to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το «ελληνικό Watergate» σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για το καθεστώς Μητσοτάκη

«Η πρόκληση για εμάς είναι τον ‘τελειωμένο’ ως πρωθυπουργό Μητσοτάκη να τον διαδεχθεί μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και όχι ένα νέο κυβερνητικό σύμπραξης σχήμα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές με άλλο πρωθυπουργό, αλλά με τον ίδιο νεοφιλελεύθερο πολιτικό προσανατολισμό»


Για μια ακόμη φορά, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με μεγάλα σκάνδαλα όπως της Novartis ή της Siemens, η αποκάλυψη των υποκλοπών δεν προήλθε από τις ελληνικές αρχές. Η προσπάθεια παραβίασης του κινητού τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη με την τοποθέτηση του κακόβουλου λογισμικού Predator, διαπιστώθηκε έπειτα από έρευνα των υπηρεσιών του Ευρωκοινοβουλίου. Αφορμή για την απόφαση αυτή που πήραμε στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου ήταν οι καταγγελίες ότι σε μια σειρά από χώρες, ένα αντίστοιχο κατασκοπευτικό λογισμικό ισραηλινής προέλευσης, το Pegasus, είχε παγιδεύσει τηλέφωνα ευρωβουλευτών.

Τόσο η διαπίστωση και με τη βούλα του Ευρωκοινοβουλίου, ότι επιχειρήθηκε η παγίδευση του κινητού του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, όσο και η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ θέτουν μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Όπως, για το τι εθνικώς ύποπτο ή αντεθνικό έκανε ο Ανδρουλάκης και αποφασίστηκε η παρακολούθησή του εν μέσω μάλιστα εσωκομματικών εκλογών; Καθώς και για το ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς που επιχειρήθηκε να στηθεί;
Σε μια χώρα που όλα γίνονται «με εντολή Μητσοτάκη», ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προσέβαλε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, προσπαθώντας να πείσει ότι δύο εκ των πιο στενών του συνεργατών, Δημητριάδης και Κοντολέων, παρακολουθούσαν πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους και ο ίδιος δεν ήξερε τίποτα!

Η υπόθεση των υποκλοπών δεν αποτελεί ‘κεραυνό εν αιθρία’. Προετοιμάστηκε συστηματικά για να δημιουργήσει ένα προσωποπαγές και υπερσυγκεντρωτικό καθεστώς Μητσοτάκη για ίδιον όφελος. Μία από τις πρώτες κινήσεις άλλωστε, που έκανε ο πρωθυπουργός μόλις ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019 ήταν να θέσει υπό τον άμεσο έλεγχό του τόσο την ενημέρωση, δηλαδή το ΑΠΕ, όσο και την ΕΥΠ, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Μάλιστα στην τελευταία και προκειμένου να διορίσει τον εκλεκτό του κ. Κοντολέων, προχώρησε μέχρι και στην αλλαγή των απαιτούμενων τυπικών προσόντων που ίσχυαν έως τότε για την θέση του διοικητή της υπηρεσίας.

Το μέγα σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, οι αντικρουόμενες κυβερνητικές διαρροές και τα ψεύδη και, εντέλει, η ανεπιτυχής προσπάθεια να διασωθεί ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκαλούν στην κοινωνία μια γενικευμένη αίσθηση απαξίωσης της δημοκρατίας και εργαλειοποίησης των θεσμών. Την ίδια στιγμή, με ευθύνη του Κυρ. Μητσοτάκη η χώρα διασύρεται διεθνώς. Η ομοβροντία δημοσιευμάτων στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά και διεθνή ΜΜΕ είναι συνεχής. Όπως και οι αναφορές περί «ελληνικού Watergate», «σκοτεινής ιστορίας κατασκοπείας από την εποχή της Χούντας», καθώς και οι διαρροές για οικονομική πίεση στην Ελλάδα λόγω παραβίασης του κράτους δικαίου. Το φιλοτεχνημένο προφίλ του Μητσοτάκη, ως «Έλληνα Μακρόν»,  έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Ακόμα και στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί μεθόδους Όρμπαν α λα Βαλκανικά.

Με επιστολή μου προς την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, έχω ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο Προεδρείο και στη Διάσκεψη των Προέδρων, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση. Όπως και να αναληφθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για μέτρα που θα απαιτούν και την εμπλοκή των ελληνικών αρχών Παράλληλα, έχει κατατεθεί στο τραπέζι η πρότασή μου να συζητηθεί το θέμα των υποκλοπών στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα γίνει στις αρχές Σεπτέμβρη, καθώς και η πρόταση του Αντιπροέδρου της αρμόδιας Επιτροπής PEGA και ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Γ. Γεωργίου να οργανωθεί αποστολή διακομματικής επιτροπής του Ε/Κ που θα έρθει την Ελλάδα για να εξετάσει όλες τις πτυχές του PredatorGate.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του και στην Ελλάδα και στην ΕΕ για να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και η αλήθεια να έρθει στο φως. Η άμεση και πλήρης διαλεύκανση του «ελληνικού Watergate» είναι πρωτίστως ζήτημα δημοκρατίας και σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του καθεστώτος Μητσοτάκη.  Η πρόκληση για εμάς είναι τον «τελειωμένο» ως πρωθυπουργό Μητσοτάκη να τον διαδεχθεί μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον  ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και όχι ένα νέο κυβερνητικό σύμπραξης σχήμα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές με άλλο πρωθυπουργό, αλλά με τον ίδιο νεοφιλελεύθερο πολιτικό προσανατολισμό, όπως ολοφάνερα επιδιώκει με τις τελευταίες του παρεμβάσεις ο Ευαν. Βενιζέλος.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)