to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φήμες για πρόωρες εκλογές: Όχι στο νέο άλλοθι της αποτυχίας!

Στις μέρες μας, η φιλολογία για πρόωρες εκλογές, που πηγάζει από την κυβέρνηση, και ο μεγάλος χρόνος διάρκειας των συζητήσεων που προκαλεί, έχουν κόστος στην οικονομία


Αν το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε τον τότε υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας –κάτι όμως που πρακτικά ήταν αδύνατο να συμβεί–, η Ν.Δ. θα είχε εξαϋλωθεί πολιτικά λόγω της αδυναμίας συμφωνίας με την Τρόικα ή λόγω επίτευξης μιας επονείδιστης συμφωνίας που θα οδηγούσε στο τρίτο της Μνημόνιο. Οι αναμενόμενες κοινωνικές ταραχές και η καθίζηση της οικονομίας θα την οδηγούσαν εύλογα στον αφανισμό της.

Ενόψει του αδιεξόδου που αντιμετώπιζε η Ν.Δ. και του ανεπιτυχούς success story της, επεδίωκε να αποδράσει με τα λιγότερα δυνατά τραύματα από την κυβέρνηση. Και ομολογουμένως το κατάφερε! Έσωσε ό,τι μπόρεσε με τις πρόωρες εκλογές του 2015. Βρήκε τότε ένα άλλοθι σωτηρίας. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας όφειλαν να γίνουν τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2015 και όχι τον Δεκέμβριο του 2014.

Στις μέρες μας, η φιλολογία για πρόωρες εκλογές, που πηγάζει από την κυβέρνηση, και ο μεγάλος χρόνος διάρκειας των συζητήσεων που προκαλεί, έχουν κόστος στην οικονομία.

Βασικός κανόνας της πολιτικής είναι ο ακόλουθος: Δεν εντάσσεται η οικονομία στα πολιτικά παιγνίδια της χώρας και δεν αποσταθεροποιείται μέσα από αυτά! Η αποσταθεροποίηση, καθώς κατεβάζει τον πήχη των δυνατοτήτων της, λειτουργεί ως μπούμερανγκ ακόμη και σε κάθε κυβέρνηση που ελπίζει ότι θα ξαναέρθει στην εξουσία.

Αν ο πρωθυπουργός της χώρας έχει σκοπό να μην κάνει πρόωρα εκλογές, αυτό οφείλει να το δείξει με τις πράξεις του και όχι απλώς με τις δηλώσεις του. Η οικονομία και οι παίχτες της κινούνται σύμφωνα με το σήμα που εκπέμπει η κυβερνητική πολιτική περί πρόωρων εκλογών. Η αντιπολίτευση έχει τον δικό της ρόλο, ασκεί την κριτική που προβλέπεται, έχει τους δικούς της στόχους και μέθοδο, δεν κυβερνά όμως! Όλοι κινούνται σύμφωνα με τις επιλογές της κυβέρνησης.

Έτσι, λόγω της υφέρπουσας φήμης περί πρόωρων εκλογών, που προέρχεται από το Μαξίμου, όσοι σκέπτονται να κάνουν νέες επενδύσεις ή να επεκτείνουν τη δουλειά τους,  ακολουθούν τη λογική της αναμονής, επειδή δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να αναλάβουν περιττούς κινδύνους ρισκάροντας τα χρήματά τους. Αυτοί λοιπόν περιμένουν, η χώρα όμως χάνει.

Για τα μέλη της κυβέρνησης που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους ή εργάστηκαν για το θεαθήναι, τα προαναφερθέντα ίσως είναι ακατανόητα ή θεωρούνται υπερβολικά. Ζουν στον δικό τους κόσμο, ο οποίος κινείται στον ακόλουθο μύθο: Θα τα διορθώσουμε όλα, ακόμη και ό,τι λάθος κάναμε, μόλις ξαναέρθουμε στην εξουσία!

