to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:57 | 29.08.2022

Πολιτική

Με ερώτηση στην Κομισιόν: Συνέχεια στο «ελληνικό Watergate» δίνει ο Δημ. Παπαδημούλης

«Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων εγείρει σοβαρά ζητήματα παραβίασης της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων, υποχώρησης του κράτους δικαίου και λειτουργίας της δημοκρατίας»


Συνέχεια στο μέγα σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα δίνει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το ‘’ελληνικό Watergate’’ «εγείρει σοβαρά ζητήματα παραβίασης της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων, υποχώρησης του κράτους δικαίου και λειτουργίας της δημοκρατίας», επισημαίνει στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης και ρωτά την Κομισιόν αφενός «πως αξιολογεί τις επικίνδυνες για το κράτος δικαίου εξελίξεις και σε ποιες περαιτέρω κινήσεις σκοπεύει να προβεί» και αφετέρου για το εάν «θα συνεργαστεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με τις ελληνικές αρχές και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για της διαλεύκανση του σκανδάλου».

Επιπλέον, ζητά να μάθει τον λόγο που δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής ή των αρμόδιων Επιτρόπων για ένα θέμα που απασχολεί έντονα τον διεθνή Τύπο και για το οποίο η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ήδη προβεί σε επικριτικές δηλώσεις.

Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση:

Θέμα: Σκάνδαλο παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα

Το σκάνδαλο παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη που ανακάλυψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απασχολεί έντονα τον διεθνή τύπο[1] και οδήγησε στην παραίτηση του Διοικητή της ΕΥΠ[2] και του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού[3]. Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ήδη προβεί σε επικριτικές δηλώσεις[4].

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου στην ΕΕ, απάντησε σε επιστολή της Επιτροπής με ορισμένες δηκτικές αναφορές, αμφισβητώντας, έμμεσα, την ύπαρξη αρμοδιότητας της ΕΕ αλλά και την αξιοπιστία των διεθνών μέσων ενημέρωσης που ασχολούνται με το σκάνδαλο[5]. Ακόμη, αντιδρώντας σε δημοσίευμα του Politico Europe, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να απαξιώσει την Ελληνίδα ανταποκρίτρια του μέσου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Politico[6] και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου[7]. Δεδομένου ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων εγείρει σοβαρά ζητήματα παραβίασης της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων, υποχώρησης του κράτους δικαίου και λειτουργίας της δημοκρατίας, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Πώς αξιολογεί τις επικίνδυνες για το κράτος δικαίου εξελίξεις και σε ποιες περαιτέρω κινήσεις σκοπεύει να προβεί;

  • Θα συνεργαστεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με τις ελληνικές αρχές και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διαλεύκανση του σκανδάλου;

  • Γιατί δεν έχει υπάρξει δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής ή των αρμόδιων Επιτρόπων για το θέμα, όπως έχει ήδη γίνει από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

[1] https://www.nytimes.com/2022/08/22/opinion/greece-mitsotakis-predator-sp..., https://www.washingtonpost.com/world/2022/08/09/greece-intelligence-surv...,

[2] Σημειώνεται ότι με τον ν. 4622/2019, η εποπτεία της ΕΥΠ υπήχθη στην Προεδρία της Κυβέρνησης, η οποία, με τη σειρά της, υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.

[3] https://www.lemonde.fr/en/international/article/2022/08/08/greece-spying...

[4] https://www.papadimoulis.gr/wp-content/uploads/2022/08/Letter-from-Presi...

[5] https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/2022-08/AS5506_LETTER%20TO...

[6] https://www.politico.eu/wp-content/uploads/2022/08/24/Response-to-allega..., https://www.politico.eu/newsletter/politico-confidential/macron-vs-truss...

[7] https://www.fpa.gr/category/announcements/

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)