to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 08.09.2022

Οικονομία

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Aέναο γραφειοκρατικό κυνήγι για δανειολήπτες

Προβλήματα με τον όγκο των δανειοληπτών που διαχειρίζονται οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων στην Ελλάδα, εντοπίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία


Κοινοβουλευτική ερώτηση για την σωρεία προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στους πολίτες η μεταφορά των απαιτήσεων των τραπεζών προς τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων κατέθεσαν σήμερα με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Λόγω του συσσωρευμένου όγκου των εξυπηρετούμενων υπηρεσιών, που καλούνται να αναλάβουν οι Εταιρίες αυτές, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, οι πολίτες καλούνται σε ένα αέναο γραφειοκρατικό κυνήγι για να αποδείξουν τα αυτονόητα.

Οι Εταιρείες Διαχείρισης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν εγκαίρως στα αιτήματά των δανειοληπτών για πληρέστερη ενημέρωση και διευθέτηση ρυθμίσεων ή των μηνιαίων καταβολών, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη ταλαιπωρία στους δανειολήπτες. Εξαιτίας των καθυστερήσεων αυτών, οι δανειολήπτες εξακολουθούν να καταβάλλουν μηνιαίες δόσεις για τα δάνειά τους σε λανθασμένους λογαριασμούς, αναγκάζονται να αιτούνται αντιλογισμούς καταβολών, ενώ πολλές φορές  κινδυνεύουν να απολέσουν ακόμη και τον όποιο διακανονισμό των οφειλών τους είχαν επιτύχει στο παρελθόν.

Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί επίσης σε μεγάλο αριθμό δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο προστατευτικό πλαίσιο της προστασίας της κύριας κατοικίας, όπως κάθε φορά μεταρρυθμιζόταν με τις τροποποιήσεις του. Οι δανειολήπτες, παρά το γεγονός ότι τηρούν τις ρυθμίσεις τους και είναι συνεπείς με τις καταβολές των δόσεων που έχουν οριστεί από τον νόμο και την διαδικασία της προστασίας της κύριας κατοικίας, είναι δηλαδή ενήμεροι, οι Εταιρείες Διαχείρισης αδυνατούν να ενημερώσουν τις υπηρεσίες τους για αυτές τις καταβολές. Μάλιστα, καταγγέλουν τις αρχικές δανειακές συμβάσεις με την αποστολή εξωδίκων κοινοποιήσεων, δημιουργώντας εκτός από μεγάλη ανησυχία στους πολίτες, ένα νομικό χάος που θα κληθούν να πληρώσουν οι τελευταίοι.

Η Κυβέρνηση παραλείπει ακόμα να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο την Οδηγία (ΕΕ) 2021/2167 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων. Καθώς είναι ανάγκη οι εταιρίες αυτές να πληρούν κάποια ελάχιστα εχέγγυα καλής λειτουργίας, η ενσωμάτωση της Οδηγίας εξαρτά την χορήγηση άδειας για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους κάτω από ένα ενιαίο και εναρμονισμένο σύνολο προϋποθέσεων, που θα εφαρμόζονται με αναλογικό τρόπο από τις αρμόδιες αρχές.

Στο νέο ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο υπάρχουν ισχυρές απαιτήσεις διακυβέρνησης και συστήματος εσωτερικού ελέγχου, απαιτήσεις αξιολόγησης ειδικών συμμετοχών, απαιτήσεις καταλληλότητας ανώτερων διοικητικών στελεχών, καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για τη διαχείριση του κινδύνου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ερωτάται επομένως η Κυβέρνηση, αν θα ενσωματώσει όπως έχει υποχρέωση την εν λόγω Οδηγία, όπως και ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει σε κάθε περίπτωση για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)