to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 04.09.2022

Πολιτική

«Κουτσούρεμα» στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος το 2023

Τέλος στις υψηλές κρατικές επιδοτήσεις το 2023 που κάλυψαν μέχρι σήμερα το 85% έως 94% των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια βάζει η κυβέρνηση. Στο τραπέζι η διακοπή των οριζόντιων μέτρων ή μικρότερη στήριξη.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το 2023 θα μπει τέλος στις κρατικές επιδοτήσεις που κάλυπταν ένα ποσοστό των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια. Η πολιτική αυτή της επιδότησης δεν μπορεί να συνεχιστεί κατά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, καθώς ο προϋπολογισμός δεν αντέχει, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες κονδύλια δεν υπάρχουν για να επιδοτήσουν σε τόσο υψηλά ποσοστά το κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή του μείγματος της πολιτικής. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Σκυλακάκη, ο οποίος είπε ότι πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να υποκαταστήσουμε το αέριο που έχει πολύ υψηλές τιμές με άλλα καύσιμα.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Παύλο Τσίμα, ότι για το 2023 θα πρέπει:

1. Να υποκαταστήσουμε το αέριο που έχει πολύ υψηλές τιμές με άλλα καύσιμα.

2. Να εξοικονομήσουμε ενέργεια.

3. Να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται στην παρούσα φάση να απορρίπτει τα εισοδηματικά κριτήρια καθώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι ατελές εργαλείο, κοινωνικά άδικο για μισθωτούς και συνταξιούχους, με δεδομένο μάλιστα ότι η εισφοροδιαφυγή και απόκρυψη φορολογητέας ύλης φθάνει σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, θα εξετασθεί η επιβολή ενός πλαφόν στην κατανάλωση ρεύματος, δεδομένου ότι πλέον δεν συμφέρει τα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν ρεύμα για θέρμανση, αφού το πετρέλαιο είναι πλέον σημαντικά φθηνότερο.

Το ψαλίδισμα των επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και η συντηρητική πολιτική στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια, φαίνονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην εξής δήλωση του κ. Σκυλακακάκη, ο οποίος είπε για το 2023 «θα καταρτίσουμε έναν συντηρητικό προϋπολογισμό, θα βάλουμε κάποιες υποθέσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα προχωρήσουμε σε αυτό το καθεστώς της ακραίας αβεβαιότητας βήμα βήμα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)