to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:09 | 02.09.2022

Πολιτική

Για διαστρέβλωση της δήλωσής του μιλάει ο Μητροπολίτης Δωδώνης - Επιμένει για τις αμβλώσεις

Για διαστρέβλωση της σκοταδιστικής δήλωσής του μιλάει ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο οποίος νωρίτερα υποστήριξε ακόμα ότι δεν πρέπει να γίνεται άμβλωση ακόμα και σε περίπτωση βιασμού! - «Απαράδεκτες δηλώσεις, εκφράζουν μόνο τον εαυτό του», η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου - Για δηλώσεις που «παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και "κυνηγιού μαγισσών", που έχουν περάσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια» κάνει λόγο η Ράνια Σβίγκου - Nάσος Ηλιόπουλος: Θυμός και ντροπή - Αντίδραση και από Νίκη Κεραμέως, Βασ. Κικίλια, Nτ. Μπακογιάννη, ακόμα και τον... Άδωνι Γεωργιάδη


Μετά το μεγάλο κύμα κατακραυγής για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου, ο ίδιος προσπάθησε να παρουσιάσει μια εντελώς διαφορετική πλευρά των αισχρών δηλώσεών του. Η κατακραυγή τον ανάγκασε να ζητήσει «συγγνώμη από οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις μου και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού».

Στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για διαστρέβλωση της... σκέψης του για τον βιασμό, ενώ επιμένει και υπερασπίζεται εκ νέου τη θέση του κατά των αμβλώσεων, επικαλούμενος, μάλιστα, την ελευθερία του λόγου.

Η ανακοίνωση του Μητροπολίτη:

"Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι, σήμερα, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ όπου παρέστην, διαστρεβλώθηκε η σκέψη μου.

Ίσως να μην ήμουν εγώ ξεκάθαρος, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι δηλώσεις αυτές δεν υπονοούν ότι αντιλαμβάνομαι ούτε εγώ, ούτε ο εκκλησιαστικός χώρος που εκπροσωπώ, το γεγονός του βιασμού ως κάτι λιγότερο από μια καταδικαστέα και τραυματική πράξη.

Η Ορθοδοξία μας αγκαλιάζει τη σύλληψη ως ένα μοναδικό χαρμόσυνο γεγονός για την ανθρωπότητα.

Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή, είναι απαράβατος κανόνας των αρχών μας.

Θα μου επιτρέψετε εδώ να παραμείνω σθεναρά στην αντίθετη θέση από αυτή υπέρ των αμβλώσεων.

Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την κοινωνία έχουμε όλοι διάθεση για έναν ανοιχτό διάλογο ανταλλαγής απόψεων και δεν έχουμε μετατραπεί σε ένα λαϊκό δικαστήριο με διαδικτυακούς δικαστές.

Προσπάθησα να διαχωρίσω τη σύλληψη με συναίνεση από την αποτρόπαια πράξη βιασμού, όπου εκεί δεν μιλάμε για «σύλληψη», με την έννοια που την αντιλαμβάνεται η εκκλησία μας και δυστυχώς δεν τα κατάφερα.

Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις μου και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού."

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος είπε ότι σε εποχές υπογεννητικότητας όπως αυτές που διανύουμε, οι αμβλώσεις δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές προκαλώντας τις αντιδράσεις του πάνελ και στη συνέχεια μεγάλου κομματιού του πολιτικού κόσμου, αλλά και της Ιεράς Συνόδου που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. 

«Όταν σήμερα πρέπει να σεβόμαστε το ζώο που το χτύπησαν κάποιοι, όταν έχουμε τόση υπογεννητικότητα, είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός παιδιού; Όταν συλληφθεί έχει αρχίσει να έχει ζωή. Να το πετάμε το παιδάκι λες και είναι σκυλί;» είπε αρχικά ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος.

