to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:18 | 08.09.2022

Κοινωνία

Αύριο, Παρασκευή 9/9 το νέο «ραντεβού» για την υπεράσπιση της πλατείας Εξαρχείων (βίντεο)

Διαδήλωση υπεράσπισης της γειτονιάς των Εξαρχείων, Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022, στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Καλλιδρομίου, ώρα 8 μ.μ.


Η ημέρα Χ έφτασε και ήταν η 9η Αυγούστου. Ήταν η μέρα που εργολάβοι συνοδεία σιδηρόφραχτων φρουρών κατέλαβαν και περιέφραξαν την πλατεία Εξαρχείων, ενώ παράλληλα έκαναν το ίδιο στο λόφο του Στρέφη. Η πρόκληση για τη διάσωση των μοναδικών ελεύθερων χώρων πρασίνου μια ολόκληρης γειτονιάς ξεκίνησε.

Έτσι επέλεξε να προλογίσει το βίντεο/μίνι-ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στην αυριανή κινητοποίηση των κατοίκων, και όχι μόνο, των Εξαρχείων, ενάντια στην επιχειρούμενη βίαιη παρέμβαση στην πλατεία Εξαρχείων για χάρη, υποτίθεται, της νέας γραμμής του μετρό.

Παρακολουθήστε το βίντεο:

«Ο σταθμός μετρό υπηρετεί ταυτόχρονα το κέρδος των επιχειρηματιών και την «καθυπόταξη» των Εξαρχείων. Καταστρέφοντας την γειτονιά για αυτούς που πραγματικά ζουν σε αυτή», τονίζεται εμφατικά, «ο Αύγουστος δεν ήταν τυχαία επιλογή», συμπληρώνεται.

Όπως συνεχίζει ο αφιέρωμα:

«Ήλπισαν στην καλοκαιρινή ραστώνη αλλά διαψεύστηκαν. Από την πρώτη στιγμή κάτοικοι, εργαζόμενοι, επισκέπτες και αλληλέγγυοι κινητοποιήθηκαν. Πάνω από 1000 διαδηλωτές περικύκλωσαν την πλατεία και τις δυνάμεις των ΜΑΤ υψώνοντας καθαρή φωνή αντίστασης και ανυπακοής. Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Από τα χαράματα ο κόσμος των Εξαρχείων περιμένει καθημερινά τα έργα να ξεκινήσουν. Είναι στην πλατεία, επίμονα, ενοχλητικά, διατηρώντας την παρουσία που θέλουν να του στερήσουν. Θα υπερασπιστούμε τα Εξάρχεια, θα διατηρήσουμε το δικαίωμα του λόγου για εκεί που ζούμε, όσα ΜΑΤ κι αν στείλουν, ό,τι κι αν θέλουν πρωθυπουργοί και δήμαρχοι.

Ένας στρατός κατοχής έχει αναπτυχθεί στη γειτονιά και μέρα με τη μέρα δείχνει τις πραγματικές του προθέσεις. Η καταστολή κλιμακώνεται και η πρόθεσή τους είναι ξεκάθαρη: θέλουν να κάνουν αφόρητη τη ζωή στα Εξάρχεια, θέλουν τη σιγή που επιβάλει ο κατακτητής. Διαψεύδονται και πάλι. Οι αντιδράσεις πυκνώνουν πιο γρήγορα από τη δική τους καταστολή.

Ένας σημαντικός κοινωνικός αγώνας έχει ξεκινήσει. Διαφορετικά υποκείμενα, όλοι αυτοί που μαζί συνιστούν την ιδιαιτερότητα των Εξαρχείων αντιπαλεύουν μια βαρβαρότητα. Ένας πολύμορφος αγώνας που αθροίζει μεθόδους και εμπειρίες. Ένας αγώνας που ξέρει ότι θα είναι μακρόχρονος, αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται.

Ο αγώνας στα Εξάρχεια αφορά όλη την Αθήνα. Είναι μέρος μια ευρύτερης ανάπλασης προς το χειρότερο, ενός σχεδίου κερδοσκοπίας με ενέχυρο τη ζωή των κατοίκων της πόλης. Γι’ αυτό και πλαισιώνεται μαζικά από άλλες τοπικές κινήσεις αγώνα. Γιαυτό και δε θα περιοριστεί στα Εξάρχεια. Απλώνεται παντού στην πόλη, ακόμα και εκεί όπου ο τουρισμός έχει κατακτήσει τα πάντα και υπενθυμίζει σε όλους πως τα Εξάρχεια έχουν ιστορία. Ζωντανή ιστορία. Ιστορία που γράφεται τώρα. Ο Αύγουστος ήταν η αρχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)