to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 22.08.2022

Πολιτική

Αίτημα του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής και σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Στη διάσκεψη των προέδρων θα διαφανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον έλεγχο της διαδικασίας - Αίτημα για την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ - Εξεταστική Επιτροπή ζητά με επιστολή της η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ


Η πρώτη «μάχη» για να μην υπάρξει συγκάλυψη του μέγα σκανδάλου των υποκλοπών αναμένεται να δοθεί στη 1 το μεσημέρι κατά τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου αναμένεται να προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συνεδριάσεων της Ολομέλειας και των Επιτροπών.

Δύο είναι τα κρίσιμα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος. Το πότε θα γίνει η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και πότε θα συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τις πληροφορίες να θέλουν τη ΝΔ να προτείνει τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την Πέμπτη ή την Παρασκευή και τη σύγκληση της Επιτροπής για την Τετάρτη 24 Αυγούστου, με αποκλειστικό, όμως, αντικείμενο την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου πιέζει προκειμένου να δρομολογηθούν από την ερχόμενη εβδομάδα και μετά  οι συζητήσεις των υπόλοιπων αιτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να εξεταστεί η υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του  Νίκου Ανδρουλάκη και η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το ίδιο θέμα.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο τόσο ενόψει της σύγκρουσης στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, όσο και για τα επόμενα διαδικαστικά βήματα.

Αναφορικά με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εμμένει στην ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να εξετάσει το θέμα των υποκλοπών. Στελέχη του κόμματος θυμίζουν, άλλωστε, πως το αίτημα είχε κατατεθεί εδώ και δύο εβδομάδες, ωστόσο η ΝΔ διά του προεδρείου της Βουλής το απέρριψε ώστε να μην διαταραχθεί η θερινή ραστώνη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν δε ότι η υπόθεση Predator είναι απολύτως συνυφασμένη με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και θα πρέπει να κληθούν πρώτα και άμεσα είναι Γρηγόρης Δημητριάδης, Παναγιώτης Κοντολέων και η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, που άλλωστε υπέγραφε και τις σχετικές εντολές παρακολούθησης.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε πριν από λίγο στον Πρόεδρο της Βουλής το αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής και Διαφάνειας, κίνηση την οποία ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος επισημαίνοντας πως η Βουλή είναι το «θεσμικό πολιτειακό όργανο που οφείλει να συμβάλει ενεργά στη διαλεύκανση της υπόθεσης παρακολούθησης και απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη».

Εκτός από τη άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εντός της εβδομάδας, το ΠΑΣΟΚ με επιστολή της ΚΟ του κόμματος στον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή αντικείμενο της θα είναι «η εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκομένου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι «η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθ' ομολογία του ιδίου του Πρωθυπουργού, καθώς και η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού από άγνωστους, μέχρι στιγμής, δράστες, συνιστούν προσβολή θεμελιωδών αρχών και θεσμών του Πολιτεύματος καθώς πλήττουν τουλάχιστον το δικαίωμα σε ελεύθερες και ίσες εκλογές και την αρχή του πολυκομματισμού».

Επίσης υποστηρίζει ότι «πολυκομματισμός δεν νοείται χωρίς ελεύθερη εσωτερική λειτουργία ενός εκάστου των πολιτικών κομμάτων που συνθέτουν το πολυκομματικό σύστημα, ενώ εξάλλου δεν υπάρχει ελευθερία και ισότητα στη διαμόρφωση της βούλησης του εκλογικού σώματος, όταν η Κυβέρνηση και οι υπαγόμενες σε αυτή δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ΕΥΠ, είναι σε θέση να γνωρίζουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες και διαβουλεύσεις των άλλων πολιτικών σχηματισμών και προσώπων πριν αυτά ενεργήσουν. Πρόκειται με άλλα λόγια για υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου».

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται:

Κύριε Πρόεδρε,

Μετά την αποκάλυψη της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Νίκου Ανδρουλάκη, με το κακόβουλο λογισμικό Predator, ζητήσαμε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την πρόσκληση σε ακρόαση ενώπιον αυτής του τότε διοικητή της ΕΥΠ και του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Η συνεδρίαση της Επιτροπής και η ακρόαση των παραπάνω προσώπων, παρισταμένων και των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας, έλαβε χώρα την 29η Ιουλίου 2022.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή, μέσα από μια ενδιαφέρουσα εναλλαγή αποκαλυπτικών πληροφοριών, ένοχων σιωπών και επιμελών αποκρύψεων, γεννήθηκαν νέα και κρίσιμα ερωτήματα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, όχι μόνον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, αλλά και δημοσιογράφων και κομμάτων.

