υποθέσεις. Σε αδιαφανείς υποθέσεις. Έχουν συζητηθεί εδώ και οι θέσεις σας για τα αρχαία του ΜΕΤΡΟ, και η στάση σας, οι μεγάλες πολιτικές ευθύνες σας, για την υπόθεση Λιγνάδη, αλλά και σε σχέση με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Φοβάμαι ότι αυτό δεν αφορά μόνο ένα δικό σας χαρακτηριστικό, αλλά ότι είναι συστατικό χαρακτηριστικό της όλης κυβέρνησης. Της κυβέρνησης της αδιαφάνειας, της καθεστωτικής λογικής. Το αναφέρω διότι παράλληλα με τη δική μας συνεδρίαση, εδώ στην Ολομέλεια, στην Εξεταστική Επιτροπή, θέλοντας ακριβώς να ρίξετε ένα πέπλο αδιαφάνειας σε μία αναγκαία συζήτηση -που κατά τα άλλα λέτε ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως- αυτή των παρακολουθήσεων, αρνείστε να έρθουν ως μάρτυρες στη Βουλή τα άμεσα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η Εξεταστική Επιτροπή μεταδίδεται ζωντανά και όχι με λογοκρισία των πρακτικών. Και αρνείστε ακόμη και στα ίδια τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής να έχουν πρόσβαση στα πρακτικά.

Άρα, η κριτική δεν αφορά μόνο εσάς. Αφορά συνολικά την κυβέρνηση, τον τρόπο που πολιτεύεται σε όλα τα επίπεδα! Αδιαφανείς αναθέσεις και προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσα από σχέσεις διαπλοκής με τα μέσα ενημέρωσης.

Ας έρθουμε πιο συγκεκριμένα στη σύμβαση που φέρατε για κύρωση. Είπατε στην Επιτροπή ότι μας κάνατε χάρη που τη φέρνετε. Ότι θα μπορούσατε να την υπογράψετε μόνοι σας έξω από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Την απάντηση όμως, και απορώ πως το επικαλείστε και το είπατε πριν από λίγο, σας τη δίνει η ίδια η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία αναφερόμενη ακριβώς στις ιδιαίτερες, «συνθήκες»  τις ονομάζει αλλά για διατάξεις πρόκειται -τι θα πει ειδικές συνθήκες, για διατάξεις μιλάμε είτε στους νόμους είτε στις συμβάσεις- παραθέτει μια σειρά περιπτώσεων, 20 τον αριθμό είπε η κ. Αναγνωστοπούλου πριν από λίγο, όπου η συγκεκριμένη σύμβαση αντίκειται στον ίδιο τον αρχαιολογικό νόμο. Και επειδή εισαγάγει συμφωνίες-παραρτήματα στην υπό κύρωση σύμβαση, είναι απαραίτητο να περάσει από τη Βουλή. Εδώ, άλλωστε, βρίσκεται και το όλο κόλπο της υπόθεσης, το όλο κόλπο που επιχειρείται.

Την ίδια ώρα που εμείς συζητάμε, υπάρχουν απανωτά δημοσιεύματα και ανακοινώσεις, όπως του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που λένε ότι αποδεδειγμένα ο κ. Στερν είναι αποδέκτης αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας. Χθες υπήρξε Δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, που μετά την έφοδο που έκανε στο «Met», για την επιστροφή αρχαιοτήτων στην Ιταλία. Άρα, δεν μιλάμε για κάποιες περιπτώσεις οι οποίες είναι «αδαμάντινες». Δεν έχουν έντιμο πρότερο βίο. Ειλικρινά, τα όσα είπατε πριν είναι, πραγματικά, για να τρίβουν τα χέρια τους οι αρχαιοκάπηλοι. Ότι το βάρος της νόμιμης κατοχής δεν το έχει, τελικά, αυτός ο οποίος κατέχει τις αρχαιότητες, αλλά το ελληνικό Δημόσιο. Αλίμονο εάν αποδεχτούμε ότι ό,τι δεν είναι στις λίστες του Υπουργείου Πολιτισμού, δικαίως και νομίμως το κατέχουν οι ανά τον κόσμο αρχαιοκάπηλοι ή συλλέκτες.      

