to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:33 | 09.08.2022

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

ΜΑΤ και χημικά για το μετρό στα Εξάρχεια – Χτυπήθηκε και η απογευματινή συγκέντρωση των κατοίκων

Αυγουστιάτικα άρχισε ο αποκλεισμός της πλατείας με λαμαρίνες και οι κοπές δέντρων από συνεργεία - Ανακοινώσεις από «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α Αθήνας», «Ανοιχτή Πόλη» και «ΜέΡΑ 25» - Χτυπήθηκε βίαια και αναίτια η απογευματινή συγκέντρωση


Τεταμένη είναι από το πρωί της Τρίτης 9/8 η κατάσταση στα Εξάρχεια, όπου εν μέσω Αυγούστου εμφανίστηκαν μπουλντόζες συνοδευόμενες από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να αποκλείσουν την πλατεία και να ξεκινήσουν τα έργα του σταθμού του μετρό. Μάλιστα, τα ΜΑΤ προχώρησαν και σε χρήση χημικών αδιακρίτως στους κατοίκους που έσπευσαν να υπερασπιστούν τον δημόσιο χώρο της γειτονιάς τους.

Οι κάτοικοι δεν υποχώρησαν δεν υποχωρούν και οργάνωσαν νέα απογευματινή συγκέντρωση τονίζοντας: «υπερασπιζόμαστε την πλατεία, υπερασπιζόμαστε τα Εξάρχεια. Αγωνιζόμαστε για τα Εξάρχεια της κοινωνικής αυτοοργάνωσης και της ταξικής αλληλεγγύης, ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο που συνθλίβουν τις ζωές μας».

Με πανό «Εξάρχεια έχουν ιστορία – Έξω το Μετρό από την πλατεία» κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στις 7 το απόγευμα για να δηλώσουν την αντίθεση τους στη δημιουργία του σταθμού. Τόσο η συγκέντρωση όσο και η πορεία που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα μαζική, με κόσμο όλων των ηλικιών. Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων είναι ιδιαίτερα ισχυρή, με τα ΜΑΤ να ψεκάζουν ξανά τον κόσμο αλλά και τους φωτορεπόρτερ.

«Η πλατεία χρειάζεται ζωή, ελευθερία, δημιουργία, όχι σταθμό μετρό» έγραφε πανό που κρατούσαν κάτοικοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την ώρα οι εργασίες έχουν σταματήσει, ενώ  υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση στο σημείο.

Εξάρχεια μετρό

(Eurokinissi/Tatiana Bolari)

Εξάρχεια μετρό

(Eurokinissi/Tatiana Bolari)

Υπενθυμίζεται ότι κάτοικοι, φορείς και συλλογικότητες της περιοχής αντιδρούν στην αλλοίωση του δημόσιου χώρου και την καταστροφή της πλατείας. Στα εναλλακτικά σχέδια που υπήρχαν και σταμάτησαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναφερθεί ο καθηγητής του ΕΜΠ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας. «Στην περίπτωση των Εξαρχείων είναι βέβαιο πλέον ότι το θέμα δεν είναι ούτε τεχνικό, ούτε μεταφορικό. Πρόκειται για μία παμπάλαια πολιτική εμμονή, μία βεντέτα της κυβέρνησης εναντίον της νεολαίας που ζει ή διασκεδάζει στην ιστορική συνοικία. Χρησιμοποιεί το μετρό ως εργαλείο σύγκρουσης» υπογράμμισε ο Νίκος Μπελαβίλας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α' Αθήνας: Βάλλουν εμμονικά κατά της φυσιογνωμίας και της ιστορικής διαδρομής των Εξαρχείων

exar2.jpg

Η γειτονιά των Εξαρχείων ξαναζεί από το πρωί της Τρίτης  9 Αυγούστου 2022 στιγμές «σιδηρόφρακτης» καταστολής εναντίον των κατοίκων της. Αφορμή οι αντιδράσεις τους στην κοπή δέντρων ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της Γραμμής 4 του μετρό.

