to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:01 | 29.08.2022

Πολιτική

Εξεταστική για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη αποφάσισε η Βουλή – 142 υπέρ, 157 «παρών»

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, αποφάσισε η ολομέλεια της Βουλής. Πλήγμα για το κυβερνών κόμμα που είδε σύσσωμη την αντιπολίτευση να στοιχίζεται στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής χωρίς χρονική διεύρυνση (όπως επιθυμούσε η ΝΔ, η οποία τελικά σύρεται να ψηφίσει «παρών»): ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της πρότασης του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη με αντικείμενο την εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη


Συνεχίστηκε η μάχη στη Βουλή για τις υποκλοπές με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει “παρών” σήμερα στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για εξεταστική και να αναγκάζεται να συμφωνήσει στη σύγκληση εκ νέου της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Πέμπτη. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεδριάσει ξανά το πρωί της Πέμπτης και την Τετάρτη θα προηγηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων, ώστε όπως είπε: “Να δούμε πώς θα διαφυλάξουμε τη συνεδρίαση από φαινόμενα που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη φορά”.

Σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών, καταγράφηκαν 142 θετικές ψήφοι, και 157 "παρών".

Σημειώνεται ότι με βάση τις σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος (άρθρο 68) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 144), η απόφαση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής "λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των βουλευτών". Συμπληρώθηκε δηλαδή το όριο των 120 βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας ανακοίνωσε ότι στην αποφασισθείσα επιτροπή θα μετέχουν 29 βουλευτές. Κατ' αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, θα συμμετάσχουν 15 βουλευτές της ΝΔ, 8 του ΣΥΡΙΖΑ, 2 του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, 1 του ΚΚΕ, 1 της Ελληνικής Λύσης, 1 του ΜέΡΑ25 και 1 από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Επίσης, όρισε σε ένα μήνα (από τη συγκρότησή της), την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής και την υποβολή του πορίσματός της στην Ολομέλεια. Σημειώνεται ότι η εξεταστική επιτροπή έχει την δυνατότητα να ζητήσει από την ολομέλεια της Βουλής την παράταση των εργασιών της.

Το κυβερνών κόμμα επιμένει επίσης στη διεύρυνση, με το επιχείρημα ότι πρέπει να διερευνηθούν υποθέσεις όπως οι συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ.

Χ. Καστανίδης: Περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι η πρόταση του Κινήματος αφορά τις συγκεκριμένες υποθέσεις παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και το ΚΚΕ, απορρίπτοντας σχέδια χρονικής διεύρυνσης της εξεταστικής.

Ο Χάρης Καστανίδης, αφού έδωσε το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί η Εξεταστική Επιτροπή, δήλωσε πως είναι «περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να διερευνηθούν τα περιστατικά και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα».

Αναφέρθηκε επίσης στη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και την δήλωση που έκανε πως ουδείς γνωρίζει ποιος παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη. «Τότε γιατί η κυβέρνηση καλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να τον ενημερώσει; Τι να του πει, από τη στιγμή που δεν γνωρίζει τίποτα;» αναρωτήθηκε εύλογα.

Πριν ολοκληρώσει την ομιλία του ανέφερε πως ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων είναι: «Ποιος και γιατί αποφάσισε την νόμιμη επισύνδεση στο κινητό του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ποια είναι η αιτιολογία και τί προέκυψε από την έρευνα». Επίσης, αναρωτήθηκε ποιους άλλους παρακολουθεί η ΕΥΠ καθώς «έχουμε εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη και την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά και τις συνεχείς καταγγελίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος περί παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου των γραφείων του Περισσού».

Γ. Κατρούγκαλος: Υπεύθυνος ο Κυρ. Μητσοτάκης και για τις παρακολουθήσεις και για την έκπτωση του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου

«Υπάρχει συνταγματική εκτροπή. Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας, στην οποία αναφέρθηκε το άρθρο γνώμης που φιλοξένησαν οι New York Times, έχει υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης. Ευθύνεται και για τις παρακολουθήσεις καθαυτές αλλά και για την έκπτωση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και του κράτους δικαίου που συνεπαγόταν όλο αυτό το πλέγμα προσπαθειών συγκάλυψης», είπε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος, λίγο πριν κατέβει από το βήμα, απευθύνθηκε στα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ: «Αναλογιστείτε κι εσείς τις ευθύνες σας. Και κατά πόσον γίνεστε και εσείς συνεργοί μιας συνταγματικής εκτροπής και μιας έκπτωσης του κοινοβουλευτισμού, στο βαθμό που δεν ασκείτε κριτική σε προφανή πράγματα και που δεν ανησυχείτε μήπως και τα δικά σας τα τηλέφωνα παρακολουθούνται», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υποστηρίζουμε και θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Καλούμε τη ΝΔ, αν θέλει, να καταθέσει τη δική της πρόταση εξεταστικής επιτροπής, για οποιαδήποτε περίοδο της δικής μας ή άλλης διακυβέρνησης θέλει. Γιατί εμείς δεν έχουμε λόγο να κρυφτούμε όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα "δεν ξέρω" ή |δεν είναι αρμοδιότητά μας". Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι «πιάστηκε με τον κοριό στα αυτιά» και είναι «ο ιθύνων νους και πίσω από τις παρακολουθήσεις και πίσω από την προσπάθεια συγκάλυψης τους, που υπονομεύει εξίσου τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό».