Οι πρόωρες εκλογές συζητούνται σε περιβάλλον ανατροπών ως προς την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας για το 2022, σε καθεστώς πληθωριστικών πιέσεων και με χρέος που δεν είναι μακριά από το 200% του ΑΕΠ. Σε όλα αυτά προστίθενται και οι καταστροφικές πυρκαγιές της θερινής περιόδου, όπως και οι τηλεφωνικές υποκλοπές. Οι τελευταίες απομακρύνουν τουλάχιστον αυτήν την περίοδο το όποιο σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας ΚΙΝΑΛ-ΝΔ.

Οι χαλαρές πιέσεις εκ μέρους της ΕΕ για επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία το 2023 αποτρέπουν τις πρόωρες εκλογές, το εσωτερικό όμως μέτωπο τις προκαλεί. Η στάση αυτή εκ μέρους της ΕΕ προκλήθηκε λόγω ουκρανικής κρίσης, ενώ τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2022 η εικόνα που δινόταν από τις Βρυξέλλες ήταν τελείως διαφορετική, προκαλώντας τις εκλογές πρόωρα, μέσω της επιστροφής στη δημοσιονομική πειθαρχία την επόμενη χρονιά.

Εδώ φαίνεται να προστίθεται και ένα άλλο απρόσμενο γεγονός κοινοτικής υφής,  που ενδεχομένως επιταχύνει τις αποφάσεις για πρόωρες εκλογές: Η φημολογούμενη διακοπή της δεύτερης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, λόγω μη εφαρμογής συμφωνηθέντων μέτρων που αφορούν στο κράτος Δικαίου. Αυτό θα στερήσει την κυβέρνηση από κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, που εύλογα θα ήταν εργαλείο προσέλκυσής ψήφων. Βέβαια η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει την έλλειψη αυτή χρησιμοποιώντας χρήματα από το εθνικό «μαξιλάρι». Η εξάντληση όμως των εθνικών πόρων μπορεί να μας φέρει στη μνήμη την εικόνα του κρατικού ταμείου των εκλογών του 2015!

Αν έπρεπε να γίνουν πρόωρες εκλογές,  τότε όφειλαν να λάβουν χώρα τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2022. Η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα είχε όλη την άνεση τότε να συντάξει τον δικό της κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς και να ετοιμαστεί έγκαιρα, ενόψει των εμποδίων και περιορισμών του 2023 και μετά.

Εφόσον θεωρεί όμως η κυβέρνηση ότι βιώνει ένα νέο success story, τότε οι εκλογές να γίνουν στο χρόνο που προβλέπει το Σύνταγμα. Τότε, ή θα επωμισθεί το κόστος των επιλογών της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή θα δρέψει τις όποιες δάφνες! Δεν είναι δυνατόν όμως οι πρόωρες εκλογές να χρησιμοποιούνται ως σανίδα σωτηρίας ή ως άλλοθι με τη βοήθεια του οποίου θα δικαιολογήσει και αυτή η κυβέρνηση, τους ακατάλληλους χειρισμούς της κατά την περίοδο που διανύουμε.

Βέβαια, η μη διενέργεια πρόωρων εκλογών μπορεί να προκαλέσει  σημαντικές ζημίες στην οικονομία λόγω ατυχών κυβερνητικών επιλογών. Εκτεταμένες ζημιές της μορφής αυτής ίσως οδηγήσουν σε δύο αποτελέσματα: Θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο της χώρας, ενώ οι τελευταίες πολιτικές οικογένειες με γόνους που σύνδεσαν το όνομα τους με τη συρρίκνωση, αν όχι την καταστροφή, της οικονομίας ενδέχεται να σβηστούν από τον χάρτη της χώρας. Οι δυο αυτές εξελίξεις είναι όμως η αναγκαία συνθήκη για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε άλλες πιο στέρεες βάσεις.

Ο Δημήτρης Μάρδας είναι καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και π. Αν. Υπουργός Οικονομικών και Υφ/γός Εξωτερικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)