to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:28 | 17.08.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: "Πρωθυπουργός υπό προθεσμία ο Μητσοτάκης"

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό προθεσμία. Το στοίχημα για μας, τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, αλλά και για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό άνθρωπο, είναι όχι απλώς να βρεθεί η αλήθεια και να τιμωρηθούν πολιτικά, αλλά και ποινικά τα κακουργήματα των παράνομων παρακολουθήσεων» τόνισε ​συνέντευξη που έδωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105.5 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη.


Η συζήτηση είχε ως κύριο αντικείμενό της τις παράνομες παρακολουθήσεις στην Ελλάδα μετά και τη μηνυτήρια αναφορά του ευρωβουλευτή και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και την πρωτοβουλία των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, κατ’ αρχήν της Ευρωομάδας της Αριστεράς ήδη από τις 7 Αυγούστου, καθώς και της πρόσφατης των Σοσιαλιστών, που ζητούν να συζητηθεί το θέμα στην αμέσως επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας.

Ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Κίνδυνος κουκουλώματος

«Και στο μεγάλο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, όπως και σε άλλα μεγάλα σκάνδαλα, υπάρχει κίνδυνος κουκουλώματος όταν αυτός που έχει διαπράξει το έγκλημα, έχει την πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Το είδαμε στην εξεταστική για το σκάνδαλο Siemens, για τη λίστα Πέτσα κλπ. Εκεί προσβλέπει η ΝΔ.

Η διαφορά αυτή τη φορά, είναι ότι ενώ εντός της χώρας, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη έχει 158 βουλευτές, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ΕΛΚ που μέχρι τώρα τηρεί μια αιδήμονα σιγή ιχθύος, γιατί δεν είναι και υπερασπίσιμη η γραμμή της ΝΔ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μειοψηφία.

Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί θεσμικά στο Ευρωκοινοβούλιο μια πρωτοβουλία, που να πιέσει στο να βρεθεί η αλήθεια. Διότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, έχει τόση σχέση με το παρακρατικό κύκλωμα των υποκλοπών που στήθηκε με εντολή Μητσοτάκη, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο».

Κλιμάκωση των διεθνών πιέσεων

«Κλιμακώνουμε τις πιέσεις, παρά το ότι αυτή την περίοδο καθώς ξέρετε το ΕΚ είναι κλειστό. Στις 7 Αυγούστου, ζήτησα εκ μέρους της Αριστεράς, να πραγματοποιηθεί συζήτηση για το θέμα στην Ολομέλεια του ΕΚ, την πρώτη που θα γίνει όταν ξανανοίξουμε. Την 1η Αυγούστου, πριν καν εξαναγκαστούν σε παραίτηση οι κ. Κοντολέων και Δημητριάδης, είχα ενημερώσει και την Πρόεδρο του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα και τους προέδρους των πολιτικών ομάδων, για την υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη και τη σύνδεση με Predator, Κουκάκη κλπ.

Αναφορικά με τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια, χθες το ζήτησαν και οι Σοσιαλιστές. Εκτιμώ ότι θα στηρίξουν αυτή την πρόταση και οι Πράσινοι και το Renew – η ομάδα του κου Μακρόν. Έτσι θα διαμορφώσουμε μια πλειοψηφία και όσο και να προσπαθήσει να κουκουλώσει την υπόθεση το σιωπών μέχρι τώρα ΕΛΚ, δε νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα γι’ αυτούς.

Επίσης, έχει συσταθεί εδώ και μήνες η εξεταστική επιτροπή (PEGA) για τις παρακολουθήσεις, στην οποία μετέχει και ο Στέλιος Κούλογλου εκ μέρους μας, ενώ έχουμε και αντιπρόεδρο από την Αριστερά, τον Γιώργο Γεωργίου του ΑΚΕΛ. Και έχει προγραμματιστεί να κληθεί εκεί να μιλήσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Πιστεύω ότι τα αυτιά θα είναι πιο ανοιχτά μετά απ’ αυτό, απ’ ότι εχθές στη συνάντησή του με τον κο Ντογιάκο, όπου με έκπληξη άκουσα να λέγεται ότι για το predator δεν ερευνά απ’ ό,τι φαίνεται η εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Μα εκεί είναι η πέτρα του σκανδάλου!»

Αποκάλυψη τώρα

«Νομίζω ότι η γραμμή της ΝΔ και προσωπικά του Μητσοτάκη, τώρα που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, είναι να αποφύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να συνδεθούν οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator. Μα, εκεί ακριβώς βρίσκεται το σκάνδαλο!