«Σε κάθε περίπτωση κατά των αμβλώσεων, είναι έγκλημα. Αν έχει βιαστεί … Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, ε μην τρελαθούμε!» ανέφερε προκαλώντας την αντίδραση των παρουσιαστών, οι οποίοι του τόνισαν ότι η γυναίκα βιάζεται με την βία, αλλά ο Μητροπολίτης δεν φάνηκε να αλλάζει άποψη. «Είμαι καλόγερος, παπάς, αλλά καταλαβαίνω» σχολίασε και συνέχισε.

«Δεν μένει έγκυος με αυτό το θέμα, πρέπει να έχει συμμετοχή. Πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψη» πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Συμμετοχή στον έρωτα και των δύο, δεν γίνεται αλλιώς σύλληψη. Άλλο βιασμός και άλλο η σύλληψη. Πρέπει να γεννηθεί το παιδί και να υπάρχει πρόνοια το πού θα πάει αυτό το παιδί. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η άμβλωση».

Όσον αφορά στις περιπτώσεις που ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, υποστήριξε ότι θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού».

«Αν ο εγκέφαλος του παιδιού είναι ότι θα βγει προβληματικό, τότε θα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια της εκκλησίας και να δεχθεί να κάνει άμβλωση αλλά με ( …) επιστημονική και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού», ανέφερε.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

«Οι σημερινές δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή "Σήμερα" (ΣΚΑΪ) του εφησυχάζοντος Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου για την ψυχική και σωματική συμμετοχή των θυμάτων στο έγκλημα του βιασμού τους είναι απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, και επισημαίνει:

«Τονίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο, όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.

Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος».

Ράνια Σβίγκου: «Ο βιασμός είναι έγκλημα, η αυτοδιαθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα»

«Οι ανατριχιαστικες δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και "κυνηγιού μαγισσών", που έχουν περάσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια»,σημειώνει η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που επισημαίνει: «Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Ο βιασμός είναι έγκλημα, η αυτοδιαθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα».

Nάσος Ηλιόπουλος: Θυμός και ντροπή

«Ντροπή και θυμός για τη λογική που καλύπτει τους βιαστές και επιτίθεται στα γυναικεία δικαιώματα» το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εξοργιστικές δηλώσεις Χρυσόστομου:

Ν. Φίλης: Όταν ένας Μητροπολίτης βιάζει τη λογική και την ηθική...

«Είναι ανάλγητη, εξοργιστική και ανίερη η δήλωση του πρώην Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου Συνετού (;) ότι ο βιασμός γίνεται με τη συναίνεση του θύματος και ότι από το βιασμό δεν παράγεται εγκυμοσύνη διότι αυτή προϋποθέτει... συμφωνία της γυναίκας και του άνδρα!», σημειώνει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Φίλης.

Αντίδραση και από Νίκη Κεραμέως, Βασ. Κικίλια

Η Νίκη Κεραμέως με ανάρτησή της καταδίκασε τα όσα ανέφερε ο Δωδώνης Χρυσόστομος, τονίζοντας πως δεν συνάδουν με την έμπρακτη στήριξη της Εκκλησίας σε γυναίκες θύματα βιασμού και κακοποίησης.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρει στην ανάρτησή της: «Αδιανόητη και καταδικαστέα η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό. Προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού».

Τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης σχολίασε κι ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, χαρακτηρίζοντάς τις «ντροπή για όλους και συκοφαντικές για την Ορθοδοξία»:

«Είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού».

Tις δηλώσεις Χρυσόστομου καταδίκασαν και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο... Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ανάρτηση Γεωργιάδη:

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, με αφορμή τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης τονίζει με τη σειρά της: «Καταδικάζουμε έμφυλες διακρίσεις και απόψεις που υποβαθμίζουν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την οικογένεια. Η εκκλησία, όπως γνωρίζουμε, αποδίδει στη γυναίκα ισότιμη θέση με τον άνδρα και προωθεί μάλιστα δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων. Ο βιασμός είναι έγκλημα και ο βιαστής είναι εγκληματίας. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό».

Mε πληροφορίες από real.gr, news247.gr

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)