to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 25.08.2022

Πολιτική

Στο μικροσκόπιο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το σχέδιο επεμβάσεων για το τείχος της Ακρόπολης

Σε ΑΚΕ (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων) που κατέθεσαν 32 βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ζητείται να έρθουν στη Βουλή όλα τα έγγραφα που αφορούν στο "Στρατηγικό Σχέδιο Επεμβάσεων για την ολιστική προστασία και ανάδειξη των τειχών της Ακρόπολης των Αθηνών"


Με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας, Σίας Αναγνωστοπούλου, 32 βουλευτές ζητούν να κατατεθεί στην Βουλή το Στρατηγικό Σχέδιο Επεμβάσεων για την ολιστική προστασία και ανάδειξη των τειχών της Ακρόπολης.

Το ΥΠΠΟΑ διαφημίζει ότι το Στρατηγικό Σχέδιο Επεμβάσεων για την ανάδειξη των τειχών στην Ακρόπολη θα χρηματοδοτηθεί με 10 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, παραλείπει να εκθέσει τι πραγματικά περιλαμβάνει το συγκεκριμένο Σχέδιο και οι συναφείς μελέτες καθώς και το εύρος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν.

Επειδή, είναι νωπές οι μνήμες και οι αντιδράσεις - διεθνείς και εγχώριες- για τις εκτεταμένες παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια στην Ακρόπολη, το ΥΠΠΟΑ  οφείλει με  ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες να ενημερώνει για τα έργα που θα γίνουν στο εμβληματικότερο μνημείο της χώρας. Για τους λόγους αυτούς  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, ζητούν να κατατεθούν άμεσα στην Βουλή: το Στρατηγικό Σχέδιο Επεμβάσεων για την ολιστική προστασία και ανάδειξη των τειχών της Ακρόπολης των Αθηνών, η μελέτη εφαρμογής της γεωτεχνικής-στατικής μελέτης των περιμετρικών τειχών και του βραχώδους υποβάθρου τους, σε επιλεγμένες θέσεις άμεσης προτεραιότητας και η  θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ επί της μελέτης εφαρμογής της γεωτεχνικής στατικής μελέτης των περιμετρικών τειχών και του βραχώδους υποβάθρου τους.

Σειρά επεμβάσεων ετοιμάζονται στην Ακρόπολη - Τι έχει γίνει έως τώρα γνωστό

Αντλώντας από όσα έχουν έως τώρα δημοσιευθεί, σε εφαρμογή φαίνεται να μπαίνει «σύνολο επεμβάσεων» στην Ακρόπολη με σκοπό την «προστασία και ανάδειξη των τειχών», όπως διατυπώνει το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα και από τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη μελέτη εφαρμογής της γεωτεχνικής-στατικής μελέτης. 

Η μελέτη αφορούσε τα περιμετρικά τείχη της Ακρόπολης και του βραχώδους υποβάθρου τους, σε επιλεγμένες θέσεις άμεσης προτεραιότητας και εξέτασε την ευστάθεια σε επτά διακεκριμένες περιοχές, αξιολογώντας τον βαθμό επικινδυνότητας. Οι επεμβάσεις στα τείχη προγραμματίζονται σε συνδυασμό με τις εργασίες στερέωσης των βραχωδών πρανών, καθώς και τις λοιπές εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου.

Η «λογική» του Σχεδίου

Το Στρατηγικό Σχέδιο Επεμβάσεων υποστηρίζει πως θέλει να κάνει επεμβάσεις «συναξιολογώντας» τις διατηρούμενες ιστορικές φάσεις, την επικινδυνότητα σε όρους δομικής ευστάθειας κάθε περιοχής των τειχών και την κατάσταση διατήρησης των λίθων. Δηλώνεται επίσης πως «σε κάθε επέμβαση λαμβάνεται υπόψη, αφού διερευνηθεί με κατάλληλες μεθόδους, η ύπαρξη αρχαίων γλυπτών και αξιόλογων δομικών μελών».

Το Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνει ένα γενικό περίγραμμα των ιστορικών φάσεων των τειχών και των νεώτερων επεμβάσεων. Παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο και η οικοδομική ιστορία του μνημείου, ανά πλευρά και ιστορική περίοδο. Αξιολογούνται οι φάσεις από ιστορική αρχαιολογική, καλλιτεχνική, αισθητική και συμβολική άποψη. Ως προς τα δομικά προβλήματα, αναφέρονται εγγενή προβλήματα της κατασκευής, αναλύεται και αξιολογείται εν γένει η παθολογία του φορέα. Ως προς τα ζητήματα αρχαιολογικής ανάδειξης, περιλαμβάνεται η δημιουργία αρχαιολογικών διαδρομών με σημείο αναφοράς τα τείχη. Για την περιοχή των κλιτύων προβλέπεται η πλήρης ανασύσταση του περιπάτου, σε φάσεις.Η

Η ιστορία των  σχετικών επεμβάσεων

Η σημερινή μορφή των τειχών της Ακρόπολης είναι αποτέλεσμα αλλεπάλληλων επεμβάσεων στα τείχη της Κλασικής περιόδου από την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο έως τις μέρες μας, οι οποίες, τις περισσότερες φορές, στερούνται διακριτών χαρακτηριστικών, με αποτέλεσμα η χρονολόγησή τους, επί τη βάσει μορφολογικών χαρακτηριστικών, να καθίσταται συχνά επισφαλής.

Το 1834 αποφασίστηκε η απομάκρυνση των τειχών «δίχως αρχαιολογική ή ιστορική αξία» και ξεκίνησαν οι συστηματικές εργασίες καθαίρεσης των μεσαιωνικών και οθωμανικών φάσεων. Εργασίες στερέωσης πραγματοποιήθηκαν το πρώτο ήμισυ του 20ου αι. από τον Μπαλάνο (1899-1938) και τον Ορλάνδο (1947-1949), με στόχο πρωτίστως την αντιμετώπιση δομικών και στατικών προβλημάτων.

Η δήλωση Μενδώνη

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη «Το τείχος της Ακρόπολης είναι ένα μοναδικό μνημείο, το οποίο λόγω της οχυρωματικής του λειτουργίας σε διαφορετικές περιόδους, καθίσταται φορέας μνήμης στη μεγάλη διαχρονία, ενώ διαμορφώνει το περιβάλλον των μνημείων επί της Ακροπόλεως. Μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εντάσσεται το έργο της προστασίας και αποκατάστασης των τειχών της Ακρόπολης των Αθηνών το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ολες οι φάσεις της ιστορίας του μνημείου αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Βασικός στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη των αναγκαίων επεμβάσεων για τη διασφάλιση της ευστάθειας του τείχους και η ανάδειξη της αρχαιολογικής και ιστορικής του αξίας. Το σύνολο των πόρων για τις εργασίες είναι εξασφαλισμένο, καθώς το έργο περιλαμβάνεται στο ευρύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης και αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)