Νέφη δακρυγόνων επιχειρούν να κάμψουν τις εύλογες αντιστάσεις σε ένα έργο για το οποίο δεν προϋπήρξε η απαραίτητη διαβούλευση με κατοίκους και φορείς της περιοχής, αλλά αντίθετα επελέγη για τη χωροθέτησή του η μοναδική πλατεία και ανάσα πρασίνου της πυκνοκατοικημένης γειτονιάς που προβλέπεται να παραδοθεί στη φασαρία, τη σκόνη και το κυκλοφοριακό κομφούζιο των κλειστών δρόμων για 8 χρόνια τουλάχιστον.

Η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη βάλλουν εμμονικά κατά της φυσιογνωμίας και της ιστορικής διαδρομής των Εξαρχείων, καθώς αποτελούν χώρο αμφισβήτησης και υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Με τις πολιτικές τους η γειτονιά μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε πεδίο ακραίας κτηματομεσιτικής δράσης, με τους κατοίκους της να την εγκαταλείπουν, καθώς τα ενοίκια γίνονται δυσβάσταχτα. Ολόκληρες πολυκατοικίες αγοράζονται από πολυεθνικές και μετατρέπονται σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Κορυφή του παγόβουνου στο σχέδιο ακραίας τουριστικοποίησης το φαραωνικού τύπου έργο της «Αττικό Μετρό» που ουσιαστικά καταργεί την πλατεία, αν και υπήρχε εναλλακτική πρόταση που προέβλεπε το έργο να κατασκευαστεί μόλις 250 μέτρα από την καρδιά των Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας, λύση με σαφή πολεοδομικά πλεονεκτήματα.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Αθήνας και οι Οργανώσεις Μελών Εξαρχείων και Νεάπολης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θεωρούμε πως έστω και τώρα η διαβούλευση της κυβέρνησης με κατοίκους και φορείς της περιοχής είναι ο μόνος δρόμος αναζήτησης μιας κοινωνικά ωφέλιμης λύσης για τη χωροθέτηση ενός αναγκαίου έργου, όπως η γραμμή του μετρό. Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό και στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων που αντιστέκονται, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Ανακοίνωση Ανοιχτής Πόλης: Και με το Μετρό και με την Πλατεία

Κυβέρνηση και δημοτική αρχή επιμένουν στη στρατηγική της εν μέσω Αυγούστου υλοποίησης σχεδιασμών που καλλιεργούν την ένταση, καθώς έρχονται σε σύγκρουση με την ανάγκη των κατοίκων του κέντρου για ελεύθερους δημόσιους χώρους, ανοιχτούς σε όλους και σε όλες. Μετά την επίσκεψη των μηχανικών της Prodea στο Στρέφη, με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που απέκλεισαν το λόφο, ήρθε σήμερα η σειρά της πλατείας Εξαρχείων να περιφραχθεί από ασπίδες και κράνη, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κοπής δέντρων και κατασκευής του σταθμού του μετρό, μέσα σε νέφος δακρυγόνων.

Με επιμονή που δικαιολογείται μόνο από την πολιτική επένδυση στη σύγκρουση με τη φυσιογνωμία και την ιστορική διαδρομή της πλατείας, υλοποιείται η χειρότερη λύση, αυτή που ουσιαστικά καταργεί έναν από τους ελάχιστους δημόσιους χώρους πρασίνου στα Εξάρχεια και που πεισματικά αρνείται την εξέταση εναλλακτικών προτάσεων με σαφή λειτουργικά και πολεοδομικά πλεονεκτήματα, όπως της πρότασης για χωροθέτηση στην οδό Τοσίτσα, την οποία η Ανοιχτή Πόλη είχε στηρίξει από την αρχή. Ο εκ προοιμίου αποκλεισμός κάθε άλλης τεχνικής δυνατότητας μαρτυρά ότι πρώτο μέλημα κυβέρνησης και δημοτικής αρχής είναι η επίθεση σε έναν δημόσιο χώρο που έχει συνδεθεί ιστορικά με την αμφισβήτηση των κυρίαρχων πολιτικών και την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η εικόνα υποτιθέμενα κοινωφελών παρεμβάσεων που υλοποιούνται μέσα σε κλοιό αστυνομικών δυνάμεων είναι παράλογη. Η αυταρχική επιβολή λύσεων που δεν έχουν πείσει και που δεν καλωσορίζονται από τις γειτονιές δείχνει τη δομική ανικανότητα κυβέρνησης και δημοτικής αρχής να διαβουλευτούν και να λειτουργήσουν πραγματικά σε όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

