to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 08.09.2022

Κοινωνία

Εκδήλωση της ΠΑΔΟΠ: Οι ιδέες Γκορμπατσόφ ζουν

Οδηγό και για τον σημερινό κόσμο των πολλαπλών κρίσεων και εκρηκτικών αντιθέσεων αποτελούν οι ιδέες Γκορμπατσόφ για την διεθνή κοινή ασφάλεια και την ειρήνη μέσω του αφοπλισμού: Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα της εκδήλωσης, την Τρίτη 6/9, με θέμα «Η Άνοιξη Ειρήνης της περιόδου Γκορμπατσόφ και ο σημερινός βαρύς χειμώνας», η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.


Εισηγητές στην εκδήλωση – συζήτηση που οργάνωσε το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης- ΠΑΔΟΠ, ήταν οι δημοσιογράφοι Κώστας Αργυρός και Παύλος Ναθαναήλ (βετεράνος του BBC), μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΔΟΠ Πάνο Τριγάζη, σύμβουλο του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης.  Το συντονισμό έκανε η ηθοποιός Τζένη Καλλέργη.

«Ο Γκορμπατσόφ συνέβαλε στο τέλος του ψυχρού πολέμου και μέσα στις κοινωνίες της Δύσης, έχοντας  ο ίδιος ευρεία απήχηση ως προσωπικότητα», επισήμανε ο Κώστας Αργυρός, που άρχισε την δημοσιογραφική του καριέρα ως ανταποκριτής στην Βιέννη, επισκεπτόμενος διάφορες χώρες της κεντρικής και ανατολική Ευρώπης. Για του λόγου το  αληθές, ανέφερε ως παράδειγμα την υποδοχή του σοβιετικού ηγέτη στη Βόννη, όπου συμμετείχαν χιλιάδες Γερμανοί ανεμίζοντας σημαίες της Σοβιετικής Ένωσης.

Όσο για το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα της περεστρόικα, ο Κώστας Αργυρός τόνισε ότι ήρθε αργά για την ΕΣΣΔ όταν το σύστημα είχε περιέλθει σε βαθειά, ενδεχομένως και αγιάτρευτη κρίση, ενώ καταλόγισε στον Γκορμπατσόφ απουσία συνεκτικού σχεδίου για την πορεία των αλλαγών, καθώς και αυταπάτες για την στάση των επιθετικών κύκλων της Δύσης, που δεν ήθελαν μια δημοκρατικά αναγεννημένη Σοβιετική Ένωση. Έτσι, ενώ έλεγε στον Χόνεκερ «η ιστορία τιμωρεί όσους καθυστερούν», μάλλον δεν είχε συνείδηση ότι και ο ίδιος είχε έρθει πολύ αργά για την χώρα του.

Ο Παύλος Ναθαναήλ θυμήθηκε μια δική του συνάντηση με τον Γκορμπατσόφ, όταν ο σοβιετικός ηγέτης είχε επισκεφθεί το BBC όπου δεν είχε δώσει συνέντευξη σε μόνο ένα δημοσιογράφο, αλλά είχε μιλήσει με όλους, αναφερόμενος στις μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος του.
«Αν δεν την λέγαμε άνοιξη ειρήνης την περίοδο Γκορμπατσόφ, σίγουρα ήταν περίοδος μεγάλης ελπίδας για όλο τον κόσμο», επισήμανε ο πολύπειρος δημοσιογράφος και συγγραφέας.
«Δεν κάνουμε σήμερα πολιτικό μνημόσυνο για τον Γκορμπατσόφ, αυτό είναι έργο άλλων, κάνουμε εκδήλωση ειρήνης» τόνισε ο Πάνος Τριγάζης, προσθέτοντας  «δεν κατανοώ γιατί ακόμα και αριστεροί πολιτικοί δεν αξιολογούν ως μέγιστο επίτευγμα της πολιτικής Γκορμπατσόφ ότι η ανθρωπότητα απομακρύνθηκε από το χείλος της πυρηνικής καταστροφής».

O Π. Τριγάζης  στάθηκε ιδιαίτερα στην ιστορική συμφωνία για την απόσυρση από την Ευρώπη και την καταστροφή των πυραύλων μέσου βεληνεκούς, που η εγκατάστασή τους είχε θέσει ολόκληρη την Ευρώπη σε πυρηνική ομηρία. «Μεγάλο κέρδος για την ασφάλεια της ΕΣΣΔ,  - τόνισε - διότι οι Πέρσινγκ και Κρουζ μπορούσαν να πλήξουν την Μόσχα σε πέντε λεπτά, ενώ η Ουάσιγκτον ήταν στο απυρόβλητο από τους SS20.  Το κλίμα που δημιουργήθηκε στις διεθνείς σχέσεις  προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις ειρήνης, θέτοντας σε κίνηση διαδικασίες επίλυσης περιφερειακών και τοπικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα μετά την σοβιετική αποχώρηση από το Αφγανιστάν».  Τότε προτάθηκε και το Κυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα των αμερικανοσοβιετικών συνομιλιών, κάτι που είχε γίνει για το Παλαιστινιακό, με διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ στη Μαδρίτη.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ αναφέρθηκε στην σημασία του να κρατηθούν ζωντανές οι ιδέες για ένα σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία που ήταν στην καρδιά της περεστρόικα, όπως και ο νέος τρόπος σκέψης και πρακτικής του Γκορμπατσόφ στις διεθνείς υποθέσεις.  Ένα στοιχείο του, αξιοποιήσιμο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ότι οι διεθνείς σχέσεις δεν πρέπει να στηρίζονται στην ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά στην ισορροπία συμφερόντων, ιδέα την οποία προφανώς δεν υιοθετεί η Δεξιά, αλλά μπορεί και πρέπει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση της Ελλάδας .

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με πλουραλισμό απόψεων.

tags: ΠΑΔΟΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)