to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:18 | 23.08.2022

Πολιτική

Ο. Γεροβασίλη: Σκάνδαλο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του σκανδάλου των υποκλοπών παραμένει στη θέση του

«Η περίσταση απαιτούσε να συμβεί αυτό που θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία με θεσμική ευθιξία απέναντι σε τέτοιο σκάνδαλο: Την ανάληψη από πλευράς του Πρωθυπουργού της ευθύνης την οποία ο ίδιος συγκέντρωσε στο πρόσωπό του και την παραίτησή του. Αποτελεί σκάνδαλο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ακόμη στη θέση του», επεσήμανε σε ραδιοφωνική συνέντευξή της η Ο. Γεροβασίλη, γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ


Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Ο. Γεροβασίλη, τόνισε σε συνέντευξή της:

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει σκοπίμως καθυστερήσεις. Προσπαθεί να ροκανίσει το χρόνο, να σβήσει ίχνη και, διόλου απίθανο, να  κατασκευάσει στοιχεία.

Σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών χθες στη Βουλή, τη διάσκεψη των Προέδρων και τη στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας  η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε τα ακόλουθα

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από τις αρχές Αυγούστου, απέναντι σε αυτό το σοβαρότατο θεσμικό ατόπημα της Κυβέρνησης υπήρξε άμεση. Αυτό σημαίνει ότι ζητήσαμε άμεσα να διακοπούν οι διακοπές της Βουλής ώστε άμεσα να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα όπως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αλλά και να πραγματοποιηθεί η συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών κομμάτων. 

Η Κυβέρνηση από πλευράς της φρόντισε να κερδίσει χρόνο και αυτό κάνει ακόμη. Χτες στη Διάσκεψη Προέδρων η κυβερνητική πλειοψηφία βρέθηκε απομονωμένη. Η αντιπολίτευση σύσσωμη καταψήφισε το χρονοδιάγραμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με το αρμόζον για την περίπτωση σκεπτικό του επείγοντος.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης ήταν η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μετά τη σχετικά σύντομη αυριανή διαδικασία της συνεδρίασης με θέμα την ακρόαση του προτεινόμενου νέου διοικητή της ΕΥΠ όπως ορίζει πλέον η νομοθεσία (θυμίζω ότι αυτό δεν απαιτούνταν μέχρι πρότινος) να ακολουθήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής με την κλήση των εμπλεκομένων προσώπων στη διαδικασία των παρακολουθήσεων (όσων αιτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ). 

Φυσικά η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει σκοπίμως καθυστερήσεις. Προσπαθεί να ροκανίσει το χρόνο, να σβήσει ίχνη ή και, διόλου απίθανο, να  κατασκευάσει στοιχεία.

Το χρονικό του προαναγγελθέντος θεσμικού ατοπήματος μίας δεσποτικής κυβέρνησης

Η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης της ΝΔ ερείζεται στην δεσποτική αντίληψη διακυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία εκφράστηκε ποικιλοτρόπως με την ανάληψη της εξουσίας. Αυτό το γεγονός τον καθιστά και απολύτως υπεύθυνο και για την παρούσα εκτροπή. Ο ίδιος όρισε τον διοικητή της ΕΥΠ με πρωτόγνωρη διαδικασία. Και όταν επισημάναμε ότι δεν διαθέτει τα ανάλογα προσόντα, τότε άλλαξε και προσάρμοσε τη νομοθεσία προκειμένου να νομιμοποιηθεί και να τοποθετηθεί ο κ. Κοντολέων στη θέση αυτή, προφανώς ως ο εκλεκτός του Πρωθυπουργού. Τον Αύγουστο του 2019 λοιπόν αλλάζει η νομοθεσία και  θέτει στην αρμοδιότητά του ο κ. Μητσοτάκης την ΕΥΠ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ΕΡΤ και το μηχανισμό για τα ανήλικα προσφυγόπουλα.  Και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά.

Οι παραιτήσεις Κοντολέοντα-Δημητριάδη ήταν στάχτη στα μάτια- Η παραμονή Μητσοτάκη στην θέση του είναι σκάνδαλο

Η περίσταση απαιτούσε να συμβεί αυτό που θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία με θεσμική ευθιξία απέναντι σε τέτοιο σκάνδαλο: Την ανάληψη από πλευράς του Πρωθυπουργού της ευθύνης την οποία ο ίδιος συγκέντρωσε στο πρόσωπό του και την παραίτησή του.  Αποτελεί σκάνδαλο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ακόμη στη θέση του.

Είδαμε την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ ο οποίος κατηγορήθηκε για λάθος δράσεις για μία νόμιμη κατά τα λοιπά παρακολούθηση σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό. Ακούσαμε ότι αν ο ίδιος το ήξερε δεν θα το επέτρεπε. Δεν μας είπε με ποια λογική δεν θα επέτρεπε να πραγματοποιηθεί μία νόμιμη -όπως διατείνεται-πράξη; Επίσης αν πιστέψουμε ότι δεν γνώριζε τι συμβαίνει στην ΕΥΠ η οποία είναι στην αρμοδιότητά του, το ερώτημα παραμένει γιατί βρίσκεται στη θέση του.

