to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 26.08.2022

Πολιτική

Θύελλα αντιδράσεων για τις ανακρίβειες Μητσοτάκη στη Βουλή

Οι αντιδράσεις επικεντρώνουν στο γεγονός πως αφενός δεν υπήρξε παρακολούθηση για βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφετέρου δεν βοηθούν οι συμψηφισμοί στους οποίους έχει επιδοθεί μετά μανίας ο πρωθυπουργός. Ηχηρή και η διαφοροποίηση Βενιζέλου τόσο για την επιχειρηματολογία γύρω από το καθεστώς προστασίας πολιτικών, όσο και για τη διαφορά στην υπόθεση της ΧΑ. Βαλαβάνη - Πανούσης, που αναφέρθηκαν ονομαστικά κατά την πρωτολογία, διαψεύδουν ευθέως τον πρωθυπουργό.


φωτ.: Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης, 26/8/22

Οι τοποθετήσεις Μητσοτάκη στην πρωτολογία του κατά την συζήτηση για τις υποκλοπές έχουν προκαλέσει σειρά αντιδράσεων.

Καταρχάς, Γιάννης Πανούσης και Νάντια Βαλαβάνη με δήλωσή τους προσέφυγαν σε άμεση διάψευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που από το βήμα της Βουλής υποστήριξε ότι επί κυβέρνησης Τσίπρα υπήρξαν κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούντο από την ΕΥΠ.

Με δήλωσή του στο in.gr ο Γιάννης Πανούσης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα (τότε υπαγόταν στο υπουργείο Εσωτερικών), δήλωσε πως «δεν έχει υποπέσει ποτέ σε γνώση μου ότι με παρακολουθεί κάποιος. Η ΕΥΠ παρακολουθούσε κάποιους έγκλειστους που άνηκαν σε εγκληματικές ομάδες οι οποίοι απειλούσαν τη ζωή μου. Εγώ κατήγγειλα ότι υπήρχαν ομάδες που με απειλούν».

Το ίδιο η Νάντια Βαλαβάνη η οποία με δήλωσή της στο in, ανέφερε ότι δεν είχε ένδειξη για παρακολουθήσεις ή ή για προσωπική της παρακολούθηση και δεν είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για εντολή παρακολούθησής της.

• Διαβάστε επίσης: Γ. Βαρουφάκης: Ποτέ δεν είπα ότι με παρακολουθούσε ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ

Καμία «νόμιμη επισύνδεση» βουλευτών της ΧΑ

Στην ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής δεν υπήρξε "νόμιμη επισύνδεση" των τηλεφωνικών συνομιλιών των βουλευτών της αν και ελέγχονταν για σοβαρά κακουργήματα, τονίζει ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης αντιδρώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή περί του τρόπου που εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή.

Συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης υπονόησε πως σε αυτό συνέβαλε η ΕΥΠ και οι παρακολουθήσεις της, κάτι που ενδεχομένως θα ήταν αδύνατο να συμβεί εάν τότε επικρατούσε το ίδιο πολιτικό κλίμα γύρω από το ζήτημα. Ο Θαν. Καμπαγιάννης ωστόσο επιμένει πως γνωρίζουμε για τη συγκεκριμένη πληροφορία «από τη δικογραφία της υπόθεσης, στην οποία δεν περιέχεται καμία διάταξη ή σχετική απομαγνητοφώνηση», όπως πρόσθεσε.

Τέλογλου: «Το θέμα είναι ποιος και πώς έλεγξε την ΕΥΠ τα τελευταία 3 χρόνια και όχι οι συμψηφισμοί»

Συμψηφισμούς στον πρωθυπουργό καταλόγισε όμως και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος ανάρτηση-απάντηση στα όσα ειπώθηκαν σήμερα,

Όπως τονίζει ο Τ. Τέλλογλου, «ο συμψηφισμός δεν βοηθάει την κυβέρνηση, την εξομοιώνει με ό,τι προηγήθηκε. Το θέμα σήμερα δεν είναι τι γινόταν το 2018 ή το 2015, το θέμα είναι ποιος και πώς έλεγξε την ΕΥΠ τα τελευταία 3 χρόνια».

Υπενθυμίζεται η χθεσινή παρέμβαση του δημοσιογράφου στο Κόκκινο 105,5, όπου υποστήριξε πως υπάρχουν κι άλλοι πολιτικοί οι οποίοι παρακολουθούνται.

Ευ. Βενιζέλος: Άλλο άρση απορρήτου για εγκλήματα κι άλλο παρακολούθηση για λόγους «εθνικής ασφαλείας»

«Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ΕΥΠ όπως αλλοδαποί ύποπτοι για κατασκοπεία; Αν όχι, πώς και πού αυτό θεμελιώνεται συνταγματικά;», τονίζει σε απάντησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στο θέμα της προστασίας των πολιτικών προσώπων από τις παρακολουθήσεις το οποίο επιχείρησε να υποβαθμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του. «Με ποια συνταγματική βάση θα προστατευθεί το τηλεφωνικό απόρρητο του ίδιου του πρωθυπουργού έναντι ενός κακού διοικητή της ΕΥΠ που αποσπά εισαγγελική έγκριση να παρακολουθήσει το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού αναφέροντας στον εισαγγελέα μόνο τον αριθμό, χωρίς όνομα και χωρίς αιτιολογία;».

Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι μια κυβέρνηση μπορεί, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας με την έγκριση ενός ή έστω δυο εισαγγελέων, να θέτει υπό διαρκή παρακολούθηση όλους τους πολιτικούς της αντιπάλους;

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης για  την υπόθεση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, «ελπίζω να του έχει γίνει σαφές ότι είναι άλλο ζήτημα η άρση του απορρήτου για τη διακρίβωση ιδιαιτέρως σοβαρού εγκλήματος με αιτιολογημένο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και άλλο η άρση του απορρήτου για λόγους "εθνικής ασφάλειας" που δεν συνιστούν έγκλημα, άρση που γίνεται με αίτημα της ΕΥΠ χωρίς αιτιολογία, συχνά χωρίς μνεία του ονόματος του παρακολουθούμενου και με απλή εισαγγελική διάταξη που δεν αιτιολογείται», σχολίασε.

• Διαβάστε αναλυτικά: Ευ. Βενιζέλος: «Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ΕΥΠ όπως αλλοδαποί ύποπτοι για κατασκοπεία; Αν όχι, πώς και πού αυτό θεμελιώνεται συνταγματικά;».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)