to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σκάνδαλο υποκλοπών: Άκρα του τάφου σιωπή στο γαλάζιο στρατόπεδο

Η απροθυμία υπουργών-βουλευτών να βάλουν πλάτη στο κυβερνητικό αφήγημα για τις παράνομες παρακολουθήσεις ενισχύει τον προβληματισμό στο Μαξίμου


Βαθύτατο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους ενοίκους του Μαξίμου η απροθυμία των υπουργών και βουλευτών να βάλουν πλάτη στο γαλάζιο αφήγημα αναφορικά με την παγίδευση των τηλεφωνικών συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη. O μόνος, ουσιαστικά, που επιδεικνύει ζήλο για την υπεράσπιση της κυβερνητικής γραμμής είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Οι παρεμβάσεις του, εντούτοις, επιδεινώνουν την ήδη δυσχερή θέση τού στενού πρωθυπουργικού πυρήνα. Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να δοθεί απάντηση στο ερώτημα για ποιον λόγο παρακολουθείτο ο Νίκος Ανδρουλάκης, προκαλώντας νέο γύρο αντιδράσεων. Όταν μάλιστα του ζητήθηκε (ΣΚΑΪ) να τεκμηριώσει αυτή την άποψη, είπε πως χρειάζεται η Ελλάδα, όπως και κάθε χώρα, να έχει πραγματικές μυστικές υπηρεσίες. «Είναι δυνατόν να έχουμε αξιόπιστες μυστικές υπηρεσίες, αν αυτά που αποφασίζουν οι μυστικές υπηρεσίες ανακοινώνονται; Τότε να μην τις λέμε μυστικές υπηρεσίες, να τις λέμε φανερές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι βαρόνοι της Ν.Δ. θα συνεχίσουν να σιωπούν;

Ηδη έμπειροι πολιτικοί αναλυτές θέτουν τα ερωτήματα της επόμενης πολιτικής ημέρας. Όταν ένας πρωθυπουργός καταρρέει θεσμικά, πολιτικά και ηθικά, κατά πόσον θα συνεχίσει να απολαμβάνει τη στήριξη των συστημάτων που τον έφεραν σε αυτή τη θέση; Ένας αποδυναμωμένος πρωθυπουργός με ποια εχέγγυα θα οδηγήσει την παράταξή του σε δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις; Από τη στιγμή μάλιστα που επήλθε η ρήξη με τον κ. Ανδρουλάκη και έχει καεί το σενάριο συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ με τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό; Οι βαρόνοι της Ν.Δ. θα συνεχίσουν να σιωπούν; Οι απαντήσεις δεν θα αργήσουν να δοθούν, επισημαίνουν στις μεταξύ τους συζητήσεις οι βουλευτές της Ν.Δ. που αγωνιούν για το μέλλον τους.

Αποτυχία ανάκαμψης του κόμματος «Novartis»

Από επικοινωνιακή αποτυχία συνοδεύτηκε για την κυβέρνηση και η απαλλαγή του Ανδρέα Λοβέρδου από την κατηγορία της δωροληψίας όσον αφορά το σκάνδαλο της Νοvartis. «Πλήρης αποδόμηση των “καταθέσεων” των κουκουλοφόρων “μαρτύρων”. 10-0 το αθωωτικό βούλευμα. 10 πολιτικοί κατηγορηθήκαμε, 10 τελικά απαλλαγήκαμε, με 10-0 ο Αντρέας!» ήταν το tweet του Άδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επιχείρησε αντιπερισπασμό από την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων στρέφοντας το βλέμμα στη δεξιόστροφη πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σημειώνεται άλλωστε ότι το Predatorgate επέφερε νέο αποφασιστικό πλήγμα στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, μετά και την ηχηρή παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της «μίζερης και αδιέξοδης γραμμής» του Μαξίμου.

Γεμίζουν το καλάθι του πρωθυπουργού ενόψει ΔΕΘ

Υπό αυτό το πρίσμα, οι κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να αλλάξουν την ατζέντα με την καλλιέργεια προσδοκιών ενόψει της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού. Έχει προαναγγείλει δε προ ημερών την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, που κυβερνητικές πηγές τον προσδιορίζουν στα δύο δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των συντάξεων από 1/1 2023 προβλέπεται από νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2017. Το υπουργείο Εργασίας έχει ανοίξει και ένα μικρό παράθυρο για βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους που αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και σε βασικές υποχρεώσεις. Η Ν.Δ., ως γνωστόν, κατάργησε τη 13η σύνταξη που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση κατευθύνοντας το σχετικό κονδύλι του ενός δισ. ευρώ στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Success story στο κύμα της ανεργίας

Τέλος, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον Ιούνι, (12,1%), ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία είναι μια ακόμα απάντηση σε όσους ανεύθυνα επιδιώκουν να μηδενίσουν το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής». Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η ελαστική εργασία καταγράφει υψηλά ποσοστά, ενώ, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ανεργία στους νέους (σ.σ. πρώτη η Ισπανία) στην Ευρωζώνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)