to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η νεοφιλελεύθερη δυστοπία και η πολιτική αλλαγή προς την προοδευτική διακυβέρνηση

Η ανάταξη της χώρας, από μια προοδευτική διακυβέρνηση με στόχο και όραμα την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική αναγέννηση, με διαφάνεια, εντιμότητα και προσήλωση στο λαό και την αλήθεια, είναι ένα ζητούμενο από το λαό και την κοινωνία, υπό αυτές τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό.


Η δυστοπία της διακυβέρνησης στη χώρα μας έχει γίνει αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων εντός και εκτός συνόρων. Η ύπαρξη επιβεβαιωμένων καταγγελιών για παρακολούθηση με τη χρήση παράνομου λογισμικού των τηλεφώνων πολιτικών αρχηγών και δημοσιογράφων δημιουργεί ζήτημα νομιμότητας των πρακτικών που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση παράνομου τηλεπικοινωνιακού υλικού. Η απόρριψη της σύστασης διακομματικής επιτροπής στη Βουλή για τον έλεγχο, την αξιολόγηση και την εποπτεία των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το ταμείο ανάκαμψης, εμφανίζει στο προσκήνιο το πρόβλημα της έλλειψης διαφάνειας στη διαχείριση των κοινοτικών χρημάτων. Η γιγάντωση των απευθείας αναθέσεων και ο διπλασιασμός των μετακλητών υπαλλήλων, ανακυκλώνουν τις παλαιοκομματικές πρακτικές της εργαλειοποίησης των “ημετέρων” για πολιτικούς σκοπούς.

Τα ζητήματα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν ένα αρνητικό σερί από δυσμενείς για το κοινωνικό σύνολο εξελίξεις και προβλήματα που έχουν εμφανιστεί και ενταθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Το τριπλό αρνητικό ρεκόρ πρωτιάς στην Ευρώπη, που εκδηλώνεται με τους θανάτους που οφείλονται στην αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, με τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και με τις δυσθεώρητες τιμές των καυσίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης, προκαλούν δυσβάσταχτες συνθήκες διαβίωσης στα περισσότερα τμήματα του πληθυσμού. Η αύξηση του ενεργειακού πληθωρισμού και η αισχροκέρδεια στην ενέργεια, δείχνει καθαρά τις προτεραιότητες των αρμοδίων για τη λήψη των αποφάσεων που αντί να ελαφρύνουν τα φτωχά στρώματα υποστηρίζουν με θέρμη τα υπερκέρδη των παραγόντων της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, δεν γίνεται με το εσπευσμένο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαϊδας και την παράδοση των κλειδιών του ενεργειακού κόστους στην εξάρτηση από το απρόβλεπτο φυσικό αέριο, αλλά από τη με σχέδιο και σύστημα μετάβαση σε σύγχρονους τρόπους παραγωγής ενέργειας, με κριτήριο την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων. Μια σύγχρονη προοδευτική διαχείριση της ενεργειακής κρίσης πραγματοποιείται μόνο με την εξασφάλιση της αποφυγής της κερδοσκοπίας στη ΔΕΗ, με την εξασφάλιση πλαφόν στις τιμές ενέργειας και την εξασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα της. Η εξασφάλιση φθηνής πρόσβασης στην ενέργεια για όλα τα τμήματα του πληθυσμού και ιδίως για τα αδύναμα τμήματα, αποτελεί έκφραση ενός σύγχρονου ενεργειακού πολιτισμού που μια Ευρωπαϊκή χώρα οφείλει να φιλοδοξεί να προάγει.

Η ακρίβεια, σε όλες τις εκφράσεις της, αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα για τα μικρομεσαία νοικοκυριά. Η ανεπανάληπτη ακρίβεια των καυσίμων, με την τιμή της βενζίνης να αγγίζει ένα ύψος απαγορευτικό για τη μετακίνηση μιας οικογένειας έστω και για ένα ταξίδι διακοπών, με τον ανά εβδομάδα αυξανόμενο ποσό του πετρελαίου κατά το χειμώνα, με τη σειρά της επιδρά σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες. Αυτή προκαλεί περαιτέρω αύξηση τις τιμές όλων των αγαθών, η οποία μετακυλίεται αυτούσια στις τσέπες του καταναλωτή. Οι επιδοματικές πολιτικές – αυτές τις οποίες υποτίθεται ότι κατηγορούσε με στόμφο η παρούσα κυβέρνηση την προηγούμενη και εν τω μεταξύ έχουν μπει για τα καλά στην ημερησία διάταξη – δεν αποδίδουν παρά μόνο ελάχιστα, ένα πολύ μικρο κλάσμα των εξόδων των πάσης μορφής ρητρών και λοιπών ακατανόητων καπέλων που επιβαρύνουν την καθημερινότητα του καταναλωτή και απειλούν την οικονομική και όχι μόνο, επιβίωση του. Ο φαύλος κύκλος της αισχροκέρδειας εκδηλώνεται και εδώ, καθώς η τεράστια αύξηση των φόρων, ακολουθείται από μια ελάχιστη επιστροφή των χρημάτων των λογαριασμών.

Η ανάταξη της χώρας, από μια προοδευτική διακυβέρνηση με στόχο και όραμα την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική αναγέννηση, με διαφάνεια, εντιμότητα και προσήλωση στο λαό και την αλήθεια, είναι ένα ζητούμενο από το λαό και την κοινωνία, υπό αυτές τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό. Η εφαρμογή μέτρων πολιτικής που θα είναι προσανατολισμένη προς την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων στα πλαίσια ενός συγκροτημένου σχεδίου αντιμετώπισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, θα περιλαμβάνουν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, καθώς και την αληθινή φορολογία των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Επίσης, θα περιλαμβάνουν όλα τα μέτρα που θα εξαλείψουν την αισχροκέρδεια και θα προστατεύσουν την οικονομία και την κοινωνία, με γνώμονα το συμφέρον των πολλών και τη δυνατότητα αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας. Τα μέτρα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν μόνο με μια πολιτική αλλαγή που θα εξαφανίσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και θα εφαρμόσει μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα κατορθώσει να οδηγήσει τη χώρα προς την έξοδο από αυτήν την πολλαπλή κρίση και την ουσιαστική βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών της, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την αναπτυξιακή πορεία της στο μέλλον.

* Ο Γεώργιος Φαράντος είναι μέλος της Ν.Ε. Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Διδάσκων (ΕΣΠΑ) Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)