to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 09.08.2022

Κοινωνία

Ανοιχτή Πόλη: Και με το Μετρό και με την Πλατεία

«Κυβέρνηση και δημοτική αρχή επιμένουν στη στρατηγική της εν μέσω Αυγούστου υλοποίησης σχεδιασμών που καλλιεργούν την ένταση, καθώς έρχονται σε σύγκρουση με την ανάγκη των κατοίκων του κέντρου για ελεύθερους δημόσιους χώρους, ανοιχτούς σε όλους και σε όλες» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη»


Η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» σε ανακοίνωσή της αναφορικά με τη σημερινή έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του σταθμού του Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων με τη συνδρομή ΜΑΤ υπογραμμίζει: «Με επιμονή που δικαιολογείται μόνο από την πολιτική επένδυση στη σύγκρουση με τη φυσιογνωμία και την ιστορική διαδρομή της πλατείας, υλοποιείται η χειρότερη λύση, αυτή που ουσιαστικά καταργεί έναν από τους ελάχιστους δημόσιους χώρους πρασίνου στα Εξάρχεια και που πεισματικά αρνείται την εξέταση εναλλακτικών προτάσεων με σαφή λειτουργικά και πολεοδομικά πλεονεκτήματα».

Επίσης η Ανοιχτή Πόλη καλεί «ο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις από το χώρο της πλατείας Εξαρχείων. Καλούμε επίσης τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει από την κυβέρνηση και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ την ουσιαστική επανεκκίνηση της συζήτησης που διακόπηκε αυθαίρετα από την κυβέρνηση, για την εξέταση εναλλακτικών τεχνικών προτάσεων που, χωρίς να αρνούνται την ανάγκη για την κατασκευή της Γραμμής 4, διασώζουν την πλατεία και σέβονται τις ανάγκες και τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»:

Κυβέρνηση και δημοτική αρχή επιμένουν στη στρατηγική της εν μέσω Αυγούστου υλοποίησης σχεδιασμών που καλλιεργούν την ένταση, καθώς έρχονται σε σύγκρουση με την ανάγκη των κατοίκων του κέντρου για ελεύθερους δημόσιους χώρους, ανοιχτούς σε όλους και σε όλες. Μετά την επίσκεψη των μηχανικών της Prodea στο Στρέφη, με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που απέκλεισαν το λόφο, ήρθε σήμερα η σειρά της πλατείας Εξαρχείων να περιφραχθεί από ασπίδες και κράνη, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κοπής δέντρων και κατασκευής του σταθμού του μετρό, μέσα σε νέφος δακρυγόνων.

Με επιμονή που δικαιολογείται μόνο από την πολιτική επένδυση στη σύγκρουση με τη φυσιογνωμία και την ιστορική διαδρομή της πλατείας, υλοποιείται η χειρότερη λύση, αυτή που ουσιαστικά καταργεί έναν από τους ελάχιστους δημόσιους χώρους πρασίνου στα Εξάρχεια και που πεισματικά αρνείται την εξέταση εναλλακτικών προτάσεων με σαφή λειτουργικά και πολεοδομικά πλεονεκτήματα, όπως της πρότασης για χωροθέτηση στην οδό Τοσίτσα, την οποία η Ανοιχτή Πόλη είχε στηρίξει από την αρχή. Ο εκ προοιμίου αποκλεισμός κάθε άλλης τεχνικής δυνατότητας μαρτυρά ότι πρώτο μέλημα κυβέρνησης και δημοτικής αρχής είναι η επίθεση σε έναν δημόσιο χώρο που έχει συνδεθεί ιστορικά με την αμφισβήτηση των κυρίαρχων πολιτικών και την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η εικόνα υποτιθέμενα κοινωφελών παρεμβάσεων που υλοποιούνται μέσα σε κλοιό αστυνομικών δυνάμεων είναι παράλογη. Η αυταρχική επιβολή λύσεων που δεν έχουν πείσει και που δεν καλωσορίζονται από τις γειτονιές δείχνει τη δομική ανικανότητα κυβέρνησης και δημοτικής αρχής να διαβουλευτούν και να λειτουργήσουν πραγματικά σε όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

Η Ανοιχτή Πόλη καλεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις από το χώρο της πλατείας Εξαρχείων. Καλούμε επίσης τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει από την κυβέρνηση και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ την ουσιαστική επανεκκίνηση της συζήτησης που διακόπηκε αυθαίρετα από την κυβέρνηση, για την εξέταση εναλλακτικών τεχνικών προτάσεων που, χωρίς να αρνούνται την ανάγκη για την κατασκευή της Γραμμής 4, διασώζουν την πλατεία και σέβονται τις ανάγκες και τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)