to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:31 | 06.09.2022

Διεθνή

Επίδειξη ισχύος από τη Μόσχα με κοινά γυμνάσια με Κίνα και Ινδία

Την παρακολούθηση κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με την Κίνα και την Ινδία στη ρωσική άπω ανατολή, κοντά στην ιαπωνική θάλασσα, από τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετέδωσαν ρωσικά κρατικά ΜΜΕ


Δεν είναι σαφές αν οι δυνάμεις των δύο χωρών συμμετείχαν στη στρατιωτική άσκηση που επιθεωρούσε εκείνη τη στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος, πάντως ο ίδιος φάνηκε να βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή διάθεση, όπως δείχνουν και φωτογραφίες στις οποίες χαμογελάει.

Τα γυμνάσια με την κωδική ονομασία «Votsok», που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη, μπορεί να διεξάγονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο στην Ουκρανία --δυτικά της Ρωσίας-- όμως φιλοδοξούν να πετύχουν έναν διπλό στόχο. Αφενός την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας και αφετέρου την αποστολή ενός μηνύματος προς τη Δύση για τις ισχυροποιημένες σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα και την Ινδία, που δημιουργούν «εφιάλτες» στις ΗΠΑ στη σκέψη μίας μελλοντικής συμμαχίας απέναντί τους.

Σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα θέλει να κερδίσει τη μάχη της εικόνας απέναντι στους δυτικούς αντιπάλους της και η επίδειξη μεγάλων στρατιωτικών γυμνασίων σε ρωσικό έδαφος είναι μία ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να οργανώνει τέτοιου είδους ασκήσεις παρά την πολύμηνη εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας, που έχει αφήσει πίσω του χιλιάδες θύματα και από τα δύο στρατόπεδα.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως στα πολεμικά γυμνάσια, συμμετέχουν μόνο 50.000 στρατιώτες, ένα κλάσμα των 300.000 που είχε ανακοινωθεί πως είχαν συμμετάσχει το 2018. Όμως, δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως και οι δύο αριθμοί είναι υπερβολικοί. Ακόμη, συμμετέχουν 5.000 μονάδες όπλων, συμπεριλαμβανομένων 140 αεροσκαφών και 60 πολεμικών πλοίων.

Σήμερα το υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο του ναυτικού τμήματος των γυμνασίων, που δείχνει το ρωσικό στόλο του Ειρηνικού να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ Kalibr, οι οποίοι υποστηρίζεται ότι έπληξαν επιτυχώς στόχο που βρισκόταν 300 χλμ. μακριά.

Ο Πούτιν και ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσαν το Φεβρουάριο μια σύμπραξη «χωρίς όρια», υποσχόμενοι να συνεργασθούν στενότερα εναντίον της Δύσης.

Το Πεκίνο έστειλε περισσότερους από 2.000 στρατιώτες με πάνω από 300 στρατιωτικά οχήματα, 21 μαχητικά αεροσκάφη και τρία πολεμικά πλοία προκειμένου να λάβουν μέρος στις ασκήσεις, σύμφωνα με κινεζικά δελτία ειδήσεων. Μάλιστα, στο πλαίσιο των γυμνασίων, το ρωσικό και το κινεζικό ναυτικό προχώρησαν σε κοινή άσκηση στη Θάλασσα της Ιαπωνίας με στόχο την προστασία των θαλάσσιων επικοινωνιών και την υποστήριξη των επίγειων δυνάμεων στις παράκτιες περιοχές.

Η άσκηση σηματοδότησε την πρώτη φορά που η Κίνα έστειλε δυνάμεις από τρία διαφορετικά στρατιωτικά τμήματα για να συμμετάσχουν σε γυμνα΄σια με τη Ρωσία, κάτι που αντανακλά τους στενούς δεσμούς Μόσχας και Πεκίνου, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Κίνα έχει αρνηθεί επανειλημμένα να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για επιθετική στάση απέναντι στη Μόσχα, και έχει κατακρίνει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο, με τη σειρά του, υποστήριξε σθεναρά το Πεκίνο εν μέσω των τελευταίων εντάσεων με τις ΗΠΑ που ακολούθησαν την πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού της Ινδίας, η οποία συμμετείχε στα γυμνάσια λίγες μέρες μετά την έκφραση ανησυχίας εκ μέρους των ΗΠΑ για τη συμμετοχή οποιασδήποτε χώρας σε στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, στα πολεμικά γυμνάσια συμμετέχουν επίσης αποσπάσματα και παρατηρητές πρώην από την Αλγερία, το Λάος, η Μογγολία, τη Νικαράγουα, τη Συρία και έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

tags: Ρωσία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)