Έχουμε δημοσιεύματα, στην Καθημερινή, όχι στην Αυγή, που λένε ότι εκτός από τον Ανδρουλάκη παρακολουθούνταν και άλλοι 7-8 πολιτικοί, στα Νέα του κ. Μαρινάκη, που λένε ότι είναι ψέματα τα κυβερνητικά παραμύθια ότι έχει καταστραφεί το αρχείο των παρακολουθήσεων του κ. Ανδρουλάκη, όπως ψέλλιζαν οι κ. Οικονόμου και Γεραπετρίτης, καθώς με βάση το νόμο, είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν αυτά τα αρχεία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023».

Πρωθυπουργός υπό προθεσμία

«Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο αρνείται να απαντήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, είναι: τι εθνικώς ύποπτο ή αντεθνικό έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης και αποφασίστηκε η παρακολούθησή του; Με τίνος εισηγήσεις; Τίνος εγκρίσεις; Τίνος παρακολουθήσεις;

Πώς είναι δυνατόν οι πιο στενοί του του συνεργάτες, το Νο1 του Μαξίμου και ανιψιός του, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, και ο Κοντολέων, που τον έβαλε στην ΕΥΠ με το καλημέρα σας -ο πρώτος νόμος που ψήφισε ως πρωθυπουργός ήταν για να τοποθετήσει τον Κοντολέωντα στην ΕΥΠ, και μάλιστα αλλάζοντας τον νόμο γιατί ως πρώην σεκιουριτάς δεν είχε καν τα τυπικά προσόντα για κάτι τέτοιο-, πώς αυτοί οι δυο κολλητοί του έκαναν τέτοια βαριά πράγματα εν αγνοία του, όπως ισχυρίζεται;

Η γνώμη μου είναι ότι ο Μητσοτάκης, είναι επικεφαλής μιας παρακρατικής μεθόδευσης παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων του, δημοσιογράφων και ενδεχομένως και εσωκομματικών αντιπάλων του –καθώς υπάρχουν ΝΔκράτες υπουργοί και βουλευτές που αναρωτιούνται μήπως είναι και αυτοί μέσα στους παρακολουθούμενους…

Όπως έλεγε και ο Ηλίας Ηλιού, θα πρέπει “να τους ταράξουμε στη νομιμότητα”  και με γνώμονα την αλήθεια και την υπεράσπιση του κράτους δικαίου, δημιουργώντας συμμαχίας και σφίγγοντας τον κλοιό και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και θα καλούμε και τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Διότι δεν είναι δυνατόν η έρευνα του κ. Ντογιάκου να ξεκινά με θέμα το από πού προέκυψαν οι διαρροές για τις παρακολουθήσεις και όχι γιατί, ποιοι και με ποιο σκοπό έκαναν αυτές τις παρακολουθήσεις!

Μια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι για να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα, όχι για να χρησιμοποιείται παράνομα ως “μαγαζί” που υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ό,τι κι αν κάνει ο ίδιος και το κύκλωμα των συμφερόντων, μιντιακών και οικονομικών, που τον επέβαλλε και τον στηρίζει, είναι ένας πρωθυπουργός υπό προθεσμία, θεωρώ ότι πολιτικά είναι τελειωμένος. Το στοίχημα για μας, τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ αλλά και κάθε δημοκράτη και προοδευτικού ανθρώπου, είναι όχι απλώς να βρεθεί η αλήθεια και να τιμωρηθούν πολιτικά, αλλά και ποινικά, τα κακουργήματα των παράνομων παρακολουθήσεων».

«Να μην αλλάξει μόνο ο βιολιτζής»

«Ο αείμνηστος Φλωράκης έλεγε “να μην αλλάξει μόνο βιολιτζής, αλλά και ο χαβάς”. Δεν αρκεί να αντικατασταθεί ο Μητσοτάκης από πρωθυπουργός, σε μια κυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές με άλλον πρωθυπουργό, όπως προφανώς επιδιώκει ο κ. Βενιζέλος. Αλλά να έχουμε μια κυβέρνησης ευρύτατης προοδευτικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με κοινό πρόγραμμα, που θα έχει στην ατζέντα της και την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακούφιση από τις ανισότητες, αλλά και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Είναι ολοφάνερο από τις κινήσεις Βενιζέλου αλλά και από το ότι ήδη κάποια μιντιακά και οικονομικά κέντρα που στήριζαν με τα μπούνια τον Κυριάκο Μητσοτάκη τώρα παίρνουν αποστάσεις. Αυτό όμως θα το αποφασίσει ο λαός – η ΝΔ θα πάει με Μητσοτάκη στις εκλογές. Το στοίχημα για μας είναι νίκη και πρωτιά, για να ματαιώσουμε αυτό το σενάριο.

Να το πω απλά: για να γίνουμε μια σύγχρονη, δημοκρατική ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα, με κοινωνικό κράτος, με σωστή δικαιοσύνη, με καλή παιδεία, καλή υγεία, ασφαλιστικό, χρειαζόμαστε μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)