to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:20 | 16.08.2022

Πολιτική

Στο ΚΥΤ Φυλακίου οι πρόσφυγες από τον Έβρο - Προκλητικός ο Μηταράκης

Τέλος έλαβε το δράμα των δεκάδων μεταναστών που βρίσκονταν «εγκλωβισμένοι» σε νησίδα του Έβρου, σήμερα θα οδηγηθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου. Αντιδράσεις ήδη προκαλεί ότι θα τους επισκεφθεί ο Νότης Μηταράκης, ο υπουργός που έπαιζε «κρυφτό» τόσες μέρες και πληροφορούσε ψευδώς την ελληνική κοινωνία για την τύχη των προσφύγων αυτών έχει το θράσος να τους επισκεφθεί! Τα πάντα επικοινωνία από την επιτελική κυβέρνηση Μητσοτάκη.


Τέλος έλαβε το δράμα των δεκάδων μεταναστών που βρίσκονταν «εγκλωβισμένοι» σε νησίδα του Έβρου. Εντοπίστηκαν από τις αρχές, αφού είχαν περάσει στην ελληνική όχθη του ποταμού.

Όλοι μεταφέρθηκαν σε φυλάκιο πρώτης υποδοχής για να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους, ενώ σήμερα θα οδηγηθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου, όπου θα τους επισκεφθεί ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Πρόκειται για 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά. Μία από τις γυναίκες είναι έγκυος και μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.

«Τουρκικό» δάκτυλο βλέπει ο Μηταράκης από τον Έβρο - Από διεθνή ΜΜΕ ενημερώθηκε για τη θέση των προσφύγων

Σε ανάρτησή του ο Νότης Μηταράκης, ανέφερε πως οι ελληνικές Αρχές κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Σημείωσε, μάλιστα, πως οι αυτο-προσδιοριζόμενοι ως Σύροι μετανάστες, είναι σε καλή κατάσταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει την αιφνίδια “ανακάλυψη” των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ, διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα, όπου ήταν εγκλωβισμένοι.

Επιπλέον, ότι “ξαφνικά και οι μετανάστες βρέθηκαν και στο ελληνικό έδαφος ήρθαν. Αυτές είναι τακτικές που και τους θεσμούς απαξιώνουν και τη χώρα αμαυρώνουν. Περιμένουμε μία μεγάλη συγνώμη για τη χθεσινή, απαράδεκτη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη” τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Τους 38 πρόσφυγες επισκέφθηκαν δύο διερμηνείες και τους ενημέρωσαν για τις διαδικασίες που θα υποβληθούν την Τρίτη αμέσως μετά την άφιξή τους στο ΚΥΤ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά την χθεσινή εξέτασή τους προέκυψε από μαρτυρία μητέρας πως το παιδί της πέθανε από τσίμπημα σκορπιού ενώσω βρίσκονταν στην νησίδα στην τουρκική επικράτεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουμε ότι έχει θέσει τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα του ζητούν απάντηση

-Πώς εξηγεί την αιφνίδια «ανακάλυψη» των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ, διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι και επιτιθόταν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανέδειξε το θέμα;

-Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news; Ή θα οχυρωθεί πίσω από δικολαβίες για τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες την τάδε ώρα δεν υπήρχαν πρόσφυγες;

-Έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ για να αναδείξει τις τουρκικές ευθύνες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ή έχει λόγους να θεωρεί πως καλύτερα να μην εμπλακούν στο θέμα;

-Θα θέσει επιτέλους ως προτεραιότητα για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης τις αποφάσεις του Συμφώνου του Μαρακές του ΟΗΕ που προβλέπουν αναλογική κατανομή προσφύγων και νόμιμες ασφαλείς διόδους για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς ανθρώπινες τραγωδίες, για τις οποίες έχει ευθύνη και η ΕΕ;

Πέρασαν μόνοι τους στην όχθη του ποταμού

Περισσότερο από μία εβδομάδα απ' όταν βρέθηκαν στη νησίδα του Έβρου ανατολικά του οικισμού Κισσάρι και αφού περίμεναν μάταια να τους διασώσουν οι Αρχές οι δεκάδες πρόσφυγες τελικά πέρασαν στην ελληνική όχθη του ποταμού.

Επιστολή της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τους πρόσφυγες στον Έβρο

Με επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και κοινοποίηση στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Γραφείο Ελλάδας), στον Συνήγορο του Πολίτη, στη FRONTEX και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισημαίνει ότι πρόσωπα που προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα καταγωγής (Συρία) έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες διεθνούς προστασίας.

