to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:26 | 23.08.2022

Κοινωνία

Πάμε σε χαλαρό άνοιγμα σχολείων ενώ είμαστε πρώτοι σε θανάτους στην ΕΕ

Οι ευπαθείς με covid-19 πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ οπότε δεν υπάρχει πολιτικό κόστος, μοιάζει να είναι η γραμμή του υπουργείου Υγείας


«Η λογική μας και στα σχολεία θα είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς. Ως το τέλος Αυγούστου θα έχουμε συζητήσει και με το υπουργείο Παιδείας και με τους ειδικούς για να δούμε πώς θα πάμε το άνοιγμα των σχολείων», είπε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά επέκταση της πλήρους χαλάρωσης μέτρων και το φθινόπωρο, παρότι η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ με τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες και αναμένει την έλευση του ακόμη πιο μεταδοτικού «Κενταύρου».

Ξεκινώντας ο κ. Πλεύρης επανέλαβε το αφήγημα περί κύματος που δεν έφερε πίεση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχει πίεση στις απλές κλίνες covid-19. Σημειώνεται ότι η έκθεση των πλέον ευπαθών ομάδων στην τεράστια διασπορά των Όμικρον 4 και Όμικρον 5 μετά την πλήρη άρση περιοριστικών μέτρων στο τέλος της άνοιξης, οδήγησε σε τεράστια αύξηση των απωλειών ζωής στην Ελλάδα, που είναι οι περισσότερες αναλογικά με τον πληθυσμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες χάθηκαν περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας, καθώς ενώ στο τέλος Μαΐου οι θάνατοι από covid-19 προσέγγιζαν τις 30.000, με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το απόγευμα αναμένεται να πλησιάσουν τις 32.500.

Ο υπουργός Υγείας επέμεινε να εμφανίζεται καθησυχαστικός, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι οι θάνατοι μπορεί να κλιμακωθούν με την έλευση του Κενταύρου ως τους 60 ημερησίως στο τέλος Οκτωβρίου και τις αρχές Νοεμβρίου. Επανέλαβε επίσης ότι προωθείται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για επιπλέον απλές κλίνες. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη διετία που οι βαριά νοσούντες με covid-19 χρειάζονταν ΜΕΘ (και σε μεγάλο ποσοστό έχασαν την ζωή τους χωρίς να βρουν κρεβάτι σε εντατική) ο ιδιωτικός τομέας έμεινε στο απυρόβλητο για να μην χάσει τον τζίρο από τα υπερχρεωμένα χειρουργία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)