to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:41 | 27.08.2022

Διεθνή

Κλιμακώνεται εκ νέου η ένταση στη Λιβύη

Τουλάχιστον 12 νεκροί και 87 τραυματίες από τις συγκρούσεις αντιπάλων παρατάξεων στην Τρίπολη.


Κλιμακώνεται εκ νέου η ένταση στη Λιβύη, εν μέσω πολιτικής κρίσης, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής και έως το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ ένοπλων ομάδων και εκρήξεις στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στο κέντρο της Τρίπολης, την ώρα που μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τον έλεγχο της κυβέρνησης της Λιβύης. Τις τελευταίες εβδομάδες, ένοπλες ομάδες κινητοποιούνται όλο και περισσότερο γύρω από την πρωτεύουσα με τον κίνδυνο η χώρα να βουλιάξει ξανά στον εμφύλιο και να χαθεί η όποια ελπίδα ειρήνευσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν στρατιωτικά οχήματα να περνούν με ταχύτητα από δρόμους, οπλισμένους ανθρώπους να ανοίγουν πυρ και κατοίκους να προσπαθούν να σβήσουν φωτιές.

Οι μάχες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άνθρωποι και άλλοι 87 να τραυματιστούν, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Λιβύης.

Κάτοικοι της Τρίπολης αναφέρουν ότι οι συγκρούσεις ήταν τόσο ισχυρές ώστε δεν μπόρεσαν να κοιμηθούν, ενώ πολλοί σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν από τον Μάρτιο την εξουσία στη Λιβύη. Η μία, με έδρα την Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, και η άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, στηρίζεται από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2021, έχουν αναβληθεί επ' αόριστον και η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα για τους κινδύνους που εγκυμονεί οποιαδήποτε προσπάθειας επίλυσης της διαφοράς μέσω της βίας.

Πληροφορίες: Reuters

tags: Λιβύη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)