to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 25.09.2013

Διεθνή

Αλ Σεμπάμπ: 137 όμηροι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια του εμπορικού κέντρου στην Κένυα

Ο προσωρινός απολογισμός της επίθεσης είναι 67 νεκροί, αλλά αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι αρχές δηλώνουν ότι πτώματα βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, τα οποία ερευνούν τα συνεργεία.


Οι σομαλοί ισλαμιστές της Αλ Σεμπάμπ ανακοίνωσαν στον λογαριασμό τους στο Twitter ότι «137 όμηροι σκοτώθηκαν στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκέιτ στο Ναϊρόμπι», η κατάληψη του οποίου τερματίσθηκε την Τρίτη το βράδυ.

Ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα και η κυβέρνησή του «πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την απώλεια της ζωής 137 ομήρων που κρατούνταν από τους μουτζαχεντίν», αναφέρει ο οργάνωση, που κατηγορεί τις στρατιωτικές δυνάμεις της Κένυας ότι έκαναν χρήση «χημικών αερίων» για την αντιμετώπιση της ομάδας των τζιχαντιστών στο εμπορικό κέντρο και ότι «προκάλεσαν την κατάρρευση του κτηρίου», θάβοντας τα αποδεικτικά στοιχεία και όλους τους ομήρους κάτω από τα ερείπια.

«Αφού απέτυχαν να νικήσουν τους μουτζαχεντίν στο εμπορικό κέντρο, η κυβέρνηση της Κένυας έκανε χρήση χημικών αερίων για να τερματίσει την πολιορκία του Ουέστγκεϊτ. Σε μία πράξη καθαρής δειλίας, οι κενυατικές δυνάμεις, εξαντλημένες, εκτόξευσαν βλήματα με χημικά αέρια στο κτήριο. Για να καλύψει τα εγκλήματά της, η κυβέρνηση της Κένυας προκάλεσε την κατάρρευση του κτιρίου, θάβοντας τα αποδεικτικά στοιχεία και όλους τους ομήρους κάτω από τα ερείπια», γράφουν στο μήνυμά τους.

Τμήμα της στέγης και τρεις από τους τέσσερις ορόφους του εμπορικού κέντρου κατέρρευσαν χθες. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσαν ότι η κατάρρευση προκλήθηκε από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτίριο τη Δευτέρα.

Ο προσωρινός απολογισμός της επίθεσης είναι 67 νεκροί, αλλά αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι αρχές δηλώνουν ότι πτώματα βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, τα οποία ερευνούν τα συνεργεία. Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 60.

Σύλληψη «ύποπτου» Βρετανού

Βρετανός υπήκοος συνελήφθη στο Ναϊρόμπι μετά την κατάληψη εμπορικού κέντρου της κενυατικής πρωτεύουσας, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 67 άνθρωποι, ανακοίνωσε την Τετάρτη το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, ένας 35χρονος Βρετανός σομαλικής καταγωγής συνελήφθη στο αεροδρόμιο Γιόμο Κενυάτα του Ναϊρόμπι, ενώ ετοιμαζόταν ν' αναχωρήσει από την Κένυα με αεροσκάφος της Τurkish Airlines.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, τονίζοντας μόνο ότι οι βρετανικές αρχές γνωρίζουν για τη σύλληψη ενός Βρετανού και ότι είναι έτοιμες να τού παράσχουν βοήθεια μέσω του προξενείου.

Πηγή της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας της Κένυας δήλωσε ότι ένας βρετανός πολίτης σομαλικής καταγωγής συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι και ανακρίνεται.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο άνδρας τράβηξε την προσοχή στο αεροδρόμιο καθώς είχε μώλωπες στο πρόσωπό του, φορούσε μαύρα γυαλιά και η συμπεριφορά του ήταν ύποπτη.

Η εφημερίδα επικαλείται κενυάτες αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους το βρετανικό διαβατήριο του άνδρα φαίνεται ότι είναι γνήσιο και ότι είχε άδεια εισόδου στην Κένυα, παρ΄ ότι στο διαβατήριο δεν υπήρχε σφραγίδα που να μαρτυρά πότε και πώς είχε φθάσει στη χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο συλληφθείς υποστήριξε κατά την ανάκρισή του ότι οι μώλωπες στο πρόσωπο προκλήθηκαν στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στη Σομαλία.

Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)