Αυτό είπατε. Τα καλύτερα επιχειρήματα δώσατε. Περί αυτού πρόκειται. Ποιος, λοιπόν, σας εξουσιοδότησε να κάνετε αυτήν τη διαπραγμάτευση; Και ποιος σας είπε ότι ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός, που πράγματι μπορεί κάποια στιγμή να είναι μια προτιμότερη λύση, δεν γίνεται με καλύτερους συσχετισμούς και καλύτερους όρους όταν παράλληλα έχεις κινηθεί νομικά; Ποιος σας το είπε αυτό; Επικαλείστε έγγραφα τα οποία δεν τα φέρατε στην Επιτροπή, τα πετάτε σαν άσους από το μανίκι, όταν φαίνεται ότι εδώ και δύο χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν γνώριζαν τίποτα επί όλων αυτών. Η  ίδια η Επιστημονική Επιτροπή, η ίδια η Αιτιολογική Έκθεσή σας λέει ότι ήσασταν υποχρεωμένοι να περάσετε από τη Βουλή, δεν μας κάνετε χάρη την κύρωση της σημερινής σύμβασης. Και αυτό γιατί; Διότι θέλετε αυτή την «ντεμί» διαδικασία, για την οποία αναγκαστήκατε να διευρύνετε τη συζήτηση και να κάνετε και άλλους κύκλους ομιλητών, αλλά ταυτόχρονα να μην προβλέπεται ό,τι προβλέπεται από την κλασική νομοθέτηση, δηλαδή το να κληθούν οι φορείς. Να κληθούν οι φορείς! Ναι, η κοινωνία! Μην την φοβάστε την κοινωνία. Μην την βάζετε στην άκρη την κοινωνία.

Το κάνετε παντού, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, σνομπάρετε την κοινωνία. Αλαζονεία δείχνετε. Αυτή είναι η πεμπτουσία της πολιτικής σας. Θελήσατε, λοιπόν, να φέρετε με τον τρόπο που σήμερα φέρνετε για ψήφιση και  να νομιμοποιήσετε αυτές τις διμερείς συμβάσεις και έτσι να καλυφθούν, ενδεχομένως, οι αρχαιοκάπηλοι. Περί αυτού πρόκειται. Γι’ αυτό υπάρχουν και τα πολύ «στενά» χρονοδιαγράμματα και καλείτε την Ελληνική Βουλή να συμπράξει σε αυτό. Όχι, κύριοι συνάδελφοι! Δεν πρέπει να κάνουμε πλάτες σε διαδικασίες τέτοιου είδους. Δεν πρέπει. Έχουμε ηθική, πολιτική, ιστορική υποχρέωση να αρνηθούμε. Να παρθεί πίσω λοιπόν αυτή η συμφωνία. Να παρθεί πίσω αυτή η συμφωνία. Να δοθούν όλα τα αναγκαία έγγραφα στη δημοσιότητα!

Πέρα από το ότι αγνοείτε τις ανακοινώσεις όλων των αρμόδιων φορέων, μας λέτε ότι αρμόδια δικαστήρια θα είναι τα ελληνικά. Δεν λέει, όμως, μόνο αυτό η σύμβαση. Την ίδια στιγμή που αναφέρεται αυτό, υπάρχει και ο όρος υπ’ αριθμόν 6Β που λέει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του «Met» για αποστολή 15 αρχαιοτήτων στο Κυκλαδικό Μουσείο και αντίστροφα, το Ινστιτούτο μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης. Δεν είναι έτσι; Άρα δεν μας τα παρουσιάζετε όλα όπως είναι.