Ιδίως, σε σχέση με την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι για είναι νόμιμη μια παρακολούθηση και όχι απλώς νομότυπη, δεν αρκεί απλώς να υπάρχει ο τύπος τής υπογραφής τού αρμόδιου εισαγγελέα, πρέπει να υπάρχει και νόμιμος ουσιαστικός λόγος. «Άρα στην περίπτωση Ανδρουλάκη, εκ δύο πραγμάτων, ένα. Ή υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας, ήταν κατάσκοπος δηλαδή ο Νίκος Ανδρουλάκης, και ήταν νόμιμη η παρακολούθηση, άρα δεν μπορεί να ήταν λάθος. Είτε δεν υπήρχε εξαρχής κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας, άρα η παρακολούθηση δεν ήταν νόμιμη, ήταν εξαρχής παράνομη», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που προσέθεσε επίσης ότι «όποιος παγίδευσε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ήταν ο ίδιος που ήθελε να παγιδεύσει και το τηλέφωνο Ανδρουλάκη, γιατί το δόλωμα που στάλθηκε στα κινητά και των δύο τους, και που αν το πατήσει κανείς το τηλέφωνό του γίνεται όμηρος αυτού που παρακολουθεί, ήταν το ίδιο. Δεν μπορεί επομένως να υπάρχει αμφιβολία, για το ποιος ήταν από πίσω».

Η ΝΔ θα ψηφίσει "παρών" στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ανακοίνωσε ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης στην Ολομέλεια. Υπογράμμισε πως η δυνατότητα σύστασης Εξεταστικών Επιτροπών με πρωτοβουλία της μειοψηφίας, δόθηκε με την πρόταση της ΝΔ κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019, γι αυτό και «η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία όχι μόνο δεν θα αντιταχθεί στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αλλά θα εγγυηθεί και τον μη ευτελισμό τής διαδικασίας» και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ «δεν θα προτείνει τη σύσταση δεύτερης Επιτροπής».

Γ. Ραγκούσης: Επιτελικό παρακράτος και σύστημα διαπλοκής νομότυπων και παράνομων παρακολουθήσεων

«Είναι προφανές ότι η χώρα, το πολίτευμα και η δημοκρατία, δεν είναι αντιμέτωποι με μια υπόθεση μεμονωμένης παρακολούθησης, είτε που αφορά τον κ. Ανδρουλάκη είτε που αφορά τον κ. Κουκάκη. Είναι κάτι δυστυχώς πολύ σοβαρότερο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, επί της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής. «Το σοβαρότερο είναι η ύπαρξη ενός επιτελικού παρακράτους, στη χώρα, ενός ολοκληρωμένου συστήματος σύνδεσης και διαπλοκής νόμιμων ή νομότυπων παρακολουθήσεων με παράνομες παρακολουθήσεις που είτε διεξάγει ή ίδια η ΕΥΠ είτε διεξάγουν, εκ μέρους της ΕΥΠ, ιδιώτες ή άλλοι που κυκλοφορούν στη χώρα, ως εγχώριες ή μη εγχώριες δυνάμεις, με χρήση λογισμικών, όπως το Predator», είπε ο Γ. Ραγκούσης και κατήγγειλε ότι «αυτό το παρακράτος, στήθηκε σταδιακά», δηλαδή, αφού:

   - το 2019 ο κ.Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ υπό την ευθύνη του

   - το 2019 όρισε τον εκλεκτό του επικεφαλής της ΕΥΠ και μάλιστα ενώ στερούνταν των τυπικών προσόντων

   - στις αρχές του 2020, ήρθε στην Ελλάδα η Intellexa διωκόμενη ουσιαστικά από την Κύπρο. Ο επικεφαλής της ίδρυσε γραφεία από την Κύπρο στην Ελλάδα. Η Intellexa είναι αυτή που εμπορεύεται, έχει την τεχνογνωσία και διαθέτει το Predator

   - στα τέλη του 2020, ιδρύεται το ΚΕΤΥΑΚ, δηλαδή η ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ, με άλλα λόγια, η παρακρατική ΕΥΠ. Από τα τέλη του 2020 η χώρα έχει μια ΕΥΠ, όπως την ξέραμε και έχει μια παρακρατική ΕΥΠ που στήθηκε με έδρα την Αγία Παρασκευή και λειτουργεί με καθεστώς πλήρους μυστικότητας, για το πώς δαπανά χρήματα, πως λειτουργεί, ποιος έχει την ευθύνη της, ποιος τη χρησιμοποιεί, με ποιον στόχο.