Η δε παραίτηση Δημητριάδη δεν έλαβε χώρα επειδή συνέβησαν όλα αυτά αλλά επειδή έπεσε θύμα τοξικού κλίματος… στην ουσία σηκώνοντας όχι ευθέως αλλά  πάντα μέσω της γνωστής επικοινωνιακής καραμέλας της τοξικότητας των «άλλων» λίγη από την ευθύνη του κ. Μητσοτάκη!

Η Εξεταστική θα διερευνήσει σε βάθος το άνευ προηγουμένου θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης, παρά την προσπάθειά της να θολώσει τα νερά - Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει την πρόταση του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ- Θα μπει τέλος στην αντιδημοκρατική εκτροπή

Σχετικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Εξεταστική στηρίζουμε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την Εξεταστική.  Θεωρούμε ότι  είναι ένα πλήρες κείμενο, θέτει τα σωστά ερωτήματα και βεβαίως συμπεριλαμβάνει και το αίτημα του ΚΚΕ να διερευνηθεί κατά πόσον έχουν γίνει παρακολουθήσεις εις βάρος και αυτού του κόμματος.  Το θέμα δεν είναι λοιπόν ποια θα είναι η χρονική διάρκεια της έρευνας, αλλά τα ερωτήματα και τα στοιχεία. Ως εκ τούτου όποιος/όποια διαθέτει στοιχεία που αφορούν οποιαδήποτε άλλη περίοδο να τα προσκομίσει ώστε να συζητηθούν.

Αναφορικά τώρα με την επιθυμία της κυβέρνησης να διευρυνθεί χρονικά η έρευνα της εξεταστικής: Αν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αυτά τα τρία χρόνια που κυβερνούν διέθεταν στοιχεία ότι κάποια κυβέρνηση, κυβερνητικός αξιωματούχος κ.λπ. παραβίασε τόσο δραματικά το Σύνταγμα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και δεν έφερε το θέμα στη βουλή, δεν πήγε τα στοιχεία στον εισαγγελέα, τότε βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της συγκάλυψης.  Εδώ είμαστε να τα δούμε όλα.

Εκτίμησή μου είναι ότι αυτό αποτελεί ξανά μία προσπάθεια συγκάλυψης και ασαφοποίησης της συζήτησης, από πλευράς της κυβέρνησης. Και γεννάται το ερώτημα γιατί να εκταθεί μέχρι το 2012 η έρευνα; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης βάζει στο κάδρο την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου και τους τότε Υ.Προ.Πο. (Δένδιας, Κικίλιας) που είχαν στην αρμοδιότητά τους την ΕΥΠ; Με ποια στοιχεία συμπεριλαμβάνει αυτές τις περιόδους; Μία εξεταστική συστήνεται ουσιαστικά με βάση το θέμα της έρευνας και όχι της χρονικής περιόδου, διότι με αυτή την λογική της κυβέρνησης γιατί να μην εξετάσουμε ανάλογα θεσμικά ατοπήματα από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους  συζητώντας στο διηνεκές;  Επαναλαμβάνω λοιπόν: Αν υπάρχουν στοιχεία και αποδείξεις ας έρθουν στην εξεταστική. Οι πυροβολισμοί στον αέρα δεν εξυπηρετούν ει μη μόνον σκοπιμότητα και χρονοτριβή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Πρωθυπουργός είδαν τον εαυτό τους στο άρθρο των ΝΥΤ και τρόμαξαν.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτό το άρθρο το οποίο είχε τίτλο «Η σαπίλα στην καρδιά της Ελλάδας είναι ορατή στον καθένα»  αντίκρισαν  τον εαυτό τους και τρόμαξαν. Αυτό  το γεγονός πυροδότησε μπαράζ απεγνωσμένων και γελοίων αντιδράσεων του είδους οι δημοσιογράφοι είναι πράκτορες, όποιος μιλά είναι εθνικά επικίνδυνος διότι συμπράττει με τη γείτονα χώρα, είναι Συριζαίοι κ.ό.κ.

Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία στην παγκόσμια κατάταξη ελευθερίας του τύπου έχει καταβαραθρωθεί διεθνώς. Ο διεθνής τύπος ασκεί συστηματική κριτική μετά το θέμα που εγέρθηκε με την παρακολούθηση Κουκάκη και έως και σήμερα αλλά και με εκείνο της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στον Έβρο. Η χώρα μας διασύρεται καθημερινά διεθνώς. Και ο Μητσοτάκης αντί να το αντιμετωπίσει δρώντας εντός του νόμιμου πλαισίου, των διεθνών συνθηκών, εντός των υποχρεώσεων που έχει απέναντι στους Έλληνες πολίτες αποφασίζει να μην κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη αλλά να δείχνει τους πάντες ως εθνικό κίνδυνο.

Διάβασα το πρωί, δεν γνωρίζω αν αληθεύει ότι έφτασε η κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί στην Αμερικανική Πρεσβεία για το δημοσίευμα στους ΝΥΤ. Αυτό ισχύει επιδεινώνει τα πράγματα ακόμη περισσότερο. Διότι αποδεικνύει ότι όποιος/α κάνει κριτική αποτελεί εχθρό ενός καθεστώτος και ενός δεσποτικού άρχοντα. Όχι μίας δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)