«Από τη Δευτέρα, 08.08.2022, η ΕΕΔΑ ενημερώθηκε ότι πρόσφυγες με καταγωγή από τη Συρία, για τους οποίους έχει εκδοθεί η με στοιχεία αίτησης Application no. 35090/22 K.A. and Others v. Greece απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του ΕΔΔΑ, η οποία επισυνάπτεται, καθώς και περισσότερα άτομα αγνώστων στοιχείων βρίσκονται εγκλωβισμένα σε νησίδα του ποταμού Έβρου.

Σύμφωνα με μεταγενέστερες πληροφορίες, ένα 5χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του από δήγμα σκορπιού ενώ κινδυνεύει από την ίδια αιτία και ένα άλλο 9χρονο κορίτσι. Στη συνέχεια εκδόθηκε η με στοιχεία αίτησης Application no. 38444/22 B.S. and Others v. Greece νεότερη απόφαση του ΕΔΔΑ, η οποία επισυνάπτεται, για 5 επιπλέον πρόσφυγες με καταγωγή από τη Συρία, με την οποία υποδεικνύεται στις ελληνικές αρχές η μη απομάκρυνση από το ελληνικό έδαφος και η παροχή σε αυτούς νερού, τροφής και επαρκούς ιατρικής βοήθειας μέχρι νεωτέρας.

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστούμε στο γεγονός ότι πρόσωπα που προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα καταγωγής έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες διεθνούς προστασίας.

Επισημαίνουμε ότι η ΕΕΔΑ, ως Εθνικός Θεσμός, παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ και ως εκ τούτου δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συμμόρφωση με αποφάσεις προσωρινών μέτρων του Δικαστηρίου.

Εφιστούμε την προσοχή σας στα παραπάνω και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας», αναφέρει στην επιστολή της η ΕΕΔΑ.

ΚΚΕ: Αποκαλύπτεται για πολλοστή φορά η χρεοκοπία της επικίνδυνης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

Σε σχόλιό του το ΚΚΕ για τους πρόσφυγες στον Έβρο, υποστηρίζει ότι «η φρίκη που έζησαν δεκάδες πρόσφυγες στον Έβρο, η απώλεια της ζωής ενός ακόμα μικρού παιδιού, όπως και το άθλιο «κρυφτούλι» της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης για τη διάσωση των κατατρεγμένων ανθρώπων, αποκαλύπτουν για πολλοστή φορά τη χρεοκοπία της επικίνδυνης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, συνολικά της πολιτικής της ΕΕ στο προσφυγικό». Μια πολιτική, συμπληρώνει, την οποία «η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα αφήνουν στο απυρόβλητο».

Μ. Κριθαρίδης: Τελικά η Κυβέρνηση ανακάλυψε ξαφνικά τους "ανύπαρκτους" πρόσφυγες σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο

Σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης τονίζει για την κατάληξη της τραγωδίας στον Έβρο:

Μετά από τόσες μέρες μιας σύγχρονης τραγωδίας για τους πρόσφυγες που είχαν κακοποιηθεί και επαναπροωθηθεί παράνομα από τις ελληνικές αρχές και αφού πρώτα χάθηκε η ζωή της 5χρόνης Μαρίας, η Κυβέρνηση ανακάλυψε τους "ανύπαρκτους" πρόσφυγες σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο, κόντρα στην αφήγηση των ακροδεξιών τρολς της, του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του υπόλοιπου φασιστικού εσμού.

Η κατάληξη μάλιστα αυτής της ανθρωπιστικής τραγωδίας "ντύθηκε" με επίσημες ανακοινώσεις "διάσωσης", αφού πρώτα είχε προηγηθεί όμως, ένας ακόμα διεθνής διασυρμός της χώρας μας από την "αξιόπιστη" κατά τα άλλα Κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε..

Βέβαια ακόμα κι αυτή η "διάσωση" έχει διάφορες σκιές και θολά σημεία, μιας και φέρονται όσοι πλησίασαν τους πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές να είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν βρετανοί δημοσιογράφοι.

Τελικά το κράτος του κ. Μητσοτάκη λειτουργεί με όρους παρακράτους σε όλα τα πεδία;

Απαιτούνται απαντήσεις από την "επιτελική" Κυβέρνηση και τον ανεκδιήγητο κ. Μηταράκη που παραπλανούσε μέχρι και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, την ώρα που η Κυβέρνηση δεν συμμορφωνόταν σε 4 αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ως πότε η σημερινή Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όπως και όσες στήριξαν τις πολιτικές της Ε.Ε. (Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας κλπ) και όσοι χαιρέτιζαν τους φράχτες της ντροπής, του μίσους και του αίσχους, θα εγκληματούν στο όνομα μας, στο όνομα όλων των ευρωπαίων πολιτών, σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων απαντώντας στην εργαλειοποίηση του Ερντογάν με περαιτέρω εργαλειοποίηση, πνιγμούς και μισανθρωπισμό;

Mε πληροφορίες από: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)