   - το 2021 ψηφίζεται η περιβόητη τροπολογία, με την οποία για πρώτη φορά, απαγορεύεται στην ανεξάρτητη αρχή να ενημερώνει όποιον παρακολουθείτο για λόγους εθνικής ασφάλειας, αν ζητήσει απαντήσεις από την ΑΔΑΕ.

   - το 2022 μαθαίνουμε για τις παρακολουθήσεις Κουκάκη, Ανδρουλάκη που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2021.

«Είναι καθαρή εικόνα τι έχει συμβεί στη χώρα», είπε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που υπογράμμισε την απόλυτη ανάγκη να αφεθεί, από τη ΝΔ, η εξεταστική επιτροπή να λειτουργήσει, όπως πρέπει να λειτουργήσει και όχι να «ακρωτηριαστεί». Γιατί, όπως σημείωσε, υπάρχει το προηγούμενο της εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα, την οποία η ΝΔ «δεν άφησε να λειτουργήσει», αφού «δεν δέχθηκε η πλειοψηφία να προσέλθει ο κ. Πέτσας να καταθέσει», «αρνήθηκε διακομματικό προεδρείο», «αρνήθηκε να έρθουν στην επιτροπή σημαντικά έγγραφα». «Θα αφήσετε την εξεταστική να λειτουργήσει, όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, δηλαδή να ασκήσει τα καθήκοντα του εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή θα ακρωτηριάσετε και αυτήν την επιτροπή, διότι δυστυχώς αυτό είναι το δείγμα γραφής που αφήσατε στην εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε στις αιτιάσεις που προβάλλει η σημερινή κυβέρνηση ότι είναι η κυβέρνηση Τσίπρα που το 2018-2019, με ρύθμιση αφαίρεσε τον δεύτερο εισαγγελέα από την έγκριση παρακολουθήσεων. «Έχετε οι ίδιοι απαντήσει σε αυτό το έωλο επιχείρημα. Ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης έχει τοποθετηθεί, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση μου, στις 17 Ιουνίου 2022, ένα μήνα και πλέον πριν την υποβολή μήνυσης του κ. Ανδρουλάκη, με θέμα το Predato», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και ανέγνωσε, από τα πρακτικά, αποσπάσματα της απάντησης που είχε δώσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης και στα οποία ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων, η Ελλάδα, και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως, και αν θέλετε μπορώ να προσκομίσω περαιτέρω στοιχεία, έχει το αυστηρότερο πλαίσιο για τη νόμιμη επισύνδεση που υπάρχει στην ΕΕ. Είναι η μόνη χώρα που για να δοθεί άδεια για νόμιμη επισύνδεση, πρέπει να υπάρχει ειδική άδεια του εισαγγελέα, είναι η μόνη χώρα που αναθέτει σε δύο ανεξάρτητες αρχές, με λειτουργική και οργανική ανεξαρτησία, απόλυτη απέναντι στην κυβερνητική λειτουργία, τον έλεγχο των ζητημάτων επισυνδέσεων».

Η μπάλα στη εξέδρα από τον εκπρόσωπο της ΝΔ

Ο εισηγητής της ΝΔ ανέφερε πως αυτό το "παρών" δεν σημαίνει πως «αποδεχόμαστε φυσικά το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» και επισήμανε ότι «εξ αρχής θεωρούμε χρήσιμο να επεκταθεί η διάρκεια του χρόνου διερεύνησης και στο παρελθόν, όχι για να αναζητηθούν συμψηφισμοί ή να παραγκωνιστεί το μείζον που είναι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, αλλά προκειμένου να εξάγουμε πληρέστερα συμπεράσματα και να σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα για τις όποιες διαχρονικές αδυναμίες της ΕΥΠ, όπως άλλωστε ζητούν και άλλοι όπως το ΚΚΕ». Χαιρέτησε δε ότι ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης συμπεριέλαβε στην ομιλία του και τη διερεύνηση των καταγγελιών του ΚΚΕ.

Ο κ. Καιρίδης τόνισε πως «ο κ. Ανδρουλάκης υπήρξε θύμα μιας βάναυσης επίθεση της προσωπικότητάς του και έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται οργισμένος, ωστόσο το ζήτημα προφανώς δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό και θεσμικό» και συμπλήρωσε πως ο στόχος μας στην Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει «να είναι η πλήρης διερεύνηση του τι έγινε, αλλά και ταυτόχρονα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να βελτιώσουμε τη θεσμική λειτουργία της ΕΥΠ και όχι να εξελιχθεί σε ένα πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και στοχεύσεων κάποιων».