Η Ανοιχτή Πόλη καλεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις από το χώρο της πλατείας Εξαρχείων. Καλούμε επίσης τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει από την κυβέρνηση και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ την ουσιαστική επανεκκίνηση της συζήτησης που διακόπηκε αυθαίρετα από την κυβέρνηση, για την εξέταση εναλλακτικών τεχνικών προτάσεων που, χωρίς να αρνούνται την ανάγκη για την κατασκευή της Γραμμής 4, διασώζουν την πλατεία και σέβονται τις ανάγκες και τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής.

ΜέΡΑ25: Gentrification με ΜΑΤ - Η απάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αμφισβήτηση των Εξαρχείων

«Mετα το πάθημα του Πολυτεχνείου επί χούντας, το μάθημα των καθεστώτων έγινε μεταπολιτευτική πράξη: Το Πολυτεχνείο εξορίστηκε από το κέντρο της πόλης, και ειδικότερα από τη γειτνίασή του με τα Εξάρχεια, αυτή την ιστορική γειτονιά ελευθερίας, αμφισβήτησης, και έντονης πολιτικής ζύμωσης με σαφή αντιεξουσιαστικό προσανατολισμό.

Η πλατεία στάθηκε λίγο πιο δύσκολο να μεταφερθεί ‒ πώς να μεταφέρεις μια πλατεία;

Τη λύση έδωσε το Μετρό. Η στρατηγική απόφαση της τοποθέτησης εισόδου στάσης Μετρό ακριβώς στην πλατεία ελήφθη για να ισοπεδωθούν εκτός από τα δέντρα, ο ελεύθερος χώρος και η ιστορική χρήση και ο συμβολισμός της πλατείας. Να λιώσουν κάτω από την ανάπτυξη τα φαντάσματα του Άσιμου, της Γώγου και του Παύλου Σιδηρόπουλου, να εμβολίσει ο Μετροπόντικας το συμβολισμό της Μπλέ Πολυκατοικίας, του Λεωνίδα Κύρκου, της Σοφίας Βέμπο και του Φρέντυ Γερμανού, να τσιμεντώσει η Ανάπτυξη την Αντικουλτούρα.

Ήταν αναμενόμενο και έγινε προβλέψιμη πράξη, ότι η κίνηση θα γινόταν ακριβώς στην περίοδο του Αυγούστου που όλη η πόλη θα ήταν αδεια, και η προσοχή των πολιτών στραμμένη αλλού.

Έτσι, στις 4.30 το πρωί σήμερα, μισή ώρα μετά την ώρα που για όσους θυμούνται ο Πλεύρης είχε γυρίσει το προεκλογικό του βίντεο συμβολικής «άλωσης» της πλατείας μέσω της απλής παρουσίας του εκεί το 2019, οι μπουλντόζες εισέβαλαν στην Πλατεία Εξαρχείων, ΦΥΣΙΚΑ συνοδευόμενες από καθόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα ΜΑΤ.

Ακόμα κι έτσι, οι κάτοικοι είναι εκεί και αντιστέκονται. Συνεπικουρούμενοι από τα ανειρήνευτα πνεύματα του Γύζη, του Σουρή, του Λαπαθιώτη, αλλά και (για να μην ξεχνάμε) του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, απέναντι στις μεραρχίες της «ανάπτυξης», του gentrification και του airBnB».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)