to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:02 | 02.04.2013

Διεθνή

Πέρασαν τους 200 οι νεκροί παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Ένα ακόμα έγκλημα της ισραηλινής κατοχής χαρακτηρίζει τον θάνατο του 62χρονου παλαιστίνιου κρατούμενου Μάισαρα Αμπού Χαμντία σε ισραηλινό νοσοκομείο η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης.


Το θύμα έπασχε από σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, αλλά οι ισραηλινές αρχές του αρνήθηκαν κάθε ιατρική φροντίδα και να τον απελευθερώσουν από τις ισραηλινές φυλακές όπου βρίσκεται κρατούμενος τα τελευταία δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Με τον θάνατο του Αμπού Χαμντία, ο οποίος προκάλεσε λαϊκή εξέγερση, ο αριθμός των παλαιστινίων κρατουμένων που πέθαναν τα τελευταία χρόνια στις ισραηλινές φυλακές έφτασε τους 207.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2013 ένας άλλος παλαιστίνιος κρατούμενος, ο Αραφάτ Ζαραντάτ, είχε χάσει τη ζωή του από τα βασανιστήρια που υπέστη στις ισραηλινές φυλακές, όπου σήμερα βρίσκονται 4.800 παλαιστίνιοι. Από αυτούς οι 107 έχουν συμπληρώσει πάνω από τριάντα χρόνια στις φυλακές, το οποίο αρνείται επίμονα να τους απελευθερώσει παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στις φυλακές πολύ πριν υπογραφεί η Συμφωνία του Οσλο (1993) και το Ισραήλ οφείλει να τους απελευθερώσει. Τους τελευταίους μήνες δεκάδες παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν προχωρήσει σε απεργίες πείνας, ως διαμαρτυρία για την απαράδεκτη κι απάνθρωπη μεταχείριση στις ισραηλινές φυλακές, όπου στερούνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. Πολλοί βρίσκονται για χρόνια στις ισραηλινές φυλακές με το αυθαίρετο μέτρο της διοικητικής κράτησης, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία. Ανάμεσα τους βρίσκονται 14 εκλεγμένοι βουλευτές που ανήκουν σε διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις.

Η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για τον θάνατο του Μάισαρα Αμπού Χαμντία και για τη ζωή κάθε παλαιστίνιου κρατούμενου που κινδυνεύει, ιδιαίτερα των κρατουμένων απεργών πείνας, ενώ απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα, στην ελληνική κυβέρνηση, στους ευρωβουλευτές και στους Έλληνες βουλευτές και τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ασκήσουν άμεσες πιέσεις στο Ισραήλ για την απελευθέρωση των παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς και για το σεβασμό των δικαιωμάτων τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: koutipandoras.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)