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε σε υποθέσεις δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων και στο παρελθόν, όπως το 2016, με τα mail του αντιπροέδρου του ΣτΕ. Σχετικά με το νόμιμο ή μη της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ο κ. Καιρίδης παρατήρησε πως «αυτό δεν το αποφασίζουν οι συνταγματολόγοι -που σέβομαι και ακούω με προσοχή την άποψή τους, ούτε και εμείς οι πολιτικοί- αλλά μόνο η Δικαιοσύνη. Άρα, η όλη συζήτηση, από ένα σημείο και μετά είναι θεωρητική καθώς η Δικαιοσύνη δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία ούτε αυτεπάγγελτα ούτε κατ' έγκλιση». Τόλμησε να ισχυριστεί πως «είναι άλλο πράγμα η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και άλλο η προσπάθεια παρακολούθησης που του έγινε από το λογισμικό Pretador στην συνέχεια».

Μ. Κατρίνης: Ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρο ότι είχε και συνεχίζει να έχει στο μυαλό του τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών

O επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές της ΕΥΠ, κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό πως αρνείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Βάλλοντας ευθέως κατά του κ. Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι «πιστεύει ότι μπορεί να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους και παράγοντες του δημόσιου βίου και όταν αυτό αποκαλύπτεται, να επικαλείται είτε ανύπαρκτους εθνικούς λόγους ή να μεταθέτει σε άλλους τις ευθύνες».

Τόνισε ακόμη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είχε και συνεχίζει να έχει στο μυαλό του τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών».

Πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εμποδίσει την αποκάλυψη της αλήθειας γιατί, όπως είπε, «μαζί με την αλήθεια θα αποκαλυφθεί και ένας παρακρατικός μηχανισμός που κινείται και λειτουργεί στα όρια της εκτροπής».

Ο Μιχάλης Κατρίνης έθεσε τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Συγκεκριμένα ανέφερε:

1) Ποιος ήταν ο εθνικός λόγος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης δικαιολογεί την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη; Να κατατεθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο φάκελος και τα στοιχεία της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

2) Ποιος επιχείρησε να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με το κακόβουλο λογισμικό Predator; Η προσπάθεια να μείνει στο απυρόβλητο η εταιρεία που εμπορεύεται το παράνομο αυτό λογισμικό, ενδέχεται να κρύβει πολλά.

3) Ποια είναι η λειτουργία μηχανισμών εντός της ΕΥΠ, όπως το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ, το οποίο αποτελεί έναν υβριδικό και κυρίως ανεξέλεγκτο όργανο που κανείς δεν γνωρίζει ποιες συμβάσεις έχει συνάψει, με ποιους και για ποιο σκοπό.

4) Ποιοι άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και παράγοντες του δημόσιου βίου παρακολουθούνται από την ΕΥΠ;

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επεσήμανε ότι θα πρέπει διερευνηθούν και άλλες καταγγελίες που βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως η παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ.

«Δεν είναι κανονικότητα οι παρακολουθήσεις με ένα απλό αίτημα της ΕΥΠ, μόνο με τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου χωρίς να δηλώνεται όνομα, χωρίς να τεκμηριώνονται επαρκώς οι λόγοι που επιβάλλουν την παρακολούθηση, με την υπογραφή μιας ή δύο εισαγγελέων που συναινούν χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση.

Δεν είναι κανονικότητα να καταργείται ουσιαστικά η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, αφού της αφαιρείται το δικαίωμα να ελέγξει αν υφίστανται πραγματικοί λόγοι για την παρακολούθηση αλλά και για το ποιοι και με ποιους όρους παρακολουθούνται.

Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αποκάλυψη της αλήθειας. Η πρωτοβουλία αυτή δεν εξαντλείται στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής. Θα υπάρξουν παράλληλες πρωτοβουλίες στο πεδίο λειτουργίας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη δικαιοσύνη αλλά και στην κοινωνία», κατέληξε ο κ. Κατρίνης.

Κ. Σκανδαλίδης: Θα καταθέσουμε αίτημα να έρθει ο φάκελος παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός προφανώς γνώριζε, και εάν δεν ήταν ο ιθύνων νους, ήταν αυτός που επέτρεψε να εκτυλιχθεί το νήμα της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κ. Σκανδαλίδης, τοποθετούμενος επί της σχετικής πρότασης του κόμματός του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Την αλήθεια δεν θα την αποφύγετε. Εμείς θα τη βγάλουμε από τη σκιά και οι πολίτες θα κρίνουν το μέγεθος της θεσμικής εκτροπής τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

Θα κληθούν όλοι να πάρουν θέση, κρινόμενοι θεσμικά και πολιτικά, και πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός να τοποθετηθεί, επιτέλους, επί της ουσίας, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι κατά την επερχόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, θα ζητήσει την κατάθεση του φακέλου της ΕΥΠ για παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Η επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί με επίσημο τρόπο, τόσο για την αιτιολογία της πρότασης προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, όσο και για την αιτιολογία της εισαγγελικής έγκρισης, υπογράμμισε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Τον φάκελο θα τον φέρετε στη Βουλή, είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε, είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Δ. Κουτσούμπας: Σωρεία ερωτημάτων για τις «συνακροάσεις» του ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε ότι την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει στο ίδιο τροπάρι του πρωθυπουργού, να μιλάει για κάποιο "λάθος" και για μια "υπηρεσιακή αστοχία" κι όλα αυτά για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από μια κρατική υπηρεσία πληροφοριών, όπως η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται και δίνει λόγο προσωπικά στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη».

