to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:46 | 30.08.2022

Διεθνή

Ιρακ: Μετά το αυστηρό μήνυμα Σαντρ, οι οπαδοί του αποχωρούν από την Πράσινη Ζώνη

Από τις συγκρούσεις στη Βαγδάτη έχασαν τη ζωή τους 23 άτομα, ενώ έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες άλλοι


Ο ισχυρός ιερωμένος του Ιράκ Μοκτάντα αλ Σαντρ έδωσε εντολή στους οπαδούς του να τερματίσουν τις διαδηλώσεις τους στο κέντρο της Βαγδάτης με τις αντίπαλες φιλοϊρανικές σιιτικές ομάδες, σταματώντας την ένταση που οδήγησε στη φονικότερη βία στην ιρακινή πρωτεύουσα εδώ και χρόνια.

Ο Σαντρ έδωσε στους υποστηρικτές του διορία «60 λεπτών» για να αποχωρήσουν από την Πράσινη Ζώνη, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τους αποκηρύξει.Ο ιερωμένος ζήτησε συγγνώμη από τους Ιρακινούς μετά τον θάνατο 23 ανθρώπων από τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ μιας ένοπλης ομάδας πιστής σε αυτόν και αντίπαλων σιιτικών μουσουλμανικών φατριών που υποστηρίζονται από το Ιράν, καταδικάζοντας τις συγκρούσεις.

«Δεν είναι επαναστατικό (πλέον) διότι έχει χάσει τον ειρηνικό του χαρακτήρα», δήλωσε ο Σαντρ, ο πρώην ηγέτης των ανταρτών κατά των ΗΠΑ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Το να χυθεί ιρακινό αίμα απαγορεύεται» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καθώς η προθεσμία περνούσε γύρω στις 2 μ.μ. οι οπαδοί του Σαντρ άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή της οχυρωμένης Πράσινης Ζώνης στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται κυβερνητικά γραφεία και όπου είχαν καταλάβει το κοινοβούλιο επί εβδομάδες.

Οι συγκρούσεις της Δευτέρας μεταξύ αντίπαλων φατριών της σιιτικής μουσουλμανικής πλειοψηφίας του Ιράκ ακολουθούν 10 μήνες πολιτικού αδιεξόδου μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, οι οποίες έχουν προκαλέσει φόβους για κλιμάκωση των ταραχών.

Ο Σαντρ αναδείχθηκε κύριος νικητής των εκλογών, αλλά απέτυχε στις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση με σουνιτικά μουσουλμανικά αραβικά και κουρδικά κόμματα, αποκλείοντας τις σιιτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Τα βίαια επεισόδια αυτής της εβδομάδας ξέσπασαν αφού ο Σαντρ δήλωσε ότι αποσύρεται από κάθε πολιτική δραστηριότητα,  μια απόφαση που, όπως είπε, ήταν απάντηση στην αποτυχία άλλων σιιτών ηγετών και κομμάτων να μεταρρυθμίσουν ένα διεφθαρμένο και παρακμασμένο σύστημα διακυβέρνησης.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο ιρακινός στρατός κήρυξε τη Δευτέρα απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα και κάλεσε τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την Πράσινη Ζώνη. Ωστόσο Ιρακινός κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λίγο πριν από την έκκληση του Σαντρ να τερματιστούν οι διαδηλώσεις, δήλωσε ότι οι αρχές αδυνατούν να επιβάλουν έλεγχο στις αντίπαλες ένοπλες ομάδες.

«Η κυβέρνηση είναι ανίσχυρη να το σταματήσει αυτό, επειδή ο στρατός είναι διαιρεμένος σε πιστούς (στο Ιράν) και σε Σαντριστές επίσης», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το πρωί της Τρίτης μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον της Πράσινης Ζώνης και ένοπλοι έκαναν βόλτες με φορτηγά που έφεραν πολυβόλα και κρατούσαν εκτοξευτές χειροβομβίδων, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι τήρησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πυρά όπλων και ρουκετών ακούστηκαν σε όλη την πόλη.

Ωστόσο μετά την αποχώρηση των οπαδών του Σαντρ, οι αρχές ήραν την απαγόρευση κυκλοφορίας και ο κόσμος άρχισε να κατεβαίνει και πάλι στους δρόμους. Οι υποστηρικτές του Σαντρ άρχισαν να αποχωρούν μαζικά, με ορισμένους να μεταφέρουν τα όπλα τους ή τσάντες έπειτα από μια οργισμένη ομιλία του αλ Σαντρ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τις αναταραχές ανησυχητικές και κάλεσαν σε διάλογο για να διευκολυνθούν τα πολιτικά προβλήματα του Ιράκ. Το γειτονικό Ιράν έκλεισε τα σύνορα και σταμάτησε τις πτήσεις προς το Ιράκ, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από το σιιτικό τελετουργικό του Αρμπαΐν που προσελκύει εκατομμύρια Ιρανούς στην ιρακινή πόλη Κερμπάλα.

Ο Σαντρ αντιτίθεται σε κάθε ξένη ανάμειξη, είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση είτε από το Ιράν. Έχει επιμείνει στις πρόωρες εκλογές και στη διάλυση του κοινοβουλίου, λέγοντας ότι κανένας πολιτικός που βρίσκεται στην εξουσία από την αμερικανική εισβολή του 2003 δεν πρέπει να κατέχει αξίωμα.

Διοικεί μια πολιτοφυλακή χιλιάδων ατόμων και έχει εκατομμύρια πιστούς υποστηρικτές σε όλη τη χώρα. Οι αντίπαλοί του, μακροχρόνιοι σύμμαχοι του Ιραν, ελέγχουν δεκάδες παραστρατιωτικές ομάδες βαριά οπλισμένες και εκπαιδευμένες από τις ιρανικές δυνάμεις.

«Υπάρχουν ανεξέλεγκτες πολιτοφυλακές, ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Κίνημα Σαντρίστ θα πρέπει επίσης να είναι ανεξέλεγκτο», δήλωσε ο Σαντρ στο διάγγελμά του με το οποίο ματαίωσε τις διαδηλώσεις.

tags: Ιράκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)