to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:28 | 18.08.2022

Κοινωνία

Ελαιώνας: Με ΜΑΤ και χημικά εκκενώνουν την δομή προσφύγων (βίντεο) - Προκλητική απάντηση Μηταράκη

Τα ΜΑΤ έστειλε τα ξημερώματα η κυβέρνηση στην προσφυγική δομή του Ελαιώνα προκειμένου να την εκκενώσει - Με ξυλοδαρμό και χημικά προσπάθησαν να διώξουν οι αστυνομικές δυνάμεις τους πρόσφυγες - Προκαλεί με την δήλωσή του ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, καθώς δεν διστάζει να βάλει στο στόχαστρο πρόσφυγες και αλληλέγγυους - Ισχυρή η αντίδραση της Ανοιχτής Πόλης


(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Κυβέρνηση και δημοτική αρχή Μπακογιάννη αποφάσισαν στα μέσα του Αυγούστου και ξημερώματα της Πέμπτης να στείλουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο καμπ προσφύγων του Ελαιώνα προκειμένου να το εκκενώσουν και να υλοποιήσουν την προειλημμένη απόφασή τους να κλείσουν τη μοναδική δομή του Δήμου Αθηναίων και αυτή στην οποία ζουν οι πιο ευάλωτες περιπτώσεις ανθρώπων (όπως επιζώσες/ώντες σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων και εμπορίας ανθρώπων, άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά ζητήματα, χρόνια νοσήματα και αναπηρίες, γυναίκες έγκυες μόνες ή/και με παιδιά, νεαρά άτομα σε κίνδυνο, ηλικιωμένα άτομα με απειλητικά για τη ζωή τους ιατρικά προβλήματα).

Έτσι, λίγο μετά τις 4 το πρωί, ΜΑΤ και ΕΚΑΜ πραγματοποίησαν βίαιη επιχείρηση εκκένωσης της δομής, όπως καταγγέλλει το Solidarity With Migrants.

Βίντεο από την βίαιη εκκένωση με ξυλοδαρμούς και χημικά κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από νωρίς το πρωί. 

Οι δυνάμεις καταστολής συγκρούστηκαν, με ξύλο και ρίψη χημικών, με ένα πλήθος προσφύγων, και αλληλέγγυων, μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες και παιδιά, που αρνούνται να προχωρήσει η διαδικασία της εκκένωσης, η οποία αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Σύμφωνα με το Solidarity With Migrants, τα ΜΑΤ κλώτσησαν μετανάστες και μετανάστριες που κάθονταν μπροστά από την πύλη της δομής, ενώ στη συνέχεια η επιχείρηση καταστολής συνεχίστηκε μέσα στο camp, όπου ακολούθησαν επεισόδια, πετροπόλεμος και κυνηγητό.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο της δομής, ύστερα από έξι χρόνια λειτουργίας, έγινε γνωστό για πρώτη φορά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις 23 Φεβρουαρίου 2022 κι επρόκειτο να γίνει πράξη στις 30 Μαΐου 2022. Κατά… σατανική σύμπτωση ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αποφάσισε να μην ανανεωθεί η σύμβαση παραχώρησης του οικοπέδου την ίδια περίοδο που προωθείται η διπλή ανάπλαση στην περιοχή, με την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και τη διαμόρφωση των γύρω χώρων.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Κατόπιν αντιδράσεων και πιέσεων, αποφασίστηκε τελικά, η λειτουργία να παραταθεί μέχρι την ολοκλήρωση της σχολική περιόδου, καθώς δεκάδες παιδιά θα αναγκάζονταν να απομακρυνθούν από τα σχολεία τους στη μέση της σχολικής χρονιάς.

Ενώ όμως η δομή παρέμεινε ανοιχτή, απολύθηκε στις 30 Ιουνίου, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που αποτελούσαν το ψυχοκοινωνικό - νομικό προσωπικό και το προσωπικό παιδικής προστασίας που διαχειριζόταν το 95% των υποθέσεων/φακέλων των διαμενόντων. Έτσι, έπαψε πρακτικά η δομή να επιτελεί τον ρόλο της και οι 1.600 διαμένοντες συνολικά έχασαν τους ανθρώπους που τους βοηθούσαν να σταθούν στα πόδια τους από το 2016.

Προκλητική δήλωση Μηταράκη: «Ομάδα μεταναστών και αλληλέγγυων προσπαθεί να δυναμιτίσει την μετακίνηση»

Δίχως να προχωράει σε σοβαρές εξηγήσεις ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, σχετικά με το περιστατικό εισβολής των ΜΑΤ στην δομή του Ελαιώνα ξημερώματα της Πέμπτης, ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη κλείνουν την δομή. Παράλληλα, δεν δίστασε να επιτεθεί τόσο στους πρόσφυγες όσο και στους αλληλέγγυους που δέχτηκαν το ξύλο και τα χημικά της ΕΛΑΣ. 

«Σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, προχωράμε στο κλείσιμο της δομής του #Ελαιώνα,καθώς προχωρά η αναβάθμιση της περιοχής και καθώς υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων σε άλλες υφιστάμενες δομές. Δυστυχώς μια μικρή ομάδα μεταναστών και αλληλέγγυων προσπαθεί να δυναμιτίσει την μετακίνηση», έγγραψε.

Ανοιχτή Πόλη: Οι πρόσφυγες χρειάζονται πολιτικές στέγασης και ένταξης, και όχι ξύλο από τα ΜΑΤ

Την εισβολή των ΜΑΤ στην προσφυγική δομή του Ελαιώνα και τον ξυλοδαρμό προσφύγων στηλιτεύει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» καταλογίζοντας ευθύνες στην δημοτική αρχη Μπακογιάννη.

Η Ανοιχτή Πόλη από την αρχή έχει επισημάνει ότι το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα, με δεδομένο το κενό σε πολιτικές στέγασης και ένταξης, αποτελεί κίνηση εχθρική προς τους εκεί φιλοξενούμενους πρόσφυγες, η οποία δεν σέβεται τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματά τους.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Μέρα25: Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν «αδυνατεί να εντοπίσει» πρόσφυγες, τους τσακίζει με ΜΑΤ και χημικά

Στις 4 τα ξημερώματα η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και η δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη έστειλαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ και ΕΚΑΜ, για να υλοποιήσουν την προειλημμένη απόφασή τους να κλείσουν τη μοναδική δομή προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, αυτή στην οποία ζουν οι πιο ευάλωτοι πρόσφυγες, όπως επιζώσες/ώντες σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων και εμπορίας ανθρώπων, άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά ζητήματα, χρόνια νοσήματα και αναπηρίες, γυναίκες έγκυες μόνες ή/και με παιδιά, νεαρά άτομα σε κίνδυνο, ηλικιωμένα άτομα με απειλητικά για τη ζωή τους ιατρικά προβλήματα, με μια βίαιη επιχείρηση εκκένωσης της δομής. Οι δυνάμεις καταστολής, όπως καταγγέλλεται, επιτέθηκαν με ξύλο και ρίψη χημικών σε ένα πλήθος προσφύγων, και αλληλέγγυων, μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες και παιδιά, που αρνούνται να προχωρήσει η διαδικασία της εκκένωσης, η οποία αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται τα ΜΑΤ κλότσησαν μετανάστες και μετανάστριες που κάθονταν μπροστά από την πύλη της δομής, ενώ στη συνέχεια η επιχείρηση καταστολής συνεχίστηκε μέσα στο camp, όπου ακολούθησε και κυνηγητό. Φαίνεται ότι τα ΜΑΤ, τα χημικά και η καταστολή είναι η απάντηση του παρακράτους της Μητσοτάκης Α.Ε. σε κάθε διαμαρτυρία. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε αυτές τις ωμότητες, την βιαιότητα και την καταστολή του καθεστώτος του κ. Μητσοτάκη για τα "μάτια" του δημάρχου, πρωθυπουργικού ανηψιού και την εκκένωση της δομής. Η Κυβέρνηση που μόλις διέσυρε την χώρας μας διεθνώς με τα εγκλήματα και τα ψέματα της στον Έβρο, "αντεπιτίθεται" με αυτές τις αθλιότητες για να ικανοποιήσει τον φασιστικό εσμό. Δεν θα της το επιτρέψουμε.

Ανακοίνωση της ΜΚΟ HumanRights360

Με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, η ΜΚΟ HumanRights360 σχολιάζει τη χτεσινή επιδρομή ΜΑΤ στο καμπ του Ελαιώνα: «Σε συνέχεια της χθεσινοβραδινής προσπάθειας εκκένωσης της δομής του #Ελαιώνα από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, η HumanRights360 υπενθυμίζει πως μετά από 5 μήνες που εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες από 29 οργανώσεις, η μετάβαση των προσφύγων/ισσών και μεταναστών/μεταναστριών, παιδιών και ενηλίκων που διαμένουν μέσα στο camp, παραμένει ανεπαρκής, υποχρεώνοντάς τους να γκρεμίσουν τα όποια θεμέλια έχουν χτίσει για την ένταξή τους.

Η #HumanRights360 εκφράζει έντονα την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση και σωστός σχεδιασμός ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία νέων άστεγων προσφύγων ενώ καταδικάζει κάθε μορφή εκφοβισμού και αστυνομικής βίας, η οποία στιγματίζει και τραυματίζει σε πολλαπλά επίπεδα ιδιαιτέρως τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες».

Με υλικό από Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)