Για το ΚΚΕ η ουσία έγκειται στο ότι «οι νόμοι, οι οδηγίες, οι κανονισμοί της ΕΕ -που στο όνομα της "εθνικής ασφάλειας", του "δημόσιου συμφέροντος" κ.ά.- βάζουν στο στόχαστρο τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού μας, δνε διορθώνονται. Μόνο καταργούνται! Συνεχίζετε στο ίδιο τροπάρι, για να καλυφτεί με ένα πέπλο δήθεν νομιμότητας η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και η παρακολούθηση ενός ολόκληρου πολιτικού κόμματος, όπως το ΚΚΕ, όπως προφανώς και κάθε παρακολούθηση, αφού, όπως είπε και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ -και συμφωνείτε και σεις κύριοι της κυβέρνησης- "κανείς δεν εξαιρείται"! Μάλιστα, τώρα πάτε να το δικαιολογήσετε, ότι αυτό γίνεται χάριν της ισοτιμίας όλων των πολιτών! Ισότιμη παρακολούθηση όλων! Για να μην μένει κανένας παραπονούμενος!» σημείωσε ο γγ του ΚΚΕ.

Η εν εξελίξει συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής, επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τον Δ. Κουτσούμπα, «αυτό που το ΚΚΕ είπε από την πρώτη στιγμή. Ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε και τα άλλα κόμματα -πέρα από κάποιες μικρές γενικόλογες αναφορές- ακούμπησαν το σάπιο, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο αλωνίζουν μυστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, ιδιωτικοί στρατοί και κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ και των κρατών - μελών της. … Αυτό το πλαίσιο που όλοι έχετε συνδιαμορφώσει, δίνει το "πράσινο φως" για την παρακολούθηση των πάντων!», υποστήριξε επίσης.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν πήρε απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε, «ούτε φυσικά από την κυβέρνηση της ΝΔ που έχει την πρώτη ευθύνη και είναι υποχρεωμένη να δίνει απαντήσεις, ούτε από τα άλλα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τα προηγούμενα χρόνια, όπως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, και γνωρίζουν πολύ καλά τι ψήφισαν στα χρόνια τους, αλλά και τι ήδη ήταν σε ισχύ από πριν και δεν το άλλαξαν, άσχετα αν θέλουν να τα ξεχάσουν».

«Απάντηση καμία. Ούτε για τα "φανερά" δηλαδή για τους νόμους, τις οδηγίες και τους κανονισμούς της ΕΕ που όλοι σας έχετε ψηφίσει, ούτε για τα "κρυφά", γι' αυτά δηλαδή που οι κυβερνήσεις σας δρομολογούσαν μέσω των μηχανισμών τους και των αχυρανθρώπων τους, που εκτός των άλλων παίζουν και το ρόλο του "αυτοφωράκια"... Απάντηση επίσης καμία, για το ποιες άλλες υπηρεσίες εκτός από την ΕΥΠ διενεργούν παρακολουθήσεις. Απάντηση καμία και για το ποια κυβέρνηση και πότε άρχισε να ψάχνει στην αγορά για τα διάφορα λογισμικά τύπου predator και ποια κυβέρνηση τελικά δρομολόγησε και ολοκλήρωσε την προμήθειά τους».

Εστιάζοντας εν συνεχεία στα της εξεταστικής, αξιολόγησε ως το βασικό θέμα αυτής, όπως το θέτει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην πρότασή του, είναι «"η ελεύθερη εσωτερική λειτουργία" των πολιτικών κομμάτων και η προστασία πολιτικών ελευθεριών, κρίσιμων για όλο τον λαό μας, για κάθε εργαζόμενο, για κάθε νέο και νέα. Το κόμμα μας θα κάνει προσπάθεια στην εξεταστική επιτροπή να γίνει πραγματική έρευνα των υποθέσεων και πάνω απ' όλα να αναδειχθούν οι ευθύνες που υπάρχουν για τις υποκλοπές. Προφανώς, όπως έχουμε δηλώσει, εμείς συμφωνούμε πως πρέπει να διερευνηθεί η σοβαρή υπόθεση των παρακολουθήσεων σε βάρος του κ. Ανδρουλάκη, αλλά δεν μπορεί παρά να ενταχτεί στην εξεταστική επιτροπή και κάθε υπόθεση για το απόρρητο των επικοινωνιών, όπου υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία συγκεκριμένα, όπως σε βάρος δημοσιογράφων, άλλων προσώπων, και αυτονόητα, σε βάρος του ΚΚΕ».