Πώς δικαιολογείται αυτή η εξαίρεση; Ποια είναι τα σημεία, οι συγκεκριμένες παρεκκλίσεις, από τον αρχαιολογικό νόμο; Και τι επιβάλλει αυτό το «σπιντάρισμα», μέσα σε λίγες ημέρες, αυτής τη αδιαφανούς διαδικασίας; Μήπως, τελικά, όταν τον Δεκέμβριο, όχι με δικές σας  πρωτοβουλίες, επέστρεψαν οι 47 αρχαιότητες και πανηγυρίζατε, ύστερα από κατάσχεση του Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, δεν τα πιστεύατε τόσο πολύ αυτά; Μήπως ήταν υποκριτικά;

Διότι αυτό που μας παρουσιάσατε εδώ είναι ο ύμνος σε μια εξωδικαστική, αδιαφανή διαδικασία, ερήμην των υπηρεσιών, χωρίς να ερωτώνται οι αρμόδιοι υπάλληλοι, μόνο και μόνο με τυφλή εμπιστοσύνη στις δικές σας ικανότητες. Δεν πηγαίνει όμως έτσι. Και όταν υπάρχει, ξέρετε, ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός, χρειάζεται να γνωμοδοτήσει προηγούμενα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το γνωρίζετε αυτό. Έχει υπάρξει τέτοιο αίτημα; Έχετε κινήσει τέτοιες διαδικασίες; Βεβαίως, υπήρξαν τοποθετήσεις πολύ ηχηρές, όπως της πρώην Αντιπροέδρου του ΣτΕ, της  κ. Καραμανώφ, που μιλάει για αντιστροφή επαναπατρισμού, διότι περί αυτού πρόκειται.

Τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα και που καλείστε να απαντήσετε, πέρα από τις επιθέσεις απέναντι σε οποιονδήποτε αμφισβητεί τα έργα σας και τις ημέρες σας, είναι πολύ συγκεκριμένα.  Πώς ενημερωθήκατε για την ύπαρξη της συγκεκριμένης συλλογής; Πότε; Με ποιον τρόπο; Μέσα από ποιες διαδικασίες διαπραγμάτευσης φτάσατε σε αυτή τη συμφωνία; Ποιος σας εξουσιοδότησε να υπογράψετε; Νομίζετε  μόνο ότι  η υπουργική σας ιδιότητα σας δίνει αυτή την δυνατότητα; Για προσέξτε γιατί υπάρχει και ο νόμος περί Ευθύνης Υπουργών. Το γνωρίζετε αυτό. Ποιες είναι οι αποκλίσεις και οι ειδικές συνθήκες από τον αρχαιολογικό νόμο, όπως λέει και η ίδια η αιτιολογική έκθεση που την υπογράψατε εσείς και ο υπουργός Δικαιοσύνης; Τελικά είναι νόμιμη η κτήση από τον κ. Στερν των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων; Υπάρχουν πιστοποιητικά; Είναι  πλαστά; Τα έχει ελέγξει κανείς; Δεν είναι ερωτήματα στα οποία οφείλετε να απαντήσετε; Έπρεπε εσείς η ίδια να έχετε το άγχος να δώσετε πειστικές απαντήσεις.

Υπάρχει καταστατικό αυτού του περίφημου Ινστιτούτου Ντελαγουέρ; Υπάρχει κάποιο ποινικό μητρώο του Διοικητικού Συμβουλίου, ελέγχθηκαν τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που κατέχουν τις συγκεκριμένες θέσεις; Είναι αυτά μια δικιά μας παραξενιά; Θέλουμε να σας κάνουμε αντιπολίτευση ή αισθανόμαστε το βάρος απέναντι στον πολιτισμό, τις παραδόσεις αυτής της χώρας, που εσείς τα ξεχνάτε;

Γιατί λοιπόν τέτοια σπουδή;

Κυρία υπουργέ, φαίνεται ότι το συμπέρασμα είναι ένα. Με  όρους αδιαφάνειας, ερήμην των υπηρεσιών κινηθήκατε. Θέλατε να αιφνιδιάσετε την Βουλή. Ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της διαδικασίας, πέρα από το να υποθέσουμε ότι υπάρχουν κάποια άλλου είδους συμφέροντα από πίσω; Αυτό καλύπτετε και για όλα αυτά είστε υπόλογοι.

Η σύμβαση αυτή πρέπει να αποσυρθεί. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να την ακυρώσουμε σε περίπτωση που περάσει.

Νομίζω ότι κανείς από αυτούς που κατέχουν θέσεις ευθύνης δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου και να μη βρεθεί απέναντι σε αυτόν, από τη στιγμή που διαπράττει τέτοιου είδους πράξεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)