to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 07.09.2022

Πολιτική

Κεντρικός ομιλητής στο Παγκόσμιο Φόρουμ Τουρισμού 2022 ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Το Φόρουμ διοργανώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες και είχε ως κεντρικό θέμα το μέλλον του τουρισμού, την ψηφιοποίηση και τις βιώσιμες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.


Κεντρικός ομιλητής στο Παγκόσμιο Φόρουμ Τουρισμού 2022 ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το Φόρουμ διοργανώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες και είχε ως κεντρικό θέμα το μέλλον του τουρισμού, την ψηφιοποίηση και τις βιώσιμες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές. Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών, ήταν και η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν.

Στην ομιλία του Έλληνας Αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί ο τουρισμός ως ένας από τους μεγάλους μοχλούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας παρά τις τρέχουσες προκλήσεις που επιφέρουν ο πόλεμος στην Ουκρανία, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και η πανδημία.

Αυτή είναι και η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ο Δημ. Παπαδημούλης, τονίζοντας πως οι τρέχουσες προκλήσεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να επικαιροποιηθεί η στρατηγική της ΕΕ για τον τουρισμό, σε συντονισμό με τις πολιτικές που ακολουθούνται έως σήμερα. Σκοπός, σύμφωνα με τον Έ​λληνα Αντιπρόεδρο ο οποίος αντικατέστησε την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Φόρουμ, δεν είναι άλλος από το να γίνει ο τουρισμός πιο βιώσιμος και φιλικός προς το περιβάλλον, αναζητώντας βέλτιστους τρόπους για τις μεταφορές και τον τουρισμό.

Πιο αναλυτικά, η ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη:

Αγαπητή Επίτροπε Vălean,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητοί συμμετέχοντες,

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας εκ μέρους της Προέδρου Μέτσολα, για να μιλήσουμε για τη σημασία του τουρισμού στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Η Ευρώπη είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον διεθνή τουρισμό, με πάνω από 700 εκατομμύρια τουρίστες να καταφθάνουν κάθε χρόνο, με τον ρυθμό ανάπτυξης να έχει επιταχυνθεί κατά την τελευταία δεκαετία. Αν και μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών έφερε τις δικές της προκλήσεις, καθώς πολλοί προσπάθησαν να βρουν βιώσιμους τρόπους για να αντιμετωπίσουν την υψηλή αύξηση των τουριστών. Ωστόσο, ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού είχε θετικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, αν και ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Εν τω μεταξύ, η συνεισφορά των ταξιδιών και του τουρισμού στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας αντιπροσώπευε πάνω από 38 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2019 και σχεδόν 35 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2020, που σημαίνει μείωση λόγω της πανδημίας κατά περίπου εννέα τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η ανάκαμψη του αριθμού των τουριστών στην Ευρώπη μετά την πανδημία ήταν απροσδόκητα γρήγορη. Δείχνει ότι η Ευρώπη είναι ένα πολύ ελκυστικό μέρος για τουρισμό και ότι οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να θέλουν να είναι εν κινήσει. Η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση και ταυτόχρονα να κάνουμε τον τουρισμό πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πάντα και θα παραμείνει ένα μέρος ανοιχτό για ειλικρινή συζήτηση, σχετικά με τους καλύτερους τρόπους βελτίωσης για τον τουρισμό και τις μεταφορές. Το Κοινοβούλιο ζητά νέα στρατηγική για τον τουρισμό σε συντονισμό με όλες τις πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα.

Λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων που εργάζονται στον τουριστικό τομέα και τον υψηλό κοινωνικό αντίκτυπο του τουρισμού, πρέπει να τον διαφυλάξουμε ως έναν από τους μεγάλους μοχλούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πρέπει να συνεργαστούμε, με τις αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρόμους, τα ξενοδοχεία, τις εγκαταστάσεις αναψυχής, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να ενισχύσουμε αυτό το πραγματικά διασυνδεδεμένο οικοσύστημα.

Τόσο η πανδημία όσο και ο τρέχων πόλεμος στην Ουκρανία είναι τεράστιοι ανατρεπτικοί παράγοντες, αλλά όχι οι μόνοι. Η έλλειψη προσωπικού και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση του κλάδου. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η έλλειψη σταθερότητας στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών προβλημάτων ορισμένων ευρωπαϊκών αεροδρομίων, επιβαρύνει επίσης τον τομέα σας.

Μπορούμε να συνεργαστούμε για να βελτιώσουμε τη συνδεσιμότητα των μεταφορών, να βοηθήσουμε στην οργάνωση προγραμμάτων κατάρτισης για νέο εργατικό δυναμικό για τον κλάδο, να επιταχύνουμε την ψηφιοποίηση και να μειώσουμε τον διοικητικό φόρτο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά ανάγκης.

Η θέση του Κοινοβουλίου είναι ότι οι τρέχουσες προκλήσεις καθιστούν επιτακτική την επικαιροποίηση της στρατηγικής μας για το 2010 για τον τουρισμό της ΕΕ. Απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, για την εξεύρεση τρόπων που θα βοηθήσουν τον τομέα να προσαρμοστεί στην κατάσταση. Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να παράσχει μια πλατφόρμα για ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση, όπως πάντα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)