to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:18 | 31.08.2022

Κοινωνία

Θεανώ Φωτίου: Στον αέρα τα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

«500.000 γονείς δεν γνωρίζουν αν θα πάρουν δωρεάν vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ που ανοίγουν αύριο» δήλωσε η Αν. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την Κοιν. Αλληλεγγύη Θ. Φωτίου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5»


Καλεσμένη στην εκπομπή «Αυτός, αυτή και τα πειστήρια» και τους δημοσιογράφους Βούλα Κεχαγιά και Νίκο Σβέρκο, η Αν. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την Κοιν. Αλληλεγγύη Θ. Φωτίου τόνισε τα εξής:

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΛΤΑΤ για την φτώχεια, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν τον Αύγουστο και αφορούν έρευνα του 2021 για τα εισοδήματα του 2020, είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση. Αυξηθήκαν τα ποσοστά της φτώχειας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά περισσότερο στα παιδιά με αύξηση πάνω από τρεις μονάδες. Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι  η κυβέρνηση του είναι υπέρ των ευάλωτων και ότι στηρίζει το παιδί και την οικογένεια. Στην πραγματικότητα εδώ και τρία χρόνια πλαγιοκοπεί όλα τα επιδόματα και τις παροχές που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: καθήλωσε τα σχολικά γεύματα στον αριθμό που τα παραδώσαμε ‒και για ένα διάστημα δεν τα μοίραζε καν‒, ενώ με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών εδώ και οκτώ μήνες ευάλωτοι συμπολίτες μας έχασαν εν μία νυκτί το ΕΕΕ (πρώην ΚΕΑ). Ακόμα και στα ανάπηρα παιδιά βάζει δυσκολίες, καθώς υποχρέωσαν τους ανάπηρους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για να παίρνουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ γινόταν ψηφιακά.

Επιτομή αυτής της απαράδεκτης πολιτικής για το παιδί είναι το γεγονός ότι σήμερα, 31 Αυγούστου, δεν έχει βγει το πρόγραμμα δωρεάν voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, ενώ ανοίγουν αύριο, 1η Σεπτεμβρίου, αφήνοντας στον αέρα πάνω από 500.000 γονείς. Εμείς το 2019 βγάλαμε αποτελέσματα στις 10 Ιουλίου, μόλις είχαμε χάσει τις εκλογές. Τότε πήραμε όλα τα παιδιά με πλήρεις αιτήσεις, δηλαδή 155.000 παιδιά, 105.000 σε βρεφονηπιακούς, βάζοντας 230 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό ευρώ έναντι 280 εκατ. συνολικού κόστους. Παραλάβαμε το 2015 79.000 voucher με αποκλεισμένες τις άνεργες μητέρες. Αυτή η άθλια κυβέρνηση, επειδή δεν ήθελε να βάλει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθυστέρησε ανεπίτρεπτα φτάνοντας στα όρια τους γονείς. Στη χθεσινή ανακοίνωση της η ΕΤΑΑ ισχυρίζεται ότι καθυστερεί διότι δεν ανταποκρινόταν το ψηφιακό της σύστημα. Επί ΣΥΡΙΖΑ η διαδικασία γινόταν μέσω της ΗΔΙΚΑ, δημόσιας ψηφιακής εταιρείας. Προφανώς η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε το πρόγραμμα σε «ημέτερο» ιδιώτη.

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το παιδί και την μητέρα, που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος Α. Τσίπρας, δεσμευόμαστε για την ασφάλειά τους με ισχυρό κοινωνικό μισθό μέσω του οποίου το κράτος παρέχει δωρεάν παροχές τις οποίες το νοικοκυριό δεν χρειάζεται να πληρώσει από την τσέπη του.

Περίπου 200.000 παιδιά από έξι μηνών έως 4 ετών θα έπρεπε να παίρνουν voucher. Το 70% είναι κοινωνική πλειοψηφία. Μόλις αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας θα εξασφαλίσουμε 150.000 voucher για βρεφονηπιακούς με κόστος 140 εκατ. ευρώ επιπλέον (από 105.000 voucher που δίναμε τα έριξαν 82.000) και 130.000 voucher για ΚΔΑΠ (από 60.000 που δίνει η ΝΔ) με επιπλέον κόστος 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων δίνοντας 680.000 ζεστά σχολικά γεύματα καθημερινά.

Αυτές τις μέρες τα φίλια media προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα για να μη μιλάμε για την τρομακτική φτώχεια και παίζουν το θέμα της προπληρωμένης κάρτας για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ, κάτι που αφορά το 2023. Την προπληρωμένη κάρτα την ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με την κάρτα αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση έβαλε στο Ταμείο Ανάκαμψης την προπληρωμένη κάρτα και θα δώσει 10 εκατ. ευρώ στις τράπεζες για να φτιαχτεί. Επί ΣΥΡΙΖΑ το είχε κάνει η Εθνική Τράπεζα δωρεάν. Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ένα ακόμα δώρο 10 εκατ. στις τράπεζες. Ενώ «παίζουν» πολύ το θέμα για να κερδίσουν εκλογικά οφέλη απευθυνόμενοι στο ακροδεξιό τους ακροατήριο, ισχυριζόμενοι ότι με την προπληρωμένη κάρτα θα αποτραπεί η εκροή συναλλάγματος προς τρίτες χώρες από μετανάστες και πρόσφυγες.

Σχολιάζοντας η βουλευτής το όργιο καταστολής που εξελισσόταν στη Μαλαματίνα σημείωσε: «Η καταστολή είναι ο ένας βραχίονας του επιτελικού κράτους, ο δεύτερος είναι η ΕΥΠ που, με εντολή του πρωθυπουργού, έγινε βραχίονας του επιτελικού παρακράτους. Χωρίς αυτά, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σταθεί στην εξουσία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)