Για την υπόθεση των συνακροάσεων/υποκλοπών στο ΚΚΕ, ειδικότερα, είπε πως είναι «μια υπόθεση:

- που συνίσταται σε συνακροάσεις/υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Αφορά δηλαδή παρακολούθηση ολόκληρου του κόμματος, των γραφείων, των στελεχών του και στην ουσία των οργανώσεών του, και βέβαια όλης του της Κοινοβουλευτικής Ομάδας!

- που έχει καταγγελθεί και κρατάει εδώ και 6 χρόνια, από το 2016, με επαναλαμβανόμενα κρούσματα!

- για την οποία παρενέβη τόσες φορές η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και γίνεται ακόμα έρευνα από τη Δικαιοσύνη,

- που συνεχίζεται, αφού ξανά, μόλις πριν λίγους μήνες, τον Απρίλη του 2022, σημειώθηκαν νέες "συνακροάσεις"/υποκλοπές και ψευδείς κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής, όπως καταγγείλαμε».

«Μιλάμε για συγκεκριμένες καταγγελίες. Και δεν θα μπορούσε αυτή η εξεταστική επιτροπή να μην "αγγίξει" τα πολύ σοβαρά ερωτήματα, που εγείρει η υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ:

- Τι έκαναν οι κυβερνήσεις και οι άλλες αρμόδιες αρχές απέναντι στις καταγγελίες του ΚΚΕ για όλες τις συνακροάσεις; το 2016, το 2017, το 2019, το 2020 και το 2022;

- Ποιο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει να γίνονται τέτοιες υποκλοπές και παρεμβάσεις σε βάρος πολιτικού κόμματος; Ποιοι έχουν ευθύνη για τη διαμόρφωσή του;

- Ποιοι είναι οι φυσικοί αυτουργοί της εντολής συνακροάσεων και παρακολουθήσεων σε βάρος ενός ολόκληρου πολιτικού κόμματος;» προσέθεσε ο κ. Κουτσούμπας

«Φυσικά εμείς έχουμε ξεκάθαρο ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι ζήτημα απλά κάποιων προσώπων ή μόνο κάποιας κυβέρνησης, αφού αυτό θωρακίζεται από το Σύνταγμα και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με τα οποία όλοι σας συμφωνείτε. Το ΚΚΕ σε αυτή τη βάση αντιμετωπίζει και την αποτελεσματικότητα των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής», ξεκαθάρισε από το βήμα της Ολομέλειας ο γ.γ που έθεσε, όμως, επιπλέον ερωτήματα:

«Ποιοι και πώς επέτρεψαν τις υποκλοπές στην περίπτωση του ΚΚΕ, για λογαριασμό είτε ελληνικών υπηρεσιών, είτε βέβαια ξένων, άλλων μηχανισμών;

Και τι γίνεται όταν ένα πολιτικό κόμμα, κάνει δημόσια καταγγελία για υποκλοπές, όταν διατάσσεται κατεπείγουσα έρευνα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου;

Τι ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του ΚΚΕ και αυτές οι έρευνες, 6 χρόνια ακόμα μετά, δεν έχουν αποφέρει καρπούς; Ποιοι είχαν εμπλοκή και πώς, και τελικά η έρευνα πήγε να τεθεί στο αρχείο άρον - άρον και να μη διερευνηθεί τίποτα;».

Διεμήνυσε, ωστόσο, ότι το ΚΚΕ, στο διάστημα που μεσολάβησε, έχει συγκεντρώσει στοιχεία για αυτή την πολύχρονη και πολύ σοβαρή υπόθεση. Αλλά, συμπλήρωσε, «είναι απορίας άξιο ότι ακόμα και στην πρόσφατη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, δεν ακούστηκε το παραμικρό, ούτε από τον κ. Μητσοτάκη ούτε από τον κ. Τσίπρα. Ούτε συνεννοημένοι να ήταν…»

Τι λένε αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με όσα είπε ο Δ. Κουτσούμπας:

«- Ότι οι συνακροάσεις/υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ εμφανίζονταν από διάφορες χώρες, στην Ευρώπη και αλλού. Χρειαζόταν να ζητηθεί δικαστική συνδρομή, δηλαδή η συνδρομή των αρχών και άλλων κρατών, για να διερευνηθούν οι κλήσεις στο ΚΚΕ. Αυτό δεν είχε γίνει για καιρό και η υπόθεση πήγαινε για το αρχείο! Ρωτάμε, γιατί;

- Υπάρχουν στοιχεία, το έχουμε ξαναπεί εδώ, πως κάποιοι εμφανίστηκαν με ηλεκτρονικά μηνύματα να δηλώσουν πως είναι… οι "αυτουργοί" των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ! Και πήγαινε να κλείσει η έρευνα, χωρίς να γίνει καμία προσπάθεια να βρεθούν αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι "αυτουργοί"!

