to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 09.08.2022

Πολιτισμός

Πέθανε ο εμβληματικός Iάπωνας σχεδιαστής Ισέι Μιγιάκε

Σε ηλικία 84 ετών πέθανε από καρκίνο στο συκώτι ο Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας, την περασμένη Παρασκευή


Ο ασιάτης δημιουργός ρούχων άφησε το στίγμα του στο Παρίσι από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, είδε το όνομά του να γίνεται «σύνθημα» για τη μόδα της χώρας του τη δεκαετία του 1980, πειραματίστηκε με νέες μεθόδους και υλικά κι άνοιξε δρόμους.

Έγινε γνωστός για τα ρούχα του με πιέτες που δεν τσαλακώνονται, για το μαύρο ζιβάγκο του φίλου του και ιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς, όπως επίσης για το άρωμα που κυκλοφόρησε με το όνομά του, το L'eau d'Issey.

Ο Μιγιάκε γεννήθηκε στη Χιροσίμα και ήταν επτά ετών, όταν έπεσε η ατομική βόμβα, αλλά δεν ήθελε να μιλά αυτό ενώ κάποια στιγμή εξήγησε πως δεν ήθελε να χαρακτηριστεί ως «ο σχεδιαστής που επέζησε» από τη πυρηνική καταστροφή.

«Όταν κλείνω τα μάτια μου, εξακολουθώ να βλέπω πράγματα που κανείς δεν πρέπει να ζήσει ποτέ» είχε πει προσθέτοντας ότι μέσα σε τρία χρόνια, η μητέρα του πέθανε λόγω της έκθεσης στην ακτινοβολία.

«Προσπάθησα, αν και ανεπιτυχώς, να τα αφήσω πίσω μου, προτιμώντας να σκέφτομαι πράγματα που μπορούν να δημιουργηθούν, όχι να καταστραφούν, και που φέρνουν ομορφιά και χαρά. Έτρεξα προς τον τομέα του σχεδιασμού ρούχων, εν μέρει επειδή είναι μια δημιουργική μορφή».

Και αυτό έκανε αφού σπούδασε σε πανεπιστήμιο του Τόκιο, έμαθε σχέδιο ρούχων στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου συνεργάστηκε με διάσημους σχεδιαστές πριν πάει στη Νέα Υόρκη. Το 1970 επέστρεψε στην Ιαπωνία και ίδρυσε το Miyake Design Studio.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ανέπτυξε τον νέο τρόπο πλισέ. Συνολικά σχεδίασε περισσότερες από δώδεκα σειρές μόδας για άνδρες και γυναίκες, ενώ εκτός από ρούχα δημιούργησε τσάντες, ρολόγια και αρώματα, πριν αποσυρθεί ουσιαστικά το 1997.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)