to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:43 | 30.08.2022

πηγή: neakriti.gr

Κοινωνία

Χανιά: Στον λιμενικό σταθμό Κισάμου 26 διασωθέντες μετανάστες

Συνελήφθησαν τέσσερις ως διακινητές


Σε χώρο στάθμευσης πίσω από τις εγκαταστάσεις του Λιμενικού Σταθμού Κισάμου, φιλοξενούνται προσωρινά οι είκοσι έξι μετανάστες , Σύριοι στην πλειοψηφία τους, που διασώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας και περισυνελέγησαν από βραχώδη ακτή της Γραμβούσας. Τέσσερις ακόμη, που ήταν μεταξύ των επιβαινόντων στο ξύλινο μηχανοκίνητο σκάφος, συνελήφθησαν σήμερα το μεσημέρι από άνδρες του Λιμενικού Σταθμού Κισάμου, ως διακινητές.

Η προανάκριση είναι σε εξέλιξη ενώ ταυτόχρονα προχωρά η διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων των μεταναστών, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν, πιθανότατα, σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα.

Η περιπέτεια των μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους τέσσερις γυναίκες και εννέα παιδιά, άρχισε τις προηγούμενες ημέρες όταν αφού πλήρωσαν τους δουλέμπορους με σκοπό, όπως οι ίδιοι δήλωσαν, να τους μεταφέρουν στην Ιταλία, επιβιβάστηκαν σε ένα παλιό ξύλινο σκαρί.

Ενώ βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή νότια των Αντικυθήρων, το σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου και έμεινε ακυβέρνητο. Άμεσα από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ειδοποιήθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Νεάπολης Βοιών, Κυθήρων και Χανίων ότι σκάφος, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, ζητάει συνδρομή στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, «ξεκίνησαν έρευνες από δυο περιπολικά σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής τα οποία εντόπισαν μηχανοκίνητο λευκό ξύλινο σκάφος μήκους περίπου δέκα μιση μέτρων και στη συνέχεια προέβησαν στην διάσωση των τριάντα αλλοδαπών επιβαινόντων του, σε βραχώδη περιοχή κοντά στην παραλία Τηγάνι Γραμβούσας».

Συνολικά δεκαεπτά άνδρες, τέσσερις γυναίκες και εννέα ανήλικοι, αποβιβάστηκαν λίγο μετά τις έντεκα τη νύχτα της Δευτέρας στο λιμάνι Καβονήσι της Κισάμου. Είχαν ήδη κινητοποιηθεί ο δήμος, εθελοντικές ομάδες, το τμήμα Κισάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,  για την παροχή πρώτων οι περισσότεροι είναι καλά στην υγεία τους. Δύο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και απομονώθηκαν.

Ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης τόνισε ότι «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των λιμενικών αρχών που οδήγησε σε αίσια έκβαση της επιχείρησης διάσωσης. Μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι, ως δήμος θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ,όπως το κάναμε και μέχρι τώρα και το λιμεναρχείο ενεργεί με τον καλύτερο τρόπο για να βοηθηθούν οι άνθρωποι αυτοί» σημείωσε.

Ως προς την καταλληλότητα του χώρου προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών ο δήμαρχος Κισάμου εξήγησε ότι «ο δήμος θα φροντίσει για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαμονή τους. Από κει και πέρα ο χρόνος παραμονής τους είναι απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών». Είναι ωστόσο γνωστό, ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στην ευρύτερη περιοχή του δήμου που να μπορούν να εξυπηρετήσουν τέτοιες έκτακτες καταστάσεις. Εκτιμάται πάντως ότι το διάστημα παραμονής τους στον χώρο του Λιμενικού Σταθμού δεν θα είναι μεγάλο αφού με την ολοκλήρωση της προανάκρισης από τις λιμενικές αρχές αναμένεται , όπως συνηθίζεται να παραληφθούν από την αστυνομία και να προωθηθούν σε κάποιο ΚΥΠ. Μέχρι τότε, το Ανουσάκειο Ίδρυμα της ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου ανέλαβε την σίτιση των μεταναστών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)