- Μέχρι, που έκανε παρεμβάσεις το ΚΚΕ, και στην Εισαγγελία με υπόμνημά του, για να μην κλείσει η υπόθεση, να συνεχιστεί η έρευνα, και από τις άλλες εμπλεκόμενες χώρες. Ακόμα και σήμερα, να ξέρετε, συγκεντρώνονται απαντήσεις και νέα, αξιοποιήσιμα στοιχεία, σε αντίθεση με τις διάφορες προκλητικές δηλώσεις ότι "στοιχεία δεν υπάρχουν"…

- Για παράδειγμα, υπάρχουν ευρωπαϊκές αρχές που έχουν δώσει απαντήσεις, έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που βρίσκονται πίσω από τις τηλεφωνικές γραμμές. Υπάρχουν όμως ακόμα και ύποπτα κενά, ερωτήματα, για το αν και πώς εκτέλεσαν το έργο τους οι ελληνικές αρχές, βοηθώντας τις αρχές του εξωτερικού να προχωρήσουν το έργο τους!

- Γενικά, στην υπόθεση του ΚΚΕ υπάρχουν πολλά στοιχεία για το τι έκαναν, αλλά και τι δεν έκαναν οι αρμόδιες αρχές. Αυτά πρέπει να διερευνηθούν, να δοθούν απαντήσεις και τελικά να πάμε ένα βήμα παρακάτω: Μήπως κάποιος δεν ήθελε καθόλου να διαλευκανθεί η υπόθεση των υποκλοπών του ΚΚΕ; Γι' αυτό την πήγαιναν για "θάψιμο";»

«Αυτά και άλλα, όπως αυτά που αναφέραμε στη Βουλή στην προχθεσινή συζήτηση, γεννούν σοβαρά ερωτηματικά, που πρέπει η εξεταστική επιτροπή να τα διερευνήσει. Ερωτηματικά για τις ευθύνες:

Πρώτον: Των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2016 έως το 2019 και της ΝΔ από το 2019 έως και σήμερα το 2022.

Δεύτερον: Τις ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων, συναρμόδιων αρχών, από την Κρατική Ασφάλεια ως την Εισαγγελία και την Ανεξάρτητη Αρχή, τη γνωστή ΑΔΑΕ» σημείωσε ο γγ του ΚΚΕ και προσέθεσε πως τούτων δοθέντων, το ΚΚΕ ζητά:

«-Να εξεταστεί και να διερευνηθεί από την εξεταστική επιτροπή, που συμφωνούμε να συσταθεί, με βάση και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάθε περίπτωση συνακρόασης και υποκλοπής σε βάρος του ΚΚΕ, με βάση και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τη Δικαιοσύνη.

-Να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι, που βρίσκονται πίσω από τις συνακροάσεις/υποκλοπές που έχει καταγγείλει το ΚΚΕ για τα έτη 2016, 2017, 2019, 2020 και 2022.

Πρόκειται για συγκεκριμένες καταγγελίες που αναφέρονται και στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό κι επισημαίνουμε ότι η πρόταση της ΝΔ, για χρονική διεύρυνση από το 2012, σε βάθος δεκαετίας, γενικόλογα, χωρίς συγκεκριμένες υποθέσεις και στοιχεία, είναι περισσότερο ένα φτηνιάρικο κόλπο που επιδιώκει να "πετάξει την μπάλα στην εξέδρα" και γι' αυτό την απορρίψαμε».

Στο πολιτικό "δια ταύτα", ο γ.γ ζήτησε και κάτι ακόμη: «ο ελληνικός λαός να μην επιτρέψει στα αστικά κόμματα και τους μηχανισμούς τους, να εγκλωβίσουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια, αναμένοντας κάποιον δήθεν σωτήρα από κάποια παγίδα κυβερνητικής εναλλαγής κομμάτων που έχουν ήδη δοκιμαστεί. Να γυρίσει την πλάτη στο κυοφορούμενο σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί με καλύτερους όρους από ότι με μονοκομματική κυβέρνηση, η σταθερότητα του σάπιου αυτού συστήματος».

Και, κλείνοντας ανέδειξε για άλλη μια φορά τα προβλήματα του λαού «με καθηλωμένους και μειωμένους μισθούς, με υποαπασχόληση ή ανεργία, να πληρώνει το πανάκριβο ρεύμα, το φυσικό αέριο, να εξαντλείται από τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια, από την φορολογία και την ανασφάλεια για το αύριο, από τα χρέη και τα δυσβάστακτα έξοδα για να σπουδάσει τα παιδιά του, για να πληρώσει τα φάρμακα και τις ασθένειες, για τις φυσικές καταστροφές γιατί δεν υπάρχουν μέτρα πρόληψης, γιατί δεν δίνεται χρηματοδότηση για έργα αναγκαία και επείγοντα».

