to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:30 | 23.08.2022

Πολιτική

Κώστας Μπακογιάννης: Δήμαρχος μόνο για Έλληνες

Σοκάρει η δήλωσή του ότι για τα Εξάρχεια, τον Στρέφη, τα κοντέινερ στα σχολεία της Αθήνας, δεν διαμαρτύρονται πολλοί και «αρκετοί δεν είναι καν Έλληνες»


Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε μία ακόμη παρουσία του στο ΣΚΑΪ την Τρίτη, αναλώθηκε στην συνήθη ωραιοποίηση των επιλογών του, αναφερόμενος εκτενώς στην «ανάπλαση» της πλατείας Συντάγματος, πριν προχωρήσει σε αναφορές για την πλατεία Εξαρχείων και την ένταση για την δημιουργία σταθμού του μετρό, που θύμισαν με σοκαριστικό τρόπο τις σχέσεις της παράταξής του με την ακροδεξιά και την Χρυσή Αυγή, ήδη από την αρχή της δημαρχίας του.

Αφού κατά την προσφιλή του τακτική, διαστρέβλωσε τα επιχειρήματα όσων αντιστέκονται όχι εν γένει στο μετρό, αλλά στην καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων, τόσο με τη χωροθέτηση εκεί του σταθμού, όσο και με την επιλογή του ανοιχτού ορύγματος για την κατασκευή του, που θα ακυρώσει την πλατεία για αρκετά χρόνια, ο δήμαρχος μας... αποκάλυψε ότι οι αντιδράσεις δεν έχουν τόση σημασία, μεταξύ άλλων, επειδή και οι περισσότεροι που διαμαρτύρονται δεν είναι καν Έλληνες. 

«Εννοείται ότι θα γίνει το μετρό, δεν υπάρχει καμία συζήτηση γι' αυτό» είπε ο κ. Μπακογιάννης με μπόλικο ύφος, παρά την αμέσως επόμενη διευκρίνισή του ότι «δεν είναι έργο του Δήμου». Όπως υποστήριξε, «δεν αντιδρούν οι κάτοικοι, το θέλουν το έργο», αλλά «κάποιοι που προσπαθούν να δώσουν μία ιδεοληπτική μάχη». Μάλιστα, προσέθεσε στο κάδρο τόσο τις διαμαρτυρίες για την παραχώρηση της χρήσης του λόφου του Στρέφη σε ιδιώτη μέσω «ανάπλασης», όσο και την προσθήκη κοντέινερ μέσα στα ήδη ασφυκτικά μικρά προαύλια σχολείων, αντί της εξασφάλισης νέων χώρων διδασκαλίας για την προσχολική αγωγή.

«Ορθώνανε το ανάστημά τους λες και είναι στην πλατεία Τιεν αν Μεν, ενάντια στα μηχανήματα», είπε ο κ. Μπακογιάννης, για όσους κατοίκους της Κυψέλης και άλλων περιοχών πρωτοστάτησαν στην δραματική μείωση του προαύλιου χώρου στα δημόσια σχολεία. «Είναι οι ίδιοι που σήμερα αντιδρούν στην πλατεία Εξαρχείων και το λόφο του Στρέφη».

Και για να μην υπάρξει καμία πιθανότητα παρανόησης, έγινε απολύτως σαφής για το ποιους θεωρεί δημότες της Αθήνας και ποιους μάλλον όχι: «Δεν είναι πολλοί, μην νομίζετε, κάποιες δεκάδες είναι που περιφέρονται. Αρκετοί από αυτούς, δεν είναι καν Έλληνες...».

Ο κ. Μπακογιάννης δεν προέκυψε αίφνης να προσεγγίζει ρατσιστικές και άλλες εθνικιστικές θέσεις. Ήδη από την αρχή της δημαρχίας του έχει στοχοποιηθεί για ακροδεξιές επιλογές μεταξύ των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Αθηναίων, με προεξάρχουσα την περιπτώση της Δήμητρας-Ινές Αγγελή-Λυκούδη, που προσχηματικά για ένα διάστημα παραιτήθηκε και σήμερα είναι πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Και ας υπενθυμίσουμε ότι πολλές φορές και ακριβώς για τέτοια ζητήματα η παράταξή του έχει στηριχθεί στις ψήφους συμβούλων εκλεγμένων με τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να περάσει τις αποφάσεις του. 

Όπως ο ίδιος ο κ. Μπακογιάννης έχει δηλώσει, «δεν υπάρχει λόγος» για ψηφίσματα καταδίκης των νεοναζιστικών επιθέσεων στην Αθήνα, μετά την καταδίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Άλλωστε, για να έρθει η «ανάπτυξη» πρέπει πρώτα όλα να «πάνε δεξιά»...

Αδιανόητα είναι αυτά που ισχυρίστηκε ο δήμαρχος της Αθήνας και για τη διαχείρισή του σχετικά με το θέμα της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Ισχυρίστηκε ότι οι διαμαρτυρίες των κατ' αυτόν «μικροσυμφερόντων» αφορούσαν τη δημιουργία σχολείων, ενώ προφανώς οι διαμαρτυρίες αφορούσαν τη στέγαση της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε κοντέινερ, τα οποία κατέλαβαν σε κάποιες περιπτώσεις κάποιους από τους ελάχιστους ελεύθερους δημόσιους χώρους γειτονιών. Να μη συζητήσουμε ότι για μήνες, και σχεδόν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, τα κοντέινερ αυτά έμειναν χωρίς εξοπλισμό, ίντερνετ, γραφεία, γραφική ύλη κ.ά. 

Παρακολουθώντας κανείς τις συνεντεύξεις του κ. Μπακογιάννη, ακόμη περισσότερο στον ιδιαίτερα φιλικό του ΣΚΑΪ, αντιλαμβάνεται γιατί ο δήμαρχος της Αθήνας επιλέγει να μιλά πάντα χωρίς αντίλογο. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)