to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 19.08.2022

πηγή: Ναυτεμπορική

Οικονομία

Νέο ηλεκτροσόκ από τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου

Τα τιμολόγια του Αυγούστου κινήθηκαν γύρω στα επίπεδα των 500 ευρώ/MWh (ή 0,5/κιλοβατώρα), με το χαμηλότερο εξ αυτών να είναι στα 486 ευρώ/MWh.


Σημαντικά αυξημένα -σε σχέση με τα επίπεδα του Αυγούστου- θα είναι τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο, για τα οποία πλησιάζει η ώρα των «αποκαλυπτηρίων».

Τα τιμολόγια του Αυγούστου κινήθηκαν γύρω στα επίπεδα των 500 ευρώ/MWh (ή 0,5/κιλοβατώρα), με το χαμηλότερο εξ αυτών να είναι στα 486 ευρώ/MWh. Ανακοινώθηκαν δε στις 25 Ιουλίου, περίοδο κατά την οποία η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF κινούνταν στα επίπεδα των 160 ευρώ/MWh ενώ η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον μήνα είχε διαμορφωθεί στα 327,71 ευρώ/MWh.

Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα διαμορφωθούν με «καμβά» τρέχουσες χονδρεμπορικές τιμές κοντά στα 400 ευρώ/ΜWh, και το σημαντικότερο, προβλέψεις για τη χονδρεμπορική τιμή Σεπτεμβρίου -που αποτελεί και έναν από τους βασικότερους παράγοντες διαμόρφωσης των λιανικών τιμώνστα επίπεδα των 500-550 ευρώ/ MWh.

Και τούτο διότι οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου που παρατηρούνται τώρα (240 ευρώ/ΜWh στον κόμβο TTF, τόσο στη spot αγορά όσο και στα προθεσμιακά συμβόλαια έως τον Μάρτιο του 2023) θα «περάσουν» στο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής τον επόμενο μήνα, κάτι που προοιωνίζεται χονδρεμπορικές τιμές κατά τουλάχιστον 30% υψηλότερες τον Σεπτέμβριο. Το κόστος αυτό, μαζί με τα υπόλοιπα κόστη που συνθέτουν την πολυπαραγοντική εξίσωση των τιμολογίων (κόστη αντιστάθμισης κινδύνου, λογαριασμοί προσαυξήσεων κ.λπ.) θα ενσωματωθούν στις ονομαστικές τιμές κιλοβατώρας που θα ισχύσουν για τον Σεπτέμβριο.

Όπως παρατηρούν στελέχη της αγοράς μιλώντας προς τη «Ν», «τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα διαμορφωθούν με βάση τις εκτιμήσεις για τη μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς τον Σεπτέμβριο και αν οι προμηθευτές προεξοφλούν μέση ΤΕΑ 500 ευρώ/MWh, τότε οι ονομαστικές τιμές κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά θα κινηθούν κοντά και μάλλον πάνω από τα 0,6 ευρώ/κιλοβατώρα (600 ευρώ/ MWh)».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδεικτικό των εκτιμήσεων των προμηθευτών για το πού θα διαμορφωθούν οι χονδρεμπορικές τιμές τον Σεπτέμβριο είναι οι τιμές που δίνονται για το συμβόλαιο του επόμενου στην προθεσμιακή αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που κινούνται αυτή τη στιγμή στα 543,5 ευρώ/MWh.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)