Εν κατακλείδι, «η συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί να ανοίξει τον μοναδικά ελπιδοφόρο δρόμο, για να γίνει ο εργαζόμενος λαός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων». Με τον τρόπο αυτό, κατέληξε, θα χαλάσουν «όλα τα σκοτεινά και αντιλαϊκά σενάρια μιας διεφθαρμένης άρχουσας τάξης και του πολιτικού της προσωπικού που ευθύνονται και για όλα όσα εκθέσαμε παραπάνω και για άλλα τόσα ακόμα, που πρέπει τελικά να μπουν όλοι αυτοί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Καραθανασόπουλος: Εξεταστική για παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη, έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοσιογράφων

Την «κορυφή του παγόβουνου» αποτελούν οι συγκεκριμένες υποθέσεις παρακολουθήσεων και υποκλοπών, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Καραθανασόπουλο, η συζήτηση γίνεται με αφορμή την υπόθεση της παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, αλλά υπάρχουν μια σειρά άλλες υποθέσεις, όπως οι αλλεπάλληλες συνακροάσεις-υποκλοπές από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2022 στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Όπως επισήμανε, για τις καταγγελίες του ΚΚΕ, οι κυβερνήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ «σφύριζαν αδιάφορα», ενώ από την ΑΔΑΕ αρνούνταν να απαντήσουν, με την έρευνα να συνεχίζεται από την εισαγγελία χάρη στην επιμονή του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη η Εξεταστική Επιτροπή να περιλαμβάνει συγκεκριμένα αυτά τα γεγονότα και όσα άλλα προκύψουν κατά την εξέταση. Γι' αυτό το ΚΚΕ στηρίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση της Επιτροπής, ενώ η χρονική διεύρυνση που προτείνει η ΝΔ, «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα», είπε χαρακτηριστικά. Κάλεσε μάλιστα τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων να δεσμευτούν ότι οι εργασίες θα ασχοληθούν με συγκεκριμένα περιστατικά.

Σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις σοβαρές ευθύνες, ενώ η υποκριτική συγγνώμη πρωθυπουργού δείχνει ότι υπερασπίζεται το αντιδραστικό πλαίσιο που λέει ότι δυνάμει, όλοι μπορούν να παρακολουθούνται.

Σ. Σακοράφα: ΝΑΙ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά να διερευνηθούν και άλλες υποθέσεις

«Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Εξεταστική, αφού ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ένα από τα θύματα του παρακράτους της κλειστής πρωθυπουργικής ομάδας που νέμεται την εξουσία», ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα προσθέτοντας πως παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθούν τόσο οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του ΚΚΕ, οι ενέργειες της ΕΥΠ μετά το 2005, γιατί από τότε υπάρχει η τεκμηριωμένη δημοσιοποίηση της παρακολούθησης του ίδιου του (τότε) πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή καθώς και ο ρόλος και η αναγκαία ενίσχυση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Τηλεπικοινωνιών.

Κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα τόνισε πως όσα έχουν ακουστεί αυτές τις ημέρες στην Ολομέλεια είναι «όχι απλώς ανησυχητικά αλλά τρομακτικά» με τον μεγάλο αριθμό παρακολουθήσεων που γίνονται από την ΕΥΠ που είναι «υπερδεκαπλάσιες» από άλλες πολύ μεγαλύτερες χώρες όπως στην Γερμανία ή την Μεγάλη Βρετανία. Υποστήριξε πως «για την ΕΥΠ η επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας είναι μόνο ένα πρόσχημα, που χρησιμοποιείται από κρατική υπηρεσία για την ανάπτυξη παρακρατικής δραστηριότητας, ακόμα και για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων». Έχουν, είπε η βουλευτής «χτυπήσει τα καμπανάκια για το έλλειμμα Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, ακόμα και από επίσημα όργανα της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ. Ξεκινήσαμε με τον Τύπο και τα pushbacks. Τώρα προστέθηκε και το αίσχος των παρακολουθήσεων. Και ξέρουμε ήδη ότι καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να αποφύγετε -πάση θυσία- την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα μας». Αυτό που διακυβεύεται, τόνισε η κ. Σακοράφα «δεν είναι πια η παραμονή σας στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά το ίδιο το κύρος της χώρας». Χαρακτήρισε την ΠΝΠ που εκδόθηκε από την κυβέρνηση για την ΕΥΠ ως «άσφαιρη βολή» και «επικοινωνιακό τέχνασμα, που προστίθεται στις κουτοπόνηρες δικαιολογίες της υπεκφυγή». Ανέφερε πως «οι σύμβουλοι επικοινωνίας έπεισαν τον πρωθυπουργό - εύκολα φαντάζομαι - ότι πρέπει να εμφανιστεί ανίδεος, ανέπαφος και αφελής. Να μη φανεί υπεύθυνος. Όχι με την έννοια της ευθύνης αλλά ούτε καν με την έννοια της υπευθυνότητας». Τόνισε πως «η θρασύτατη πρακτική των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων αποτελεί ακραία προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος και μάλιστα στον πυρήνα του» και «εδώ, είναι μία μάχη όλων των κομμάτων απέναντι σε ένα νέο παρακράτος» και πρόσθεσε πως με τα mega data «οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία είναι και πολύπλευροι και πολλοί!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)