to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:59 | 07.09.2022

Πολιτική

Ντ. Μπακογιάννη: Όποιος παραβιάσει το απόρρητο θα πάει δέκα χρόνια φυλακή - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι δημόσιοι εκβιασμοί εκθέτουν τη χώρα

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην ΕΡΤ για την υπόθεση των υποκλοπών και το «απόρρητο» των αρχείων φρόντισε να στείλει μηνύματα με καθαρούς αποδέκτες όσους γνώριζαν το θέμα των παρακολουθήσεων. «Όποιος μιλήσει θα πάει δέκα χρόνια φυλακή» είπε.


Συγκεκριμένα, η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε, ότι δεν θα βγουν όλα στο φως για το σκάνδαλο των υποκλοπών γιατί «όποιος θα τα πει πάει για κακούργημα. Αν παραβιαστεί το απόρρητο θα πάνε 10 χρόνια φυλακή»,  είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως έγκριτοι νομικοί και συνταγματολόγοι έχουν επισημάνει ότι δεν υφίσταται «απόρρητο» κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ενός σκανδάλου όπως αυτό των υποκλοπών και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να δώσει εντολή για άρση του απορρήτου.

Το επιχείρημα αυτό ενισχύεται πια με την εξεταστική επιτροπή καθώς ως θεσμός ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα και συνεπώς δεν υφίσταται απόρρητο κατά την προδικαστική ή την ποινική διερεύνση εγκλημάτων πολιτικών προσώπων.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ως μια εκ των παλαιοτέρων κοινοβουλευτικών στελεχών της ΝΔ το γνωρίζει πολύ καλά αυτό οπότε η κίνηση της μάλλον προδίδει και τα κίνητρα της. Μάλιστα διάλεξε την εποπτευόμενη από τον αδελφό της και πρωθυπουργό ΕΡΤ για να κάνει τις επίμαχες δηλώσεις λίγες ώρες πριν τη συγκρότηση σε σώμα η εξεταστική επιτροπή για το ίδιο θέμα.

Τέτοιες δημόσιες απειλές κατά της λογοδοσίας, κατά την γνώμη μας, δεν έχουν θέση στη δημοκρατία και θα έπρεπε να αποφεύγονται ειδικά από όσους και όσες θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ντροπή να γίνονται τέτοιοι εκβιασμοί δημόσια, που εκθέτουν την ελληνική Δικαιοσύνη διεθνώς

 «Πως η ανάγκη γίνεται ιστορία…» | Το Κουτί της Πανδώρας

Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη επισημαίνει:

Εχθές το βράδυ η κα Ντόρα Μπακογιάννη υποτιμώντας πλήρως τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου και αναλαμβάνοντας η ίδια ρόλο εισαγγελέα, μοίρασε δεκαετείς ποινές από το βήμα της δημόσιας τηλεόρασης, σε όποιον τολμήσει να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας στην υπόθεση των υποκλοπών.

Η κα Μπακογιάννη και ο κ. Μητσοτάκης προφανώς επιθυμούν τη συσκότιση και όχι τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Επιθυμούν να επιβάλουν ομερτά για να προστατεύσουν όλους εκείνους που βαρύνονται, όχι μόνο με πολιτικές, αλλά πιθανότατα και με ποινικές ευθύνες. Επικαλούνται το απόρρητο που ενώπιον της Βουλής γνωρίζουν πως δεν υπάρχει, προκειμένου να επιβάλλουν το νόμο της σιωπής, καταστρατηγώντας κατάφωρα το Σύνταγμα, για να προστατεύσουν εαυτούς.

Προφανώς δεν έχουν ακούσει τις φωνές μέσα στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία που λένε πως “η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου”...

Η Δημοκρατία, το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και οι θεσμοί δεν εκφοβίζονται, ούτε εκβιάζονται από τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Και είναι ντροπή να γίνονται τέτοιοι εκβιασμοί δημόσια, που εκθέτουν την ελληνική Δικαιοσύνη διεθνώς.

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Η ΝΔ επιδιώκει να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι

«Η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ με τον πλέον κυνικό τρόπο προσπάθησε να επιβάλλει την ομερτά, που επιδιώκει διακαώς η κυβέρνηση της ΝΔ για να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι, λέγοντας ότι όποιος παραβιάσει το απόρρητο, θα πάει για κακούργημα και θα μπει 10 χρόνια φυλακή», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να μάθει με νόμιμο τρόπο την αλήθεια «εκτός και αν η ΝΔ έχει αποφασίσει να την θυσιάσει, συνεχίζοντας τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και προβοκατόρικων δημοσιευμάτων, ενθυμούμενη στιγμές από το ένδοξο παρελθόν της», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επίσης επικρίνειτον πρωθυπουργό πως κρύβεται πίσω από το απόρρητο και επισημαίνει:

«Ήρθε η ώρα βάσει της δυνατότητας που του δίνει το άρθρο 14 παρ. 4 ν. 3649/2008, να το άρει για τους υφισταμένους του στην ΕΥΠ και θεσμικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η Εξεταστική Επιτροπή να ενημερωθούν για τον λόγο παρακολούθησης του προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος».

Ακόμη το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σημειώνει ότι δημόσια προχθές ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε τις εξουσίες της Εξεταστικής Επιτροπής και έδειξε και την οδό παράκαμψης της ούτως ή άλλως προσχηματικής επίκλησης του απορρήτου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)