to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ Αγγελική Βαρελλά!»

Θα τη θυμόμαστε πάντα χαμογελαστή, γεμάτη διάθεση για προσφορά, ενθουσιασμό, ευγένεια, χιούμορ, πάθος και αφοσίωση στον στόχο… να φέρουμε τα παιδιά κοντά στο παιδικό βιβλίο.


Η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά, που με τη γεμάτη αισιοδοξία και ελπίδα γραφή της τίμησε την παιδική λογοτεχνία, άνοιξε δρόμους φωτεινούς και ενθάρρυνε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία, έφυγε από κοντά μας, στις 9/8/2022, σε ηλικία 92 χρόνων.

Μας άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη το σπουδαίο λογοτεχνικό της έργο, την σημαντική εθελοντική της προσφορά στη «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά», στον «Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου» και στο περιοδικό «Διαδρομές», αλλά και την έντονη δράση της σε εκδηλώσεις για την προώθηση του παιδικού βιβλίου.

Η Αγγελική Βαρελλά ανήκε στην ομάδα των ανθρώπων του Παιδικού Βιβλίου της Ελλάδας, που καλλιέργησαν τη φιλαναγνωσία εντός και εκτός σχολείου, σε εποχές που δεν υπήρχε στήριξη από πουθενά.

Με τα βιβλία της (παραμύθια, μυθιστορήματα, μικρές ιστορίες, βιβλία γνώσεων και αναγνωστικά) μεγάλωσαν πολλές γενιές αναγνωστών που έμαθαν, ανακάλυψαν, διασκέδασαν και παρασύρθηκαν μέσα απ’ τις σελίδες τους στο γοητευτικό ταξίδι της γνώσης.

Βραβευμένη από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και το Υπουργείο Παιδείας, υπήρξε υποψήφια για το βραβείο Άντερσεν, ενώ έγραψε το μήνυμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2004, ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο το φως των βιβλίων.

Θρηνούμε για την μεγάλη απώλεια… θα τη θυμόμαστε πάντα!

Δε λιγοστεύει ο πόνος με τις λέξεις…

Όμως, όλοι εμείς που τη γνωρίσαμε, την αγαπήσαμε και είχαμε τη χαρά να μοιραστούμε μαζί της οράματα, κοινές αγωνίες, δημιουργικές στιγμές και σπουδαίες εμπειρίες, έχουμε ανάγκη σήμερα ν’ ανατρέξουμε στα πολλά και όμορφα που μας έφεραν κοντά!
Το πρωτοποριακό πρόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ  «Μ’ ένα βιβλίο πετάω», που υλοποιήσαμε οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας (τη δεκαετία του ’90), ήταν η αφορμή να ταξιδέψει η Αγγελική Βαρελλά για πρώτη φορά στη Καρδίτσα, μαζί με δεκάδες άλλους σπουδαίους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας.

Ανταποκρίθηκε πολλές φορές από τότε, σε κάθε μας κάλεσμα, ταξιδεύοντας ακόμη και χωρίς θέση με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ… γιατί γνώριζε πως στην Καρδίτσα είχε πρώτη θέση στη καρδιά μας.

Θα τη θυμόμαστε πάντα χαμογελαστή, γεμάτη διάθεση για  προσφορά, ενθουσιασμό, ευγένεια, χιούμορ, πάθος και αφοσίωση στον στόχο… να φέρουμε τα παιδιά κοντά στο παιδικό βιβλίο.

Της χρωστάμε πολλά… Οι παιδικές βιβλιοθήκες, τα παιδιά της Καρδίτσας, όλοι εμείς…

Ελάχιστο αντίδωρο, τ’ όνομά της να κοσμεί μία απ’ τις 11 παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας.

Τα βιβλία της, που απλόχερα μας έστελνε μέχρι πρόσφατα, θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν τους μικρούς αναγνώστες στη χαρά της ανάγνωσης και να κρατούν άσβεστη τη μνήμη της.

Νοιώθω τυχερή που την γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί της και που με τίμησε με τη φιλία της.

Η είδηση της απώλειας της Αγγελικής Βαρελλά, μας γεμίζει θλίψη. Θα έχει πάντα μια περίοπτη θέση στη καρδιά μας. Μας έχει αφήσει τόσα πολλά για να τη θυμόμαστε.

Θα μας λείψει… εκεί ψηλά που ταξιδεύει θα φορά πάντα την αγάπη μας.

Ειλικρινά  συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους της!

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου
τ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας
τ. Δ/ντρια Παιδικών Βιβλιοθηκών Καρδίτσας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)