to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Επιδοτούν την ακρίβεια και τα καρτέλ στην ενέργεια

Με ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην τιμή και επιδότηση της ακρίβειας, η κυβέρνηση αφήνει άθικτα τα υπερκέρδη των καρτέλ


Με ακόμα περισσότερα χρήματα από τους φορολογούμενους αυξάνει την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα η κυβέρνηση της Ν.Δ. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για συνέχιση των υπερκερδών σε ό,τι αφορά τα καρτέλ ενέργειας. Στα 1,9 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που θα διατεθεί τον Σεπτέμβριο για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει μέτρα που επί της ουσίας επιδοτούν τους παρόχους της ενέργειας και δεν λύνουν το πρόβλημα.

Η επιδότηση αυτή δεν επαρκεί για να καλύψει τις υπέρογκες αυξήσεις που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μετά τον κυβερνητικό εμπαιγμό περί δήθεν κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής. Με βάση όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η επιδότηση για τα νοικοκυριά θα φτάσει τα 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για όσα είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο θα ανέλθει στα 677 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κρατική παρέμβαση για τον μήνα Σεπτέμβριο έχει οριζόντιο χαρακτήρα, καθώς αφορά όλες τις κατοικίες, όχι μόνο τις κύριες, δεν ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια και περιλαμβάνει όλους τους παρόχους ενέργειας. Το συνολικό ποσό της επιδότησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 6 εκατ. οικιακές παροχές.

Οι επιχειρήσεις

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 89% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία κ.λπ., και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh. Για το αγροτικό τιμολόγιο προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Τι θα γίνει με τις ΥΚΩ

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε, επίσης, τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από έναν νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.

Ουσιαστικά, από εδώ και στο εξής θα αυξηθεί η επιβάρυνση των ΥΚΩ για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι επιδοτήσεις, με παράλληλο εξορθολογισμό δαπανών, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ. Ωστόσο, οι καταναλωτές εδώ και έναν χρόνο έπρεπε να είχαν δει μείωση των ΥΚΩ λόγω της ολοκλήρωσης έργων διασυνδέσεων (συμπεριλαμβανομένης και της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης). Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έπρεπε να είχαν μειωθεί οι χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ, τις οποίες πλήρωσαν άδικα επί έναν χρόνο όλοι οι καταναλωτές δημιουργώντας υπερπλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ, που στη συνέχεια τροφοδότησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ

«Αντί να βάλει χέρι στα υπερκέρδη και να μειώσει τις τιμές, όπως επιμένει εδώ και έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο κ. Μητσοτάκης βαφτίζει επιδοτήσεις τα χρήματα των πολιτών, με τα οποία επανα-χρηματοδοτούνται η ακρίβεια και τα υπερκέρδη» ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα.  Όπως τόνισαν, «οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Σκρέκας χρηματοδοτούν την ακρίβεια και αποδεικνύουν το αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση, η οποία αντί να καταργήσει τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη, έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές ρεύματος και δεν παρεμβαίνει στην αισχροκέρδεια, καθώς προστατεύει τα συμφέροντα λίγων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που εξακολουθούν να σωρεύουν υπερκέρδη», προσθέτοντας με νόημα: «Το μόνο επίτευγμα της κυβέρνησης είναι η #ακρίβεια_Μητσοτάκη!».

Σημείωσαν, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν είπε κουβέντα για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, πόσα τελικά θεωρεί ότι είναι, πότε θα φορολογηθούν και πότε θα επιστραφούν στους καταναλωτές. Υπενθυμίζουμε ότι 2,2 δισ. ευρώ έχουν αφαιρεθεί από τους καταναλωτές την περίοδο Ιούλιος 2021 - Ιούνιος 2021 με τις πλάτες της κυβέρνησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)