to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:45 | 02.04.2013

Διεθνή

Ισραήλ: Εξέγερση σε φυλακές μετά το θάνατο Παλαιστίνιου κρατούμενου

Ο Μαχμούντ Αμπάς και η Χαμάς είχαν ζητήσει την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας


Εξέγερση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές ξέσπασε την Τρίτη ως διαμαρτυρία για τον θάνατο κρατούμενου από καρκίνο στον οποίο, όπως υποστηρίζουν οι Παλαιστίνιοι, δεν παρασχέθηκε η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο Μάισαρα Αμπού Χαμντία, 64 ετών, δέχθηκε την αναγκαία φροντίδα και πέθανε σε νοσοκομείο. 

Ο Χαμντία, που εξέτιε ισόβια για απόπειρα ανθρωποκτονίας λόγω της συμμετοχής του σε αποτυχημένη βομβιστική επίθεση σε καφέ της Ιερουσαλήμ το 2002, είχε καταθέσει αίτηση για την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας όμως αυτή δεν είχε εξεταστεί ακόμη. 

Υστερα από την ανακοίνωση του θανάτου του, κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές άρχισαν να χτυπούν τις πόρτες των κελιών τους και να πετούν αντικείμενα. Στη φυλακή Ραμόν, έγινε χρήση δακρυγόνων για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Εξι φύλακες και τρεις κρατούμενοι τραυματίστηκαν. 

Στη Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνοι άνοιξαν πυρ εναντίον του Ισραήλ ως διαμαρτυρία για τον θάνατο του Αμπού Χαμντία. Η Χαμάς δήλωσε ότι εξετάζει την υπόθεση «με μεγάλη ανησυχία» και ότι το Ισραήλ «θα μετανιώσει για τα εγκλήματά του». 

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είχε επέμβει προσωπικά για να απελευθερωθεί ο Αμπού Χαμντία όταν έγινε σαφές ότι η ασθένειά του ήταν θανατηφόρα. «Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το μαρτύριο του κρατούμενου Μάισαρα Αμπού Χαμντία», δήλωσε εκπρόσωπος του Αμπάς. «Η συνεχιζόμενη κράτηση των φυλακισμένων και η παραμέληση της υγείας τους οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις». 

Η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο θάνατος του Αμπού Χαμντία σε ισραηλινό νοσοκομείο αποτελεί ένα ακόμα έγκλημα της Ισραηλινής κατοχής. Με τον θάνατό του, ο αριθμός των παλαιστινίων κρατουμένων που πέθαναν τα τελευταία χρόνια στις Ισραηλινές φυλακές αυξάνεται στους 207. Στις 3 Φεβρουαρίου 2013, ένας άλλος παλαιστίνιος κρατούμενος, ο Αραφάτ Ζαραντάτ, είχε χάσει τη ζωή του από τα βασανιστήρια που υπέστη στις ισραηλινές φυλακές».

«Στις ισραηλινές φυλακές σήμερα βρίσκονται 4.800 παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Από αυτούς, οι 107 έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια κράτησης στο Ισραήλ που αρνείται επίμονα να τους απελευθερώσει παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στις φυλακές πολύ πριν υπογραφεί η Συμφωνία του Όσλο (1993)», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Τους τελευταίους μήνες δεκάδες παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν προχωρήσει σε απεργίες πείνας, ως διαμαρτυρία για την απαράδεκτη κι απάνθρωπη μεταχείριση στις Ισραηλινές φυλακές, όπου στερούνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. Πολλοί είναι φυλακισμένοι για χρόνια με το αυθαίρετο μέτρο της διοικητικής κράτησης, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία. Ανάμεσά τους και 14 εκλεγμένοι βουλευτές που ανήκουν σε διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις».

«Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, στην ελληνική κυβέρνηση, στους Ευρωβουλευτές και στους βουλευτές στην Ελλάδα και στις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ασκήσουν άμεσες πιέσεις στο Ισραήλ για την απελευθέρωση των παλαιστινίων κρατουμένων και για το σεβασμό των δικαιωμάτων τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Και άλλοι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι στέρησε την κατάλληλη περίθαλψη από τον Αμπού Χαμντία. 

«Ο κρατούμενος διαγνώστηκε με καρκίνο του οισοφάγου τον Φεβρουάριο του 2013 και τέθηκε υπό την ιατρική παρακολούθηση ειδικών στο νοσοκομείο», ανέφερε γραπτή δήλωση της ισραηλινής φυλακής. 

Πηγή: Τα Νέα

προηγούμενα άρθρα

Θάνατος παλαιστίνιου κρατουμένου σε ισραηλινή φυλακήΠέρασαν τους 200 οι νεκροί παλαιστίνιοι κρατούμενοι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)