to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 27.08.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Οι 7 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ΕΥΠ

O αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μετά από ευρεία διαβούλευση με τους συνεργάτες του καταθέτει 7 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΥΠ που είναι αναγκαίες να γίνουν


Οι επτά προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

1.  Άμεση κατάργηση του άρθρου 87 Ν. 4790/2021, με το οποίο απαγορεύτηκε η γνωστοποίηση της διενέργειας από την ΕΥΠ για λόγους "εθνικής ασφάλειας" άρσης απορρήτου.

2.  Νομοθετικός ορισμός της έννοιας της "εθνικής ασφάλειας" προκειμένου η υπηρεσία να μπορεί να επικεντρωθεί στα καθήκοντά της που αφορούν τη γεωπολιτική και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και κατατασκοπείας, και όχι εκείνους που βαφτίζονται ως "εσωτερικοί εχθροί".

3. Τεκμηριωμένη αιτιολογία των εισαγγελικών διατάξεων που αφορούν λόγους "εθνικής ασφάλειας".

4.  Η έγκριση των παρακολουθήσεων να μην γίνεται από εισαγγελικό λειτουργό και μάλιστα "ενταγμένο" στην ΕΥΠ, αλλά από ανώτατους  δικαστικούς λειτουργούς εξεοικειωμένους με τον έλεγχο νομιμότητας της διοικητικής δράσης. Σε αυτούς θα γνωστοποιούνται το όνομα και η ιδιότητα του θιγόμενου από άρσηαπρρήτου για λόγους "εθνικής ασφάλειας".

5.  Επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ με διαδικασία στην οποία θα συμμετέχουν ουσιαστικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η ΑΔΑΕ.

6.  Ενίσχυση της ΑΔΑΕ με προσωπικό, επιστήμονες και τεχνικά μέσα, με ένα πρόγραμμα άμεσης κάλυψης των σχετικών αναγκών. Η ΑΔΑΕ να αποκτήσει ρητή αρμοδιότητα έκφρασης γνώμης για την επάρκεια της αιτιολογίας των διατάξεων άρσης του απορρήτου και για την τυπική μόνο ή ουσιαστική τήρηση των όρων και προϋποθέσεων του νόμου από την δικαστική Αρχή που εγκρίνει τα αιτήματα της ΕΥΠ.

7.  Εποπτεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επί της ΕΥΠ, χωρίς δυνατότητα να της αντιταχθεί οποιουδήποτε είδους απόρρητο σχετικό με τις δαπάνες και τις συμβάσεις της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)