to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:59 | 08.09.2022

Οικονομία

Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη προς Κομισιόν για την ανάγκη κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας της Ευρωζώνης

Εν μέσω υψηλής οικονομικής αβεβαιότητας και εκρηκτικής αύξησης του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών και πληθωρισμού, ο Δημ. Παπαδημούλης επαναφέρει με ερώτησή του προς την Κομισιόν την ανάγκη δημιουργίας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας της Ευρωζώνης και μόνιμων δημοσιονομικών εργαλείων


Εν μέσω υψηλής οικονομικής αβεβαιότητας και εκρηκτικής αύξησης του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών και πληθωρισμού, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημ. Παπαδημούλης, επαναφέρει με ερώτησή του προς την Κομισιόν την ανάγκη δημιουργίας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας της Ευρωζώνης και μόνιμων δημοσιονομικών εργαλείων.

Στην ερώτησή του ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει πως «η κεντρική δημοσιονομική ικανότητα αποτελεί ένα από τα ελλείποντα στοιχεία της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», τονίζοντας πως «η μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει».

Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της δέσμης προτάσεων που αναμένεται να υποβάλει η Κομισιόν για την αναθεώρηση του οικονομικού πλαισίου της ΕΕ, ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν για το εάν σκοπεύει να συμπεριλάβει στις προτάσεις της τη δημιουργία μιας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας ή μόνιμων δημοσιονομικών που θα έχουν τη δυνατότητα σταθεροποιητικής επέμβασης για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων και κινδύνων.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του, «υπέρ της δημιουργίας μιας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας της Ευρωζώνης τάσσονται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μελέτη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ η ιδέα μιας δημοσιονομικής ένωσης ήταν κορυφαία στις θετικές αντιδράσεις των πολιτών στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης».

Η ερώτηση:

Θέμα: Βελτίωση και αναβάθμιση της οικονομικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ με τη δημιουργία κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας

Η Ένωση διανύει μια κρίσιμη περίοδο υψηλής οικονομικής αβεβαιότητας, με εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών και του πληθωρισμού, και τον κίνδυνο νέων ασύμμετρων εξωτερικών κλυδωνισμών, ενόψει και της εντεινόμενης κλιματικής και ενεργειακής κρίσης. Υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζουν ότι, εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας και δημοσιονομικών προκλήσεων που έρχονται, η μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει και προτείνουν τη δημιουργία μιας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας που θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού χρέους και που θα βοηθά τα μέλη της ευρωζώνης να διαχειριστούν καλύτερα οικονομικές κρίσεις[1]. Ήδη, υπέρ της δημιουργίας μιας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας της ευρωζώνης τάσσονται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα[2]και μελέτη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας[3], ενώ η ιδέα μιας δημοσιονομικής ένωσης ήταν κορυφαία στις θετικές αντιδράσεις των πολιτών στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης[4]. Σε προηγούμενη απάντησή της, η Επιτροπή δήλωσε πως συμφωνεί ότι η κεντρική δημοσιονομική ικανότητα αποτελεί ένα από τα ελλείποντα στοιχεία της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης[5].

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

Σκοπεύει να συμπεριλάβει στη δέσμη προτάσεων που θα υποβάλει για την αναθεώρηση του οικονομικού πλαισίου της ΕΕ τη δημιουργία μιας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας ή μόνιμων δημοσιονομικών μηχανισμών που θα έχουν τη δυνατότητα σταθεροποιητικής επέμβασης για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων και κινδύνων;

08.09.2022                                                                                                       

[1]https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-05/imf-urges-eu-fiscal-r...

[2]https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/eurosystem_reply_commission_eu_e...

[3]https://www.esm.europa.eu/system/files/document/2022-05/ESM_DP_20.docx.pdf

[4]https://futureu.europa.eu/processes/Economy/f/10/proposals?locale=en

[5]https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2022-001715-ASW_EL.html

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)