Προτού παρέλθει ικανός χρόνος από την 29η Ιουλίου και εν μέσω καταιγισμού εντυπώσεων, ερωτημάτων και διαβημάτων, πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι, πολίτες και κόμματα, από τα χείλη του εποπτεύοντος την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πρωθυπουργού, ότι από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 ο Νίκος Ανδρουλάκης τελούσε σε καθεστώς παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών του επικοινωνιών, ύστερα από την έκδοση σχετικής διατάξεως της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως εφετών, με την γενική και αόριστη επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας». Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, άλλως η «νόμιμη» συνακρόαση από τις μυστικές υπηρεσίες των συνομιλιών εκλεγμένου πολιτικού και αρχηγού κόμματος, αποτελεί πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, συντελεσθείσα κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου.

Οι συνέπειες της ομολογίας του έχοντος την άμεση ευθύνη για την ΕΥΠ πρωθυπουργού, ήταν να οδηγηθούν σε απομάκρυνση από τη θέση τους ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης. Τίποτε περισσότερο, δηλαδή, από μια σύντομη εκφορά του «απεταξάμην».

Η θεσμική, όμως, εκτροπή παραμένει, η παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας βοά, η υπονόμευση κάθε έννοιας απορρήτου των επικοινωνιών διαβρώνει δικαιώματα και αξίες, τα ερωτήματα γιγαντώνονται και όσο κρύβονται στο σκοτάδι πρόσωπα και ευθύνες, η Δημοκρατία, καχεκτική, θα περιμένει την επόμενη αμφισβήτησή της.

Κύριε πρόεδρε,

Την πολιτική πρέπει να καθοδηγεί η ηθική της ευθύνης . Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε, πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι συνέβη στην θλιβερή για την πολιτική μας ζωή τρέχουσα υπόθεση των παρακολουθήσεων, τα γεγονότα, τους πρωταγωνιστές, τα κίνητρα, τις επιδιώξεις αφανών και φανερών κέντρων.

Μόνον έτσι, με την αλήθεια πλήρη και ακέραιη, μπορούμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία, θωρακίζοντάς την με όλα τα αναγκαία μέσα.

Ζητούμε, γι’ αυτό, την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, σε συνέχεια της από 29 Ιουλίου 2022 συνεδρίασής της, στην οποία θα κληθούν σε ακρόαση:

α) ο νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης

β) ο καθαιρεθείς διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ακλόνητα σιωπηλός κατά την πρώτη εξέτασή του για όσα ενήργησε για τις «νόμιμες» επισυνδέσεις κ Παναγιώτης Κοντολέων

γ) η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών κ. Βασιλική Βλάχου, καθώς αναπόσπαστο κεφάλαιο της υπόθεσης των υποκλοπών αποτελούν οι εισαγγελικές διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και η αιτιολογία που τις συνοδεύει

δ) ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, κ Γρηγόρης Δημητριάδης καθώς αυτός φέρεται ότι διατηρούσε τη γραμμή επικοινωνίας με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ,

ε) τέλος, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κ Χρήστος Ράμμος.

Μέρα25: Άμεσα να υπάρξει συζήτηση στην Βουλή για τις παρακολουθήσεις

Συνεδριάζει σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ζήτημα των παρακολουθήσεων και την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Το ΜέΡΑ25 απαιτεί να υπάρξει άμεσα, όσο δυνατόν νωρίτερα η συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα των παρακολουθήσεων καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που άπτεται της ίδιας της δημοκρατίας μας.
Παράλληλα, επισημαίνουμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι στην παρακολούθηση από την ΕΥΠ πολιτικών και δημοσιογράφων και καλούμε την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει άμεσα και θεσμικά ποιους ακόμα παρακολουθεί από πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους, και να σταματήσει άμεσα κάθε τέτοια αδιανόητη παρακολούθηση.

Με υλικό από: Αυγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΣκάνδαλο παρακολουθήσεων: Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